...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Vermagering
   
 
 
 
Het veel en op onregelmatige tijden eten wordt niet alleen beschouwd als de behoefte om honger te stillen maar vooral ook om spanningen te verminderen en onlustgevoelens te onderdrukken. Vergeet alle diëten, het gaat er om een andere bevrediging te zoeken. Niet je lichaam verruimen, maar je geest. Daar kun je geen excuus voor bedenken dat niet te doen.

Lees eens niet alleen de geijkte romannetjes en vrouwenbladen, maar vraag eens een brochure aan bij uitgevers als Ankh Hermes te Deventer of Servire in Cothen. Zij hebben een groot scala van boeken om je geest te verruimen. Begin veel van je lichaam te houden zoals het zich aan je voordoet. Wees trots op jezelf als je een gevuld vrouwenlijf hebt.

Bekijk jezelf eens in een spiegel. Niet op een negatieve manier. Ga je dan heel langzaam uitkleden. Ervaar hoe het is naakt te zijn. Kijk heel respectvol naar je lijf. Niet je adem vasthouden anders houd je je emoties vast. Kijk eens naar je gelaat. Is je oogopslag timide? Open dan je ogen en kijk met een frisse wijde blik, niet op een punt gericht. Zie hoe liefdevol je je gehele hoofd bekijkt. Glimlach eens tegen jezelf, tegen je neus, je oren, je voorhoofd, het gehele hoofd. Glimlach tegen je lippen. Kijk zonder een oordeel te vormen.

Open je neusgaten als het lichaam inademt. Kijk hoe wijd ze zijn. Als je neusgaten wijder worden is dat een teken van kracht, van energie. Open ze, het brengt je in contact met je derde oog. Voel de adem naar binnen en naar buiten gaan. Je blik wordt steeds helderder. Zie hoe mooi de spanning van je huid, hoe mooi dat spiegelbeeld is. Je ogen worden groter, je glimlach mooier. Haal je handen eens door je haar, blijf glimlachen en zie de verandering. Schud je hoofd eens uit op de uitademing, je mond open en kaken los.

Het geluid brbrbrbrbrt maakt het nog losser (in een groepsles deed iemand het zo enthousiast dat haar prothese de ruimte invloog!) Lach er maar om en kijk naar je gelaat. Zie hoe je ogen glinsteren. Lachen bevrijdt. Kijk hoe je uitstraalt als je je blik op oneindig zet. Als je goed kijkt kun je zelfs je aura, de kleur van je uitstraling zien. Wees je bewust van alles. Wat jij echt wilt, kan gebeuren. Jij alleen kunt vermageren, als jij dat wil. Niet omdat het modebeeld het je opdringt, niet al die diëten.

Lichaamsbewustwording is totaal en heeft alleen maar met jezelf te maken. Niet hoe een ander er uitziet. Als jij niet bestaat, bestaat de wereld ook niet. Kijk eens naar je hals, voel je nek, maak die langer. Plaats hem iets naar achteren, je schouders gaan automatisch naar beneden, schouderbladen naar je ruggengraat, je sleutelbeenderen komen iets omhoog. Borst en tepelspieren worden door de inademing aangespannen.

Blijf kijken met een wijde open blik. Ervaar hoe mooi de vormen van je hals, schouders en borsten zijn. Adem de schoonheid naar binnen, weet hoe mooi de kuiltjes bij je sleutelbeenderen zijn. Of je nu vrouw of man bent, accepteer wat je ziet. Het is mooi zoals jij bent. Je bent uniek. Ervaar hoe trots dat hoofd op je nek staat. Je bloeit helemaal op.

Als je schouders nog te veel opgetrokken zijn heb je teveel vastgehouden in je leven. Waarom zou je jezelf daar nog langer mee kwellen? Van nu af aan neem je het besluit dat dat niet meer nodig is. Laat je schouders los. Weet, dat jij jezelf alleen heel kunt maken, genezen kan, van alle kwaaltjes die je hebt. Geen pilletje, geen dokter, niemand kan je helpen. Alleen je eigen lichaam en je eigen geest kan zichzelf genezen. Je hebt zo af en toe iemand nodig om je op het pad van zelfinzicht te zetten, voor die zelfgenezing. Een goede arts weet dit ook. Hij of zij weet dat alle kwaaltjes psychosomatisch zijn. De (alternatieve) arts of andere therapeut weet niets van jouw lichaam.


