...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Tanden
   
 
 
 
Tandbederf, tandvleesbloeding, ontsteking, tandplaque

Een goed gebit is een teken van mentale en fysieke kracht. Bij een slecht gebit, blaasjes in de mond, tandvleesontsteking, bloeding, plaque en tandenknarsen speelt stress een hele grote rol. We hebben ons sociaal te veel moeten aanpassen, onze agressie moeten verdringen. Als je agressie verdringt komt er op een gegeven moment een explosie, dan werkt agressie destructief. Wanneer we agressie inbouwen (integreren) in ons bestaan wordt agressie een vitale kracht die jezelf ten goede komt en waar je wat van leert.

Een goed gebit laat een sterke persoonlijkheid zien. Zo iemand gaat beter met zijn problemen om. Een slecht gebit en tandvleesproblemen zijn identiteitsproblemen. Ontsteking van het tandvlees of slijmvlies kan zeer pijnlijk zijn. Schimmels en bacteriën hebben vrij spel. Wanneer de problemen goed verwerkt zijn, men beter in balans is, zullen bloedend tandvlees en dergelijke sneller over gaan.

Stress en gebitsproblemen zoals tandenknarsen gaan altijd samen. Cariës (tandbederf) ontstaat door luiheid. Twee tot driemaal daags tanden poetsen is noodzaak. Het voedsel wat tussen de tanden blijft zitten, zet de aanwezige bacteriën aan tot tandbederf. De gewoonte om kinderen chocolade en zoetigheid te geven om ze eens extra te verwennen is gelukkig minder aan het worden. De prikkels (ook seksueel) die van dat eventjes plezier van het zoethoudertje uitgaat, wegen niet op tegen wat zoetigheid allemaal aanricht. Flegmatische kinderen krijgen eerder last van cariës omdat de suiker langer in het lichaam blijft hangen. Blije, vrolijke, sterke kinderen zijn eerder hun suikers kwijt door verbranding in het lichaam.

Astrologisch aspect

Tandbederf en andere gebitsproblemen hebben zoals de meeste kwalen, te maken met een algehele verzuring van het lichaam. Wanneer het bloed onrein (zuur) is, is de kalkhuishouding in het lichaam ontregeld. Saturnus heerst over de harde delen van het lichaam zoals gebit, botten, haren en nagels. Bij gebrek aan kalk wat vaak te maken heeft met een moeilijk geplaatste Saturnus in de horoscoop, geven hierboven genoemde lichaamsdelen vaak problemen. Tegen tandbederf, 'stijve botten' uitvallend, glansloos haar, brokkelige nagels, is eigenlijk geen kruid gewassen zolang men niet het lichaam van binnenuit 'ontzuurt' (reinigt).

Voeding

De beste manier om een sterk gebit te krijgen of te behouden is goed kauwen. Op zuurdesembrood moet je goed kauwen. De oorzaak van cariës bij baby’s ligt bij slechte voeding tijdens de zwangerschap (veel suiker). Op latere leeftijd door teveel suiker in de flesvoeding. Geef kinderen ook niet teveel spinazie, postelein, rabarber, want dat onttrekt calcium aan het lichaam. Ook diarree onttrekt calcium. Er ontstaan dan chemische structuurwijzigingen in het tandglazuur. Mijn moeder vijzelde de kakelverse eierschalen en vermengde ze met een halve citroen. In citroensap lossen eierschalen op. Eenmaal per dag kregen wij (9 kinderen) een theelepeltje. Zie verder bij Voeding over het gebruik van suiker in het algemeen.

Homeopathische geneesmiddelen

Tandvleesontsteking, aften: Borax Pentarkan VSM. Blaasjes en wit beslag in de mond, vieze adem en tandbederf: Mercurius Solubilis D6 tabletten. Tandbederf bij zoetekauwen met weinig zelfvertrouwen: Lycopodium D6 tabletten. Bij ernstig tandbederf: Kreosotum D6 tabletten. Tand- of kiespijn bij kinderen: Chamodent VSM.

Huis-, tuin- en keukenmiddelen

Wisselvoetbaden. Kamillekompres en spoelen met kamille. Gorgelen met lauw water en een halve uitgeperste citroen. Saliethee.

Massage

De zijkanten van alle tenen zijn de uiteinden van kaakholten. Wanneer je pijn hebt voel je vanzelf een pijnlijke plek aan de zijkant van een teen.

Magnetiseren

Dit kun je zelf doen. Maak je handen warm. Plaats je handen links en rechts van je gelaat, zo dicht bij je huid dat je de warmte voelt. Maak strijkbewegingen via de kaak en hals en sla je handen af.

Oefeningen

Oefening 1

De Leeuwenhouding (zie Keelpijn).

Oefening 2

Inademend je wangen naar binnen trekken, er komen kuiltjes in je wangen en je maakt een zuinig mondje. Uitademend bolle wangen maken.

Oefening 3

Speciaal voor tandvleesproblemen en ook goed tegen een onderkin: trek tijdens het ademen de spieren van je hals naar binnen. Je kin komt iets naar voren. Doe dit voor een spiegel, dan zie je wat er gebeurt. Druk tweemaal daags enige minuten je tong stevig tegen het tandvlees, de wangen en alles wat je met je tong bestrijken kunt. Je kaken worden er lekker moe en sterk van.

Meditatie

Op de uitademing de open eeee-klank produceren. Deze resoneert op je keel en kaakgebied. Laat de stilte van de klank op je tandwortels en vlees inwerken. Pijn en stress verdwijnt. Vanuit de stilte van de meditatie lost alles op.
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......