...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Voetmassage en handmassage
   
 
 
 

Op deze pagina uitgebreide uitleg over de voet- en handmassage. Als je de massage ondergaat, lig dan zo ontspannen mogelijk op de vloer, matje, bed of bank. Als je de massage uitvoert, zit dan met de voeten van de ander recht voor je. Houd je adem niet vast, maar lekker doorademen. Degene die ligt, zucht maar eens lekker uit... Je niet bemoeien met wat de ander doet. Laat de voetmassage over je heen komen. Als je masseert zoek je een goede zithouding, op een stoel of voor het bed of met gekruiste benen tegen muur of bank.
Bekijk ook de illustraties van de voetenkaart en van de handenkaart voor de juiste drukpunten en zenuwbanen.

De voeten moeten recht voor je binnen je bereik zijn. Het is onplezierig met koude of klamme handen te gaan masseren. Wrijf ze stevig tegen elkaar tot ze goed warm zijn (zie Magnetiseren). Pak daarna met beide handen de wreef beet. Maak als eerste contact een statische vibratie vanuit je bovenarmen. Maak een wrijfbeweging over de voeten, beide handen op allebei de voeten of voet voor voet. Til een voet iets op en lat hem weer vallen. Ook het andere been iets optillen en weer loslaten. Hou altijd een hand in contact met de voet van de ander. Zorg ervoor dat je zo'n beetje weet waar de uiteinden van de zenuwpunten zitten en leg de tekening uit dit boek naast je.

Om de bloedsomloop te be´nvloeden, gaan beide handen naar de linkervoet. De vingers strengel je om de voetzool en met je duimen maak je een cirkelende beweging over de voet. Niet de adem vasthouden als je masseert. De druk van de duimen mag niet meer dan 2 kg. zijn. De duimen even loslaten en met je vingertoppen de voetzool masseren. Hier mag de druk iets steviger zijn. Zoek nu het uiteinde van het hartcentrum, vanuit het midden onder de linkervoorvoet, iets naar de buitenkant. De druk kan nu 3 kg zijn. Wanneer de ander reageert, dan de druk iets verminderen, het moet lekker blijven. Zelf zoeken wat je beter vindt: met je duimen of met je vingertoppen masseren.

Wissel de massage van het hart af met de massage van de voorvoet, voor de bloedsomloop. Het hart ligt diep in de borstkas, dus ligt het zenuwpunt ook diep in de voet. Probeer nu eens verder door te drukken. Dat geeft een betere doorstroming bij angina pectoris. Spanningen in borst en schouders verdwijnen. Pak nu met de volle hand beide voeten. Druk met beide handen de tenen naar voren en naar achteren. De voorvoet flink beetpakken. Je merkt vanzelf aan het gezicht van je massagepartner of het te stevig is.

Zenuwpunten

Aan de uiteinden van de tenen zitten de zenuwpunten van de hoofdholtes. Druk met de duim in de top van de teen. Je kunt nu een voor een de tenen van beide voeten masseren. Je vingers ondersteunen de tenen en met de duim geef je de druk. Behandel teen voor teen. Je massagepartner ondergaat het als een prettig prikkelend gevoel in het hoofd. Spanningshoofdpijn zal verdwijnen. De oorzaak van deze pijn is vaak een verstopte voorhoofdsholte. De massage van de tenen reinigt de holtes. Bij verkalking of geheugenproblemen geeft dit een goede doorstroming van de vaten. Door je open te stellen geef je, en ontvang je energie.

In het midden van de grote teen zit de hypofyse. Druk daar flink en maak een roterende massagebeweging. Je massagepartner voelt een ontspanning in het achterhoofd. Vrouwen en mannen in de overgang hebben daar vaak pijn. De hypofyse verstrekt belangrijke hormonen aan de bloedstroom. Dat werkt in op hart, bijnieren en schildklier. Krachtig drukken met je duimtoppen. De impulsen worden doorgegeven aan de zojuist genoemde centra. Als je eens keelpijn hebt of een te langzaam of te snel werkende schildklier, geef dan een druk van 3 kg. Masseer nu voet voor voet en druk afwisselend op de uiteinden van keel en tonsileen. Dit punt zit tussen de inplant van de grote en tweede teen. Maak ook een strijkbeweging van het punt van de schildklier naar het punt van keel en tonsillen, dat geeft een ontspanning in het keelgebied en zelfs een behoefte om te slikken. Om beter te kunnen ademen pak je met je duimen de onderkant van de derde teen beet waar het uiteinde van de luchtpijp zit.