Alleen je eigen lichaam weet hoe te veranderen, te genezen. Het heeft recht op je liefdevolle aandacht. Glimlach tegen je lijf hoe het daar staat en wees je volkomen bewust van je lichaam. Ga verder kijken hoe het ademt in je borstkas, hoeveel ruimte je jezelf gunt. Ga naar je maag, navel en buik. Zie hoe je lichaam ademt. Voel als je naar je buik kijkt, hoe je flanken uitzetten en je buik afvlakt. Ervaar rechts je lever en je gal. Ervaar je beide nieren en je milt. Wees je bewust dat in een buik alles plaatsgevonden heeft, de conceptie, het groeien van een kind. Ervaar je mooie buik, of je huid nu strak of slap is, hij is van jou. Je bekken iets naar voren kantelen. Voel dat je ruggengraat rechter wordt. Sta niet stram in die houding maar iets door je knieën gezakt. Je voeten staan stevig geaard. Je staat als een strohalm, stevig in de grond, je bovenlijf gaat zelfs een beetje heen en weer.


Astrologisch aspect

Iemand die wil vermageren voelt zich niet prettig in zijn lichaam. Dit is echter de halve waarheid. In de meeste gevallen is het zo dat het gevoel dik te zijn te maken heeft met onbewuste ongenoegens waar men niet mee om weet te gaan.

Te dik zijn zou je een conflict kunnen noemen tussen het teken Stier en het teken Schorpioen. Stier heeft te maken met het genieten van alle aardse genoegens waar lekker 'veel' eten natuurlijk ook onder valt. Schorpioen, de tegenpool van het teken Stier is veel minder aards ingesteld en zoekt juist naar de waarheid achter alle aardse zaken. Alle onbewuste kanten van een mens, alle verdrongen lusten, begeerten en angsten zoals seksualiteit en het begrip de dood, worden door een Schorpioen ontleed en onderzocht.

Heeft iemand nu problemen met een aantal onbewuste kanten van zichzelf die dus met Schorpioen te maken hebben, dan kan hij vluchten in een soort schijnzekerheid van Stier. Die schijnzekerheid bestaat uit het idee dat door veel te eten alle ongenoegens die onbewust leven als het ware gedempt kunnen worden door al dat voedsel en het dan lijkt of men er minder last van heeft.

Dit is slechts één aspect van het op een astrologische manier naar vermagering kijken. Het voert te ver om in dit boek ook de negatieve kanten van Neptunus en Jupiter te beschrijven. Deze twee planeten kunnen namelijk ook een rol spelen bij vermageringsproblemen.

Voeding

Als er sprake is van weinig eten en toch dik worden kan de oorzaak ook bij de schildklierwerking liggen. Vaak is er een tekort aan jodium. Jodium komt voor in zeeproducten zoals zout, zeerwier, schaaldieren. Zie verder voedingsadvies bij Managers en bij Allergie.

Homeopathische geneesmiddelen

Bij vetzucht en vermageringsdieet (versterkt de verbranding): Fucus vesiculos D1 druppels.

Huis-, tuin- en keukenmiddelen

In de meeste drogisterijen en reformhuizen verkoopt men sisalhandschoenen of massagebanden om zelf benen en rug te masseren. Dagelijks flink wrijven, zonder crème, totdat de huis rood wordt. Let er goed op dat ze van echt sisaltouw gemaakt zijn, wanneer er een kunststof in zit kan men irritaties krijgen. Dit werkt 110% beter dan alle cellulitiscrèmes. Het kost wel wat meer tijd, liefde en aandacht. Juist die liefde en aandacht is heel belangrijk om goed in contact te komen met je lijf en je daar lekker in te voelen.

Het in balans zijn brengt je geluk en dan is het niet meer belangrijk of je zo af en toe eens 2 kg meer weegt. Slankheidskruiden voor thee die vetafzettend werkt, zijn: berkenblad, rhamnusbast, senneblad, vlierbloesem, zeewier, zoethout. Vochtafzettend: selderijblad, beredruifblad, witte dovenetel, kattenpoten, kersenstelen, lijnzaad, schaafstro, varkensgras.

