"Lang en gezond leven is een kwestie van goed ademhalen"Fred van Beek is een jonge god van amper 72 en, als we hem moeten geloven, nog lang niet aam het einde van z'n Latijn. "Nee, ik ga voorlopig nog met pensioen. Want ik word 120, heb ik mezelf beloofd. Als ik me klote voel, dan ga ik op mijn hoofd staan of doe ik een serie zonnegroeten om mijn Lichaam weer in balans te krijgen.
Dan voel! ik me weer prima." Lang leven is vooral een kwestie van goed ademhalen, zegt onze nog lang niet bejaarde Amsterdamse massage en adem- en ontspanningstherapeut. "De ademhaling is de brug tussen lichaam en geest Adem is veel belangrijker dan de meeste mensen denken. Door goed te ademen kun je lichamelijke klachten oplossen en zelfs je stemming veranderen. Haal je niet goed adem, dan blijven emoties en stress vastzitten. Veel mensen. snuiven lucht geforceerd naar binnen of hebben een oppervlakkige ademhaling. Daardoor gaan ze hij voorbeeld hyperventileren en dat is zonde. Ze moesten eens weten hoe eenvoudig het is om er iets aan te doen. Een zucht is soms al genoeg. Een zucht geeft lucht." Fred van Beek kan het weten. Hij is mentaal en fysiek in topconditie. Hij was meer dan twintig jaar de vaste masseur van het Nationaal Ballet. Hij schreef een boek " even op adem komen" dat inmiddels aan de vijfde druk toe is. Hij geeft cursussen in meditatie, ademhalingstechniek en massage. Hij geeft workshops voor bedrijven als KPMG, Philips, PTT, KLM, Volkswagen en Rabobank en hij komt op audiëntie bij tal van bekende Nederlanders. Met zo'n reputatie is het moeilijk om bescheiden te blijven. "ik ben gewoon een hartstikke goed vakman. Anders houd je het geen kwart eeuw vol hij het Nationaal Ballet en run je ook niet vijftig jaar lang met succes een zelfstandige praktijk. Ik kan gerust zeggen dat ik zoniet de beste yogaleraar dan wel de beste masseur van het land ben. Daar kan men na al die jaren met om heen. Jan des Bouvrie heb ik al meer dan dertig jaar in mijn praktijk. Ik masseer ook al jaren Herman Heinsbroek bij hem
thuis, lang voordat hij minister werd. Ik heb ook veel gewerkt met Ramses Shaffy en met de actrices van de Nederlandse Komedie, onder wie Ellen Vogel. Dat was in een periode waar nogal veel met adrenalinepilletjes werd gestoeid. Ik heb ze altijd gezegd: lieve dames en heren stop er alstublieft mee. Adrenaline kun je namelijk zelf aanmaken door een goede toepassing van de vuurademhaling. Door die krachtige ademhaling masseer je de bijnier en maak je adrenaline vrij." "Ontspanning is de basis van energie rust is weer de grootste manifestatie van kracht. inspanning en ontspanning hebben elkaar nodig, gelijk dag en nacht. Daarom is stress niet erg, als je je ook maar weer kunt ontladen. Het is net als met een wekker. Als je die almaar opdraait, ontstaan er in zo'n weer alle mogelijke haarscheurtjes. Tussendoor moet je ontspannen." Ontspanning is de sleutel van alles. "We leven op het ogenblik in een pilletjestijd. Het gebruik van antidepressiva is schering en inslag.
Veel belangrijker is het om Lichaam en geeft met elkaar in harmonie te brengen. Want met al die pilletjes los je de kern van je problemen met op. Iedere emotie hou je daardoor vast in je Lichaam. Je moet er op de juiste manier mee omgaan. Ik hecht veel meer waarde aan goed slapen, mediteren en het leren voelen van de stilte in jezelf dan aan het slikken van pilletjes. Ik zeg niet dat ik tegen dokters ben, maar in veel gevallen kun je ook op andere manieren tot genezing komen."
"Het is opvallend hoe weinig mensen zich bewustzijn van bet belang van een goede ademhaling. Dat komt, omdat we met z'n allen teveel zijn gefocust op het materiele, en omdat we het belang van aanraking uit het oog zijn verloren. Als je vroeger pijn in je buik had, ging je naar de dokter en legde hij een hand op je buik, Die aanraking en die aandacht hadden al een heilzame werking."
"Het lichaam heeft zoveel levensenergie en oerkracht - je moet niet voor elke scheet die je dwars zit naar de dokter lopen. Als je goed naar je lichaam luistert, weet je waar de spanning zit. Ieder mens heeft helende energie in zich. Allen wat je nodig hebt voor je welzijn, zit binnen in je Lichaam." De yoga-goeroe gaat dus voorlopig nog niet met pensioen. Hij is nog Lang geen 120. "Tot m'n honderdste blijf ik werken en in de Iaatse twintig jaar ga ik mijn karma afwerken. Dat wil zeggen: dan ga ik een recapitulatie maken van het geheel van al mijn goede en slechte daden en gedachten uit mijn aardse bestaan, die uiteindelijk mijn latere existentie zullen bepalen. Het is een mooi vooruitzicht."

Door:
Gijsbert Spierenburg

downloud Word tekst bestand

 

 

media index