...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Suikerziekte
   
 
 
 

Suikerziekte ontslaat doordat de alvleesklier (pancreas) niet meer in staat is voldoende insuline aan te maken. Insuline wordt afgescheiden door de Eilandjes van Langerhans, die aan de lever doorgeven hoeveel glucose (suiker) aan het bloed moet worden meegegeven om de spieren hun werk te laten doen.

Suikerziekte ontstaat vaak door een verkeerde voedingsgewoonte waardoor de alvleesklier wordt beschadigd en bij jongeren speelt de erfelijkheid een grote rol. Onze verkeerde gewoontes, lichamelijk en geestelijk, komen in het DNA van ons nageslacht. We beseffen amper welk een verantwoording we hebben ten opzichte van ons kroost.

Bij suikerziekte wordt de geconsumeerde suiker niet meer verbrand, de afscheiding van insuline is onvoldoende. Het lichaam verzuurt, ook vaak de persoonlijkheid, wensen worden niet meer vervuld. De zoethoudertjes als suiker, snoep, taart etc. worden een vervanging voor genegenheid. Wie genegenheid (liefde) geeft ontvangt genegenheid (liefde).

Vaak is er een grote hunkering naar liefde, genegenheid maar de mogelijkheid om zelf emoties en gevoelens te uiten is bij suikerpatiënten gering. Yoga en meditatie is een manier om te leren geven en nemen, om je open te stellen. Dan helpen homeopathische geneesmiddelen of kruiden veel beter. Je hoeft er niet in te geloven, je eigen genezingsmechanismen zorgt voor de verbetering, verandering.

Suikerziekte is vaak herkenbaar aan een sterke ammoniakgeur bij de urine en jicht en nierproblemen. Alle diabetespatiënten hebben problemen met de verbranding van voedsel. Suikers van de koolhydraten worden niet meer omgezet in energie maar komen terecht in de urine. Dierlijke eiwitten vormen urinezuur waardoor jicht, reuma en zelfvergiftiging ontstaan.

Andere symptomen kunnen zijn, jeuk, hoofdpijn, zenuwpijn, slechte adem (ruikt naar aceton), impotentie, slaapproblemen, duizeligheid. In mijn yogapraktijk heb ik te maken gehad met een zelfgenezing van een oudere en een jongere suikerpatiënt. Allebei hebben ze voor een vegetarische leefwijze gekozen waardoor de urine suikervrij bleef. De insuline werd onder medisch toezicht vervangen door homeopathische geneesmiddelen.

Voor welke geneeswijze je ook kiest, bij suikerziekte altijd onder controle van de arts blijven en hem ook melden hoe de verandering in het ziektebeeld door eigen verantwoordelijkheid ontstaan zijn. Hij/zij zal het op prijs stellen dat je je medeverantwoordelijk voelt voor je eigen welzijn. Vele reguliere huisartsen schrijven nu ook al homeopathische geneesmiddelen voor die het lichaam in staat stellen zich te vernieuwen.

Astrologisch aspect

Suikerziekte en een moeilijk geaspecteerde Venus in de horoscoop hebben direct met elkaar te maken. Wanneer iemand zich alleen voelt staan of een kind zich verwaarloosd voelt ontstaat de behoefte om te gaan snoepen. Snoep (suiker) moet dan de vervanging zijn voor de gemiste aandacht. Samen met de Maan regelt Venus de werking van het klierstelsel. Staan Venus en de Maan nu ongunstig ten opzichte van elkaar dan is er al in de maag (waar de Maan over heerst) een storing waardoor de hele spijsvertering niet goed functioneert. Het grillige en onberekenbare humeur dat een suikerzieke vaak kenmerkt ontstaat doordat de maag de emoties niet kan verwerken. Het ene moment is men overdreven opgewekt, het andere moment zeer somber. Suikerziekte is nooit een ziekte op zichzelf. De lever, waar Jupiter over heerst, zorgt voor de onregelmatige insuline afscheiding.

Voeding

Als je iets verkeerd eet word je ziek, geef je over en de schadelijke stoffen worden afgevoerd. Als je gespannen bent kun je schadelijke stoffen door verkeerde voeding en suiker etc. niet verbranden tot koolzuur en water maar blijft het hangen in het bloed en komt in de urine terecht. Koolhydraten verbranden niet meer voldoende, het eiwit wordt ook onvoldoende geoxideerd (verbrand). Het is belangrijk over te gaan op vleesloze voeding, veel rauwkost en een koolhydraatrijk dieet. De hoeveelheid suiker in de urine wordt niet verhoogd. Door een eiwitarm dieet wordt de gehele stofwisseling verbeterd.

Havervlokken, sojaproducten en noten zijn goede vervangers voor vlees. De pancreas kan dan weer leren zelf insuline te gaan produceren. Het toedienen van insuline is vaak onvermijdelijk en geeft direct verbetering maar je moet je bewust zijn dat de stof van buitenaf in je lichaam wordt gebracht en de zieke pancreas niet kan genezen. Nierklachten en oogproblemen zijn vaak het resultaat van insuline-inspuitingen.