Massage

De uiteinden van de schildklier, keel en tonsillen in de voeten. Volg met een druk van 3 kg de stippellijn vanaf schildklier naar keel en tonsillen. Bij constipatie of slechte verbranding ook de uiteinden van de darmflora in de holte van de voet (zie Darmproblemen).

Magnetiseren

Om de schildklier in balans te krijgen aan beide zijden van de hals instralen. Niet strijken, alleen je liefdevolle energie naar de schildklier sturen. Degene die magnetiseert moet wel een goede schildklierwerking hebben want zijn/haar helende handen stralen met de uitademing via de eigen schildklier door de armen en handen naar de ander toe.

Oefening

Als je deze serie oefeningen en meditatie leest, probeer ze aandachtig mee te doen, te ervaren. Voel wat er in je eigen lijf gebeurt. Zoek naar je adem zoeken. Adem heel spontaan in en zucht vooral lekker uit. Je doet de eerste stap om je overgewicht kwijt te raken!

Als je inademt neem je zuurstof op en als je uitademt scheid je gifstoffen en koolzuur af. Bij de inademing ontspan je bewust iets je rectaalspier. Tussen je geslachtsorganen en je anus zit een kliertje (zie Metamorfosemassage, vierde fase), die met het hele ademproces mee moet doen. Je interne secretie wordt gestimuleerd, je hormoonhuishouding komt in harmonie.

Zonder op dieet te gaan kom je op je normale gewicht. Accepteer hoe je nu bent. Je bent niet dat plaatje wat de omgeving van je maken wil. Juist omdat anderen jou als object beschouwen, heb je je laten gaan en is het uit de hand gelopen met je lijf. Je overgewicht is als een soort protest: ik wil er niet zo uit zien zoals jullie denken dat ik er uit moet zien. Je lichaam behoort alleen jezelf toe, je hoeft niet meer te beantwoorden aan een modebeeld. Je omgeving neemt je maar hoe je bent.

Adem beter, dan leef je beter. Je luistert beter naar je lichaam en je stopt er maar niet zo alles in. Adem, je hebt de beslissing genomen te vermageren, je lichaamsbewustzijn beter te ervaren. Dit is niet de zoveelste poging door een ander opgedrongen, Je kunt alleen jezelf helpen, je bent op jezelf aangewezen en niet op de buitenwereld. Accepteer jezelf hoe je daar zit (of ligt). Ontdek wat je eet en hoe lekker het is. Laat het op dieet gaan geen obsessie voor je worden. Ervaar wie je bent. Laat je niet meer voorschrijven wat je allemaal wel en niet mag. Luister naar je lichaam. Je zult je veel lekkerder voelen als je je niet volstopt en de helft eet van wat je zou willen eten.

Om de verbranding te versnellen, je spieren te verstevigen en je weefsel te laten doorbloeden, span je heel langzaam bij de inademing je hele lijf aan. Houd die spanning 6 tellen vast en laat deze bij de uitademing los. Doe dit een paar maal. Wanneer je bovenarmen of dijbenen steviger wilt maken, span dan deel voor deel aan, 6 tellen vasthouden en op een uitademing langzaam loslaten.

Als masseur van het Nationale Ballet gebruikte ik deze techniek voor blessures om de spieren en weefsels sterker te maken. Deze therapie is mij doorgegeven door de grote danser Rudolf Nurejev. Het is wetenschappelijk vastgesteld de spanning niet langer dan 6 tellen vast te houden, anders verliest het zijn effect.

Deze oefening kun je overal doen. Ook zittend met je bilspieren. Doe het zoveel mogelijk op een dag, vooral je dijbeenspieren zijn belangrijk. De binnenkant correspondeert in de taal van je lichaam met je mentale instelling. Als die spieren krachtig en soepel zijn ben jij dat ook.

Ga nu liggen voor een geweldige ervaring. Linkerknie optrekken en schop dat been van je weg (zie Agressie). Zeg 'nee'. Alle ongezonde agressie gaat weg. Met agressie is het belangrijk goed om te gaan. In ieder geval nooit onderdrukken. Agressie is eigenlijk geen kwaaltje of een ziekte, je moet het alleen weten te hanteren. Je hoofd gaat mee in 'nee, nee, nee'. Voel dat je opgelucht bent.