Met je vingers maak je een roterende wrijvende beweging over de buitenkant van de voorvoet om het borstcentrum te be´nvloeden. Het geeft de ander verlichting bij astma, hyperventilatie of rokershoest. Zoek daarvoor ook het uiteinde van de longen in het midden van de voorvoeten. Het geeft in zijn geheel een verruimd gevoel. Als je eens een astma of hoestaanval hebt, zijn de punten van longen en luchtpijp extra gevoelig. Durf er wel op te drukken. De druk even vasthouden tot het pijnlijke gevoel verdwijnt, zowel in voet als in borst. Het lucht op.

Op de rug van de voorvoet zitten de uiteinden van de bronchiŰn. Masseer ze op het gevoel met je vingertoppen. Laat het lekker zijn. De ogen liggen tussen de tweede en de derde teen in beide voeten. Als je hier drukt wordt de bloedtoevoer versterkt. Hoofdpijn achter de ogen of groene staar kunnen verbeterd worden of zelfs geheeld. Wanneer je de druk in de teen weer wegneemt en opvoert neem je achter je ogen een pulserend gevoel waar, van licht naar donker. Onder de derde teen en in de zijflank van de grote teen zitten de uiteinden van achterkant van hoofd en nek. De druk kan weer 3 kg. zijn.

Het geeft verlichting bij spanningshoofdpijn in je nek. Pak nu je grote teen en draai hem van links naar rechts en van rechts naar links. Als je goed luistert voelt degene die gemasseerd wordt in de nek het kraakbeen knarsen. Met je duim en wijsvinger pak je nu teen voor teen beet en laat je de vinger en duim er langzaam afglijden. Je mag best een krakje horen. Ook de zijkanten van de tenen. Zij be´nvloeden de kaken, kiezen en onderste hoofdholten. Je massagepartner voelt het gelaat en hoofd ontspannen. Eventuele kiespijn vermindert. Ter afsluiting van de hoofdzenuweinden: de oren. De druk tussen de vierde en kleine teen moet stevig zijn. Je merkt dat de vliezen ruimer worden en dat je beter luistert naar het geluid en de stilte binnen in je. Oorsuizingen kunnen verdwijnen.

Lymfesysteem

Pak nu met beide handen de wreven en voorvoeten. Wrijf met je handen de rug van de voet. De circulatie wordt weer bevorderd. Op de rug van de voorvoeten bij grote teen en wreef, sitten de uiteinden van het lymfesysteem. Het zacht wrijven bij koorts op bij opgezette lymfeklieren in de lies, helpt de afvalstoffen te lozen via nieren en blaas. Roterende, drukkende en wrijvende bewegingen met vingertoppen en duim, ontspannen niet alleen je voet, maar ook het gehele zenuwgestel.

Zoek de uiteinden van nier en blaas. De nier zit in het midden en de blaas even boven de hiel aan de binnenkant van de voet. Volg nu met je duim of vinger de stippellijntjes van nier en blaas. De stippellijn is de urineleider. Geef op het nieruiteinde een druk en laat met je duim of vinger de druk afvloeien naar de blaas. Geef op de blaas een roterende druk en maak een wrijvende beweging omhoog naar de nieren.

We gaan nu onze eigen voeten masseren. Je begint altijd met je rechtervoet. Leg de te behandelen voet over je gestrekte andere been ter hoogte van je knie. Draai de voet flink door. Je tenen beetpakken en er aan trekken. In de voorvoet en tenen zitten alle uiteinden van je hoofd en nek. Kneed daar met een behoorlijke druk. Als je het verdragen kunt mag de druk wel 4 kg zijn. Als je in een bepaald centrum van je lichaam problemen hebt, zoek dan het uiteinde van dat centrum in je voet. Masseer het flink, desnoods met je knokkels. Bij hoofdpijn, een duf hoofd of als je teveel gedronken hebt: de uiteinden van je tenen flink masseren. Bij evenwichtsstoornissen de inplant van de tenen.

Trek er maar aan. Je mag best een krakje horen. Enkel en achillespees masseren bij seksuele spanningen. Pak met beide handen de enkel en schud de voet uit. Pak de andere voet en begin die door te draaien. Maak ruimte in je gewricht, masseer en kneed de binnenkant van je voet. Je wervelkolom ontspant zich dan. Zoek eens in je voet een plek die gevoelig is of zelfs pijn doet. Kijk op de tekening met welk centrum die plek correspondeert. Ga eens na of je daar problemen mee hebt. Neem er iedere dag minstens 10 minuten de tijd voor om die plek in je voet te masseren. Als je eens teveel gegeten hebt: galblaas in je rechtervoet en ook mag en lever masseren. Verder kunnen alle punten die je bij je massagepartner masseert, ook op jezelf van toepassing zijn. De werking en de energie die de ander uitstraalt moet je dan missen.

