Oefening 1
Ga recht op een stoel zitten met je aandacht naar onderbuik en anus. Leg je vingertoppen iets boven je schaambeen. Zucht even uit. Ga heel subtiel inademen, neusgaten openen. Je reukcellen worden geprikkeld en maken een verbinding met je zenuwcellen in je kleine bekken, anus en geslachtsorganen. je anus open je iets en gelijktijdig komt je buikwand boven je schaambeen omhoog en verder je hele buik. Totdat je ingeademd bent. Je aandacht blijft in je onderbuik.Als je uitademt, beweeg je heel langzaam je armen en handen naar voren op de oeoeoeoeoe-klank. Je aandacht blijft in je onderbuik, je anus en geslachtsorganen trek je iets in, niet met geweld maar alleen om de uitademing en de oeoeoeoe-klank te begeleiden. Bij het laatste gedeelte van de uitademing laat je dat gebied los. Neem een adempauze en adem weer heel subtiel in. Gelijktijdig open je de anus en zet je de buikspier boven het schaambeen aan. Zet de buikwand uit en breng bij de uitademing op de oeoeoeoe-klank je handen langzaam naar voren en laat ze zijwaarts gaan.
Bij yoga en vooral bij het stotteren gaat het erom alle aandacht aan de uitademing te geven, het loslaten, het leegmaken. Door goed te letten op de uitademing komt de zuurstof- en koolzuurconcentratie (het eindproduct van de celverbranding) in het bloed in balans. Bij het stotteren (evenals bij Hyperventilatie) ontstaat er een ophoping van koolzuur in het slagaderlijk bloed met als gevolg een verstoring van de normale scheikundige processen in de lichaamscellen. Het naar voren en zijwaarts brengen van armen en handen geven dat de uitademing vloeiender gaat, niet hapert. Voor stotteraars is het aan te raden bij het spreken op de uitademing met je handen een vloeiende beweging te maken. Ik doe dat nu op mijn leeftijd nog steeds. Wie zich Pierre Janssen van de televisie herinnert met zijn kunstrubriek, moet daar maar een voorbeeld aan nemen. Oefen deze oeoeoeoe-klank uitademing enige dagen.
Oefening 2
Het middenrif ( flanken) wordt omringd door vele spieren. Leg je linkerhand iets boven je navel en zet je rechterhand in je rechterzijde, duim naar achteren, vingertoppen over je flank en de zijkant van je buik. Adem subtiel in. De buik wordt iets afgevlakt (zakt iets in) en je rechterflank zet uit. Dit voel je omdat je rechterhand naar buiten wordt geduwd door de inademing. Adem uit op de open ssssoooo-klank en laat gelijktijdig je linkerhand weer meevloeien naar voren en opzij. De oooo