Geef desnoods jezelf een schop om je wilskracht te versterken. Je bent de baas over je eigen lijf. Als jij vermageren wilt, dan gebeurt dat ook, niet zozeer omdat je een sekssymbool wilt zijn, het gaat om je gezondheid. Schop het been nog even goed van je af en leg het weer op de grond. Je bent nu moe geworden. Laat het stil zijn binnenin je. Deze wegschopoefening is bijzonder goed om je bekken vrij te maken. De contouren van je benen worden versterkt.

Spanningen in je lijf, veroorzaakt door agressie, worden hiermee opgelost. Je hormonen gaan beter werken. Na je afgereageerd te hebben, gaat je rusthormoon werken. Schop je andere been ook nog weg, minstens 25 keer.

Als je een hongergevoel hebt, je mond tot een tuitje maken en je adem naar binnen zuigen. Ga naar een gedeelte van je lijf waar je wilt afvallen en laat je uitademing door dat gedeelte wegstromen. Je gedachten kunnen veel. Je positieve gedachten en gevoelens maken dat gedeelte slanker. Voel hoe de warmte van de uitademing je verbranding aanzet. Doe deze verkoelende adem iedere dag. Je suikerspiegel komt in evenwicht. Je trekgevoel verdwijnt. In plaats van het extraatje wat je eet, zuig je nu lucht naar binnen.

Je hebt met je zelf afgesproken geen speciaal dieet te volgen. Neem voortaan van alle porties de helft. Ook als je eens wilt snoepen, een halve gebakspunt is even lekker als een hele. De darmspoeling van het hoofdstuk Anorexia nervosa is voor vermagering een goede aanzet om je schoon te maken. Eventueel zonder het zoute water.

Ga zitten met gestrekte benen. Je rechterhand gaat naar je linkerknie, draai je romp zover mogelijk naar links, adem door, je mag best een krakje horen. Je linkerhand naar je rechterknie en je romp naar rechts draaien. Lekker doorademen. Luister naar je lijf hoever je door kunt drukken. (Zie Torsie bij Rugproblemen). Zet je rechterhiel in je kruis, voetzool tegen dijbeen. Inademend armen omhoogstrekken. Uitademend je handen naar je linkervoet of ªenkel.

Voel je niet gefrustreerd als je buik nog in de weg zit of dat je hoofd niet naar je knie gaat. Je hebt je ernstig voorgenomen af te vallen, die buik gaat weg, niet forceren, goed voelen dat je je rug langer maakt. Organen in je onderbuik worden gemasseerd, je verbranding wordt actiever, je voelt je lichaam beter, je ervaart dat het een deel van je wezen is.

Een ding wat we zeker weten is, dat we dit lijf hebben. Linker hiel in je kruis, voetzool tegen dijbeen, inademen, armen gestrekt omhoog, uitademen, armen en handen doorstrekken naar je gestrekte been en voet. Voel dat je je langer maakt. Niet je knie naar je hoofd, maar je hoofd naar je knie. Wees blij om wat je meer kunt met je lijf dan je ooit gedacht hebt. Hoe soepeler je lijf, hoe soepeler je geest. Niet je adem vasthouden, alles gaat beter, je komt meer voor jezelf op, waardoor je vanzelf vermagert. Inademend weer omhoog komen en uitademend weer naar je rechtervoet. Met kleine beetjes uitademend kom je steeds verder.

Wees je bewust dat je ademhalingssysteem nauw verbonden is met je spijsverteringssysteem.
Adem en je vermagert. Het gaat in de yoga vooral om de uitademing, het loslaten. Je masseert je bijnier die een hormoon afscheiden om te vermageren. Tien, twintig of dertig Zonnegroeten per dag geven een vitaliteit die niet meer uit te blussen is. Door die vitaliteit gaat je verbranding beter, sneller en krijg je een betere greep op jezelf. Je wordt er goed moe van, niet moe van uitgeblust zijn, maar lekker moe van energie.

Ga daarna zitten voor meditatie, op je bankje of tegen een muur of als je het kunt in de Lotushouding. Zoek je adem en kijk in het punt tussen je wenkbrauwen wat daar gebeurt. Je nergens mee identificeren, toeschouwer zijn, je open stellen, de rust en de stilte van de adem op je laten inwerken.