Massagepartner

We gaan verder met de massagepartner. Die ligt ontspannen en gaat de adem zoeken. Als je masseert zijn je handen warm. Pak met beide handen de voeten en zoek contact met de nader door prettig de voorvoeten en wreven te masseren. Vooral de rug van de linkervoet om de bloedcirculatie te be´nvloeden. De tenen van de voorvoeten heen en weer bewegen, dat geeft een prettig gevoel in hoofd en nek. In het midden van de voetzool, iets naar de binnenkant van de voorvoet zit het uiteinde van de zonnevlecht, de solar plexus. Masseer die met je duim in beide voeten tegelijk. Steeds weer de roterende drukbeweging. je kunt ook met beide duimen voet voor voet doen. je zult merken dat je beter gaat ademen. Alle psychosomatische spanningen zijn merkbaar in dat gebied.

Je massagepartner voelt dat je lekker kan uitzuchten. In het begin is het mogelijk dat de spanning in dat gebied wordt verhoogd. Wissel de massage van de zonnevlecht af door het maaguiteinde te masseren, op dezelfde hoogte als de zonnevlecht, onder de grote teen. Het is mogelijk dat je een smaak in je mond krijgt van wat je gegeten hebt. Ga met je aandacht naar het maaggebied. Gedachten zijn krachten. Je kunt je positieve gedachten overbrengen naar de ander. Ook als je jezelf masseert is je maagpijn weg te denken of weg te masseren vanuit je voet.

Je massagepartner laat de uitgaande ademhalingsaandacht vanuit het maaggebied wegstromen naar de voetzolen. De alvleesklier of pancreas zit in het midden van de voorvoet, bij de overgang naar de voetholte. Een belangrijk punt bij spanningen op het middenrif of op het zonnevlechtgebied. De pancreas regelt de suikerproductie. Als je dat masseert zul je merken dat een eventueel hongergevoel verdwijnt. Als je wilt vermageren masseer dan het gebied van de schildklier. Het is de moeite waard het te proberen. Je kunt er ook verkoelend bij ademen (zie Vermageren). Zoek in je rechtervoet je galblaas. Als er gruis of galstenen in de kanalen zit, is het belangrijk de alvleesklier en galblaas uiteinden krachtig te masseren. De impulsen worden in dat gebied opgevangen.

De doorstroming zorgt ervoor dat er geen steenvorming meer ontstaat. Je lever ligt ook in dat gebied van je rechtervoet. Masseer je gal en lever. De lever heeft een belangrijke opgave te vervullen en weegt bijna drie pond. De lever filtert giftige en afgewerkte stoffen en spaart suiker voor later gebruik. De darminhoud wordt compacter. Ga eens naar de linkervoet en masseer daar je miltuiteinde, in het midden van je voet tegen de buitenkant aan. Hierdoor wordt als het ware je bloed gewassen en je huidfunctie wordt beter. Wanneer lever, milt en gal normaal functioneren is de tonus van de huid ook beter.

Psychomatisch

Eczeem is sneller te verhelpen. Eczeem is ook een psychosomatische ziekte en geeft signalen aan je medemens van 'blijf van me af'. In beide voeten aan de zijkant onder de kleine teen zitten de uiteinden van arm en schoudergewrichten. Je partner voelt een prettige prikkeling in dat gebied. Concentreer daar je aandacht op en je zult merken dat je schouders, armen en handen heel zwaar worden. Wissel deze massage af met massage van het punt van de borst, op de rug van de voet op dezelfde hoogte, onder de kleine teen. Kneed er in en ervaar wat er gebeurt. Er ontstaat meer ruimte in je borst. Als je masseert, blijf dan met je aandacht bij wat je aan het doen bent. Niet met je gedachten weg dwarrelen. Weten wat je aan het doen bent. Pak nu borst en schouder/armgewrichten tegelijk met duim en vingertoppen. Je ontspant het hele gebied van je borst, schouders en armen. Doe dit ook eens in combinatie met hartpunt in je linkervoet of met je nekuiteinde onder de inplant van grote teen. Je moet bij het masseren je creativiteit gebruiken en voelen waar je de ander mee kunt helpen.