Probeer eens een andere leefwijze. Je kunt zelf zien of je minder insuline nodig hebt. Het is de moeite waard het te proberen. Gebruik in ieder geval geen zoetjes en andere suikervervangers. Bevredig je zoetbehoefte door genegenheid en liefde. Voel je sterk. Eet veel bittere dingen als lof, andijvie, grapefruit. Lever en pancreas werken samen. Bitter in de mond maakt niet alleen het hart maar ook de lever gezond.

Homeopathische geneesmiddelen

De Ginkgoplant VSM verbetert de doorbloeding van hersenen, armen en benen (kuur van twee tot drie maanden).

Huis-, tuin- en keukenmiddelen

Thee van duizendblad, gezegende distel en varkensgras. Neem zoveel mogelijk lucht en lichtbaden. Ga naar naaktstranden en voel wat een goede huidfunctie voor je doet. Ga hardlopen, doe buiten yoga, veel Zonnegroeten en alles wat je leuk vindt. De suikerspiegel daalt bij verkoelde ademhalingen. Als je een luchtbad neemt zuig dan je adem naar binnen. Je hongergevoel verdwijnt, de suikerspiegel wordt normaal. Ga op een massagecursus, leer masseren. Door je handen goed te gebruiken word je stofwisseling bevorderd.

Laat je ook veel masseren. Liefdevolle handen van vrienden kunnen dat heel goed. Zelfs professionele hulp bij massage is nog wel te betalen. Verhoging van zuurstoftoevoer moet gestimuleerd worden door in de buitenlucht goed te ademen of lekker hard te werken in je tuin, die van een ander mag ook. Je overtollige voedingssuikers scheiden uit. Urinezuur verlaat je lichaam. Neem als je buiten werkt regelmatig braambladerenthee. Of doe wat bladeren in je bad, vermengd met zeezout. In de volksgeneeskunde zijn braambladeren het middel tegen suikerziekte.

Massage

Het acupressuurpunt van de alvleesklier in de voeten met een flinke druk dagelijks kneden. Met de metamorfosemassage zijn ook goede resultaten te bereiken.


Nooit naar een magnetiseur gaan! Je kunt in een coma raken als je niet onder medische controle blijft. Wel kunnen huisgenoten of vrienden je liefdevol magnetiseren. Vooral je alvleesklier en hypofyse.

Oefeningen

Oefening 1

De Torsie (zie Rugproblemen). Er is wel een afwijking in de oefening: Zet niet je arm aan de buitenkant van de knie klem maar sla dezelfde arm nu om je knie. Dus als je je rechtervoet aan de andere kant van de knie neerzet, sla je de linkerarm om de rechterknie en houd je de dij vast. Let vooral goed op dat je niet in elkaar zit maar je lang maakt, vooral aan de voorkant. Dan is je rug in deze Torsie ook veel rechter en je alvleesklier wordt goed gemasseerd.

Wees je totaal bewust wat er binnenin je gebeurt. Weet dat je naar je pancreas al je energie en levenskracht zendt. Je heelt jezelf en je bent je daar bewust van. De Torsie altijd zowel links als rechts doen.

Oefening 2

Ga liggen met je voeten op je matje, de knieën zijn dan iets gebogen. Knieën en voeten iets uit elkaar zetten. Druk je voeten goed in je matje en breng alleen het bekken iets omhoog. Je rug blijft op het matje. Adem in die houding heel bewust door. De adem zo laag mogelijk in je bodem van je bekken aanzetten en ook de uitademing weer terugbrengen in je buik en bekken. Het geeft een hele diepe ontspanning voor je buik en onderrug. Blijf minstens 5 minuten in deze houding ademen. Kom dan verder met je hele romp omhoog (zie Seksuele problemen) en doe dan in deze houding de Vuurademhaling (zie Energieproblemen). De snelle krachtige buikademhaling herstelt de suikerspiegel. Je moeheid en matheid verdwijnen. Verder ook de oefeningen van Ischias en Jicht om de urinezuren uit je lichaam te laten verdwijnen. Oefening 3. De Kaarshouding (zie Aderverkalking).

Meditatie

Je voelt je als een kind, alle spanningen zijn verdwenen. Je hebt een natuurlijke, onuitputtelijke doorstromende adem en energie. Als volwassene heb je ze geblokkeerd. Voel je als een kind. Maak je vrij... adem... Voel de blijheid en de prikkeling van het ademen. Niet geconditioneerd zijn aan je volwassenheid. We zijn toch maar een plaatje wat een ander van ons verwacht of hoe de ander ons ziet. Vaak misvormd, beladen met overbodige ballast.

Adem... en keer terug in de moederschoot, zwevend, zwemmend, natuurlijk ademend... Voel je gelukkig als een kind, bevrijd je van alle angst. Voel je vrij als een kind. Geluk is binnen in je lijf waarneembaar. Adem... geest en lichaam zijn een. Al het waarneembare en het voelen zijn binnenin je. Maak je ervoor open, geniet van je adem en het kindzijn. Oefening 2. Mediteer op de uitademing op de korte o o o o oa-klank. De o-klank heelt de alvleesklier en maag. Wees je bewust dat de vibrerende energie je pancreas heelt.
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......