Heb vertrouwen in jezelf. Je krijgt het bewustzijn voor jezelf te kunnen zorgen en niet afhankelijk te zijn van alle goed bedoelde adviezen hoe te vermageren. Je kunt voor jezelf zorgen. Voel je sterk. Je lichaam kan alleen zeggen waar het behoefte aan heeft. Als je daar naar luistert, eet je veel gezonder.

Laat je figuur niet voor alles opdraaien. Laat het fantasiebeeld van een slanke man/vrouw los. Verwacht geen verandering in je persoonlijkheid. Adem, weet en ervaar wie je in werkelijkheid bent.

Wanneer je gaat eten, kijk dan hoe je eet, denk er eens over na hoe je eet om je gevoelens te verdringen. Praat eens met een goede vriend of vriendin, misschien verdring je je seksuele gevoelens wel. Ga eens op ontdekkingsreis, wie je werkelijk bent. Als je erge honger hebt, eet dan gerust eens wat meer, maar luister naar je lijf. Als het lichaam geen honger heeft, eet dan minder of zelfs niet. Luister naar je lijf als het iets lekkers nodig heeft, eet niet zo maar wat. Laat je adem zijn gang gaan en stel je voor wat je nu zou willen eten.

Ga eens na hoe die overheerlijke goudgele frites zouden smaken. Ruik en geniet van al het lekkers. Misschien heb je helemaal geen trek om te eten, maar alleen behoefte om aangehaald te worden of eens met iemand over je problemen te praten, of heb je trek in frisse lucht of een stevige uithuilbui.

Ga na of je echt wilt eten of de behoefte hebt aan iets anders. Eten lost je stress of problemen alleen maar tijdelijk op. Mediteer, overdenk wat je voor jezelf doen kunt. Als je niet toegeeft alles te eten voel je je veel sterker. Je eet ook veel lekkerder als je echt trek hebt. Een jeugdtrauma verdwijnt, voel je daarom ook niet meer schuldig als je wat op je bord laat staan.

Precies zoveel eten als waar je zin in hebt, maakt je zelfstandiger. Laat je figuur niet voor alles opdraaien. Ga zitten, knieën uitschudden. Enkels kruiselings over elkaar. Druk de zijkant van je voeten in je matje en kom inademend staan. Goed voor je buikspieren. Je kunt ook eventueel je handen gebruiken.

Je zult merken als je het een paar maal serieus gedaan hebt dat het een overwinning voor je is. Dus inademend komen staan. Als je buikspieren te slap zijn lukt het vaak niet. Maak er geen punt van. Later als je afgevallen bent, gaat het beter. Blijf verder staan, ervaar hoe je daar staat. Je balans gaat iets naar voren en je bekken kantelt vanzelf naar achteren. Niet je buikspieren vasthouden anders houd je ook je emoties vast. Laat het heel lekker vanuit je stam ademen naar je schedel en de uitademing vanaf je schedel naar de voeten laten stromen. Doe dit een paar minuten zonder je aandacht weg te laten dwarrelen.

Door de aandacht werkt de houding diep ontspannend op je in. Alles is een geheel in zijn omvang zoals het daar staat. Door jezelf nu te accepteren, zul je straks je laagje vet niet langer meer nodig hebben als bescherming. Je lijf is ook nog compleet als je afgeslankt bent. Wees niet ontevreden over jezelf, anders ga je weer eten.

Voel terwijl je inademt de energie in je huid, voel je sterk en bij de uitademing voel je alle spanningen wegstromen. Je voelt je vrijer, blijer. Langzaam inademen en bij de uitademing millimeter voor millimeter je romp naar voren laten gaan. Je aandacht gaat naar je hele zware handen en armen. Je hoofd, nek, armen en handen ontspannen zich volledig. Voel hoe zwaar en warm ze zijn. Je ademt beter. Inademend weer komen staan. Je armen gestrekt omhoog, romp iets naar achteren.

Dit is de beginfase voor de Zonnegroet. Voel hoe het lichaam doorademt, hoe je aardt, adem door en weet hoe krachtig en energiek je wordt. Je voelt goed je buikspieren (Zie Managers). Langzaam je romp weer naar voren laten komen. Alles wordt heel zwaar. Je balans naar voren laten gaan. Je hielen iets optillen en door je knieën zakken. Je lichaam gaat waarschijnlijk trillen. Laat het gaan, het wordt opgeladen met energie. Alle spanningen zullen straks verdwijnen.

Vanuit deze houding gaan we verder de Zonnegroet afmaken (Zie Zonnegroet). Vijf tot 10 Zonnegroeten per dag zullen kilo's schelen. Om je dijbeenspieren steviger te maken, af te slanken. Ga in een spreidstand staan, met je linkervoet naar buiten gedraaid. Vingers achter je rug in elkaar strengelen en even doorademen zoals in de Zwaan (Zie Hart).

Breng daarna je hoofd naar je linkerknie, buig door je linkerknie en probeer je hoofd zover mogelijk naast je kuit of voet te brengen. Handen goed vast blijven houden voor de balans. Rechterbeen nog iets verder weg laten glijden.

Probeer zonder te forceren je hoofd nog iets verder naast je voet te krijgen en probeer in balans te blijven. Met je handen kun je iets bijsturen. Voel de sterke doorbloeding in je dijbenen. Als die sterk en soepel zijn ben jij dat ook. De binnenkant van je dijbenen corresponderen in de taal van je lichaam met je mentale instelling. Strek en adem door.

Voel de rekking in je lijf. Romp naar het midden brengen, handen los en zwaar laten zijn. Inademen in de Meeuwenhouding. Armen zijwaarts, hoofd omhoog, uiademend los. Doe dit een paar maal. Kom daarna omhoog en laat alles los. Weer in een flinke spreidstand gaan staan, rechtervoet naar buiten draaien, vingers achter je rug in elkaar strengelen en kom in de Zwaan.

Adem door. Je verbranding gaat sneller, je voelt je borstspieren. De romp een kwartslag naar rechts en naar je rechterknie, kuit of voet buigen, bijsturen voor je balans, rug- en beenspieren krijgen een doorbloeding, door de druk op je buik wordt deze gemasseerd.

Voel wat er gebeurt bij je heupen, door de doorbloeding slanken ze af. Je linkerbeen nog iets laten wegglijden. Je krijgt een beter gevoel voor evenwicht en harmonie. Niets forceren. Maak een positief beeld van je lijf, negatieve gedachten zetten om in een laagje vet. Rustig je hoofd naar het midden, een beetje doorveren. Handen los en zwaar laten zijn en nog even de Meeuwenhouding. Langzaam gaan staan. Voeten naast elkaar.

Niet teleurgesteld zijn als deze houding niet lekker in je lijf zit. Geen gevecht met houdingen leveren. Vechten is goed voor soldaten, jij doet ze op de koninklijke manier. Heel meditatief, met open aandacht. Je zult versteld staan hoe alles verandert binnenin je. Adem... en voel hoe je je ontspant. Door spanning en ontspanning verbrand je sneller je vetten. Accepteer hoe je nu bent.

Langzaam je adem naar binnen zuigen, werveltje voor werveltje je romp naar voren brengen, voel hoe zwaar je handen en armen zijn en kom weer in de Meeuwenhouding. Inademend armen opzij, hoofd omhoog, blijf in die houding even doorademen en voel heel bewust wat er binnenin je gebeurt.

Deze Meeuwenhouding is goed voor de strekspieren van je benen en rug en bij een volgende uitademing fladder je met gestrekte armen en handen uit op de pfpfpfp met kleine onderbrekingen. Je buikwand doorbloedt, vet verdwijnt. Doe dit een paar maal. Armen gestrekt houden en op de uitademing pfpfpfp. Het reinigt ook je longen.

De darmen zijn de spiegel van de ziel. Te veel wegen gaat vaak samen met een slechte verbranding en constipatie. Ga weer staan. Handen op je buik voor de Vuurademhaling (zie Energieproblemen). Krachtig in- en uitademen. Griep en aankomende verkoudheid krijgen geen kans door te zetten.

Bij een inademing je lichaam uitgezet houden en je romp naar voren laten vallen bij de uitademing. Iets door je knieën zakken, armen en handen zijn loodzwaar. Niet gefrustreerd zijn dat er nog een buikje in de weg zit. Anders ga je negatieve gedachten en gevoelens weer weg eten. Voor jezelf opkomen als er iets mis is en kom langzaam weer staan. Handen op je buik en nog eens de krachtige Vuurademhaling. Laat je romp weer naar voren vallen.