In het gebied van de enkel en buitenkant van de hiel zitten de zenuwpunten van het heupgewricht, dijbeen, knie en bekken. Massage geeft een bevrijdend gevoel in bekken, heup en dijbeen, lies en knie. Melkzuren en zouten lossen op. Verstopte zenuwbanen krijgen een betere doorstroming. Met de vingertoppen masseer je de enkels en met de duim de zijkant van de hiel. De heupzenuw die aan de hiel zit ontvangt impulsen om te ontspannen. Bij ischias of heupblokkade trek dan eens aan het been. Het maakt het bekken vrij. Druk flink met de knokkels op de onderkant van de hiel. Daardoor druk je de heup iets op. Pak de voet met beide handen beet en schud de voet flink uit. Leg het been weer neer en pak met de vingers alle tenen, til het been iets op en laat het vallen. Het been ontspant.

In het midden van de voet, iets boven de nier, ligt het zenuwpunt van de bijnier. Masseer met de duimen in beide voeten tegelijk. Flink doordrukken want de bijnier ligt diep. Druk ook eens op de nier en de urineleider. Afvalstoffen worden dan gemakkelijker afgevoerd. De bijniermassage is belangrijk voor de cortisone- en adrenalineproductie, bij reuma en veel andere ontstekingen. Masseer de buiten- en binnenkant van de hiel. Dardoor worden eierstok, testikel, baarmoeder of prostaat be´nvloed. Als je eens frigide bent of problemen met de seks hebt, masseer dan ook de achillespees tot onderaan de kuit mee. Dat geeft ontspanning in endeldarm en geslachtsorganen.

Masseer daarna de binnenkant van de voeten, de ruggengraat. Een steeds verplaatsende druk van boven naar beneden en van beneden naar boven alsof je wervel voor wervel op je rug aan het aftasten bent. Je ervaart een prettige rilling over je rug, hij ontspant, de energie kan doorstromen. Onderbreek de massage maar houd de handen over de hele voet vast. Concentreer je op de adem en zend als het ware jouw energie naar de ander. Je partners adem gaat vanzelf en ontvangt, maar zendt ook de energie weer terug in jouw handen. Masseer de ruggengraat nog eens met je duimen want in die ruggengraat zitten vele zenuwknopen die weer vertakken over het hele lijf. Door deze massage breng je de sympaticus tot rust en in harmonie met je dalende zenuw, de nervus vagus. Die dalende zenuw is de toezichthouder van de sympaticus. Vandaar dat rug, nek en halsstreek ontspannen moeten zijn om die zenuwpunten hun werk te laten doen.

Nu je aan de voetmassage begonnen bent zul je ook geen problemen meer hebben met contactarmoede. Probeer eens iemand in je omgeving aan te raken. Je helpt de ander door er op te wijzen dat als hij zich terug trekt, zich spant, in de verdediging gaat, de mens veel lekkerder kan leven door zich open te stellen, zich over te geven. Dan pas kom je tot een werkelijk contact met je medemens.

Verzamelplaats seksuele energie

Onderaan de uiteinden van de ruggenwervels zit het zenuwpunt van het stuitbeentje. In de bodem van het bekken zit de verzamelplaats van de seksuele energie. Door de massage krijg je een gevoel of je opgeladen wordt met energie. Blokkades in je stuitje en onderrug brengen je hele lichaam en geest in disharmonie. Masseer nu met duimen de holtes van beide voeten. Daar liggen de zenuwpunten van het darmstelsel. Van boven naar beneden en van beneden naar boven. Iets meer naar de binnenkant zit de dunne darm en in de rechtervoet tegen de hiel aan zit de blinde darm. Kneed erin met de vuisten. De darmen zijn de spiegel van de ziel. Als je darmproblemen hebt zit je mentaal ook in de knoop.

Ga nu eens samen op de grond liggen en leg de voetzolen tegen elkaar aan. Niet te sterk, eventueel alleen de voorvoeten. De benen liggen ontspannen naar de buitenkant. Ga nu eens heel rustig ademen en verleng je uitademing naar de schedel van de ander. Adem in... aandacht in je schedel vasthouden en zend jouw adem door jouw lijf naar het lijf en de schedel van de ander. Geniet nog een beetje na en geniet van de adem en van het leven. Adem zo nog 5 minuten door. Probeer dan heel langzaam de voeten weer van elkaar te krijgen. Dit is een bijzondere sensatie. Voel zelf maar wat er gebeurt.

Handmassage

De handmassage gaat op dezelfde manier als de voetmassage. De druk wel iets minder houden. De helpende hand bieden kan veel bij de ander vrijmaken. Ik heb eens een lezing en workshop voor ouderen gehouden en die kunnen er nu veel kleine probleempjes mee oplossen. Er zijn zelfs nog huwelijken uit voortgekomen! Speel er maar eens mee in je omgeving. Je zult versteld staan!
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......