Adem... heel lekker uit. Laat het tot je doordringen dat je je niet schuldig voelt als je eens lekker veel gegeten hebt. Door positieve gedachten gaat het gewicht er veel sneller af. Ga weer staan.

Om je wilskracht te ontwikkelen: druk je kin tegen je borst en adem snel in en uit door je neus terwijl je schouders omhoog komen naar je oren en bij de uitademing laat je ze vallen. Ritme opvoeren, doe het minstens 1 minuut. Inademend je schouders omhoog houden. Zoek een koude plek in je lichaam en laat de warmte van je uitademing daar naartoe stromen.

Misschien ben je een beetje duizelig geworden. De zuurstof, energie en warmte werken diep op je in. Voor je geheugen en zelfbewustzijn: Je achterhoofd in je nek en dan heel snel in en uitademen. Geen ja en nee knikken bij het ademen maar je achterhoofd goed in de nek houden en je schouders tegen je oren gedrukt houden. Als je wilt stoppen masseer je met je achterhoofd je nekspieren. Laat het op je inwerken.

Neem zelf de verantwoordelijkheid over je lijf. Als je te dik wilt blijven is dat alleen maar een beschermlaag van 'blijf van me af, ik wil niet het sekssymbool zijn'. Als je te dik bent hoef je daar niet aan mee te doen. Je bent onaantastbaar geworden als seksobject. Als je wilt vermageren, zorg er dan voor dat je seksbeleving goed is (zie de oefeningen bij Seksproblemen). Het is een natuurwet dat als je van allerlei zaken weet te genieten, je ook veel te geven hebt. Geniet daarom van je lijf.

Genieten van eten geeft een snellere verbranding. Je nooit schuldig voelen als je lekker eet. Schaam je niet voor je dikte. Iemand die van je houdt, neemt je zoals je bent. Liefde maakt je vrij van je beschermlaag, maakt je sterk.

Als je eens teveel gegeten hebt en je taille wilt afslanken, ga dan in de Heldenhouding staan (zie Anorexia: darmspoeling). Inademend doorstrekken in de Heldenhouding en bij de uitademing met kleine stootjes naar links en doe dit ook een paar mal naar rechts. Je flanken worden doorbloed.

Wees je bewust dat het laagje vet alleen een pantser is voor je gevoelens. Als kind heb je alleen geleerd te huilen om te protesteren. Jezelf lekker kwaad maken, daar val je van af, van lekker lachen ook. Als je afvalt zul je veel ruimer leven. Je verstopt je niet meer achter je dikheid. Je leeft bewuster. Ga eens in de spreidstand staan voor de Driehoekshouding (zie Gal) . De zenuwpunten in je rug gaan beter werken, je benen worden slanker. Adem en weet dat hongeren of op dieet gaan maar tijdelijk is. Vermageren betekent van alles de helft eten.

Ga weer staan. Voel je een met je adem en je lijf, dan kun je ook beter 'nee' zeggen tegen voedsel waar je geen zin in hebt. Span, als je in de Driehoekshouding bent, je spieren nog eens extra aan, ook daar waar je specifiek wilt vermageren. Doe dan de tweede helft van de Driehoek. Span vooral je dijbenen extra aan, je voelt ze dunner en sterker worden. Je bovenarmen ook goed doorstrekken en aanspannen.

Neem nooit als je teveel gegeten hebt of als je je schuldig voelt een laxeermiddel! Een krachtige Vuurademhaling lost problemen met constipatie en verbranding op. Ga rustig weer staan. Accepteer jezelf als normaal zoals je nu bent. Je zult dan ook gemakkelijker als normaal gaan eten. Je komt in harmonie met je lichaam.

Geef niet aan alle hongersignalen toe, er kan ook sprake zijn van mentale honger. Zuig je adem naar binnen, dan gaat je hongergevoel over en voel je je volwassen en sterk. Als je je gewicht onder controle hebt, kom je ook voor andere zaken meer op. Doe niets te fanatiek. Ook met de yoga niet. Verder zijn oefeningen voor de schildklier erg belangrijk om het gewicht onder controle te krijgen, o.a. de Vis (zie Hyperventilatie) en de Kaars (zie Aderverkalking).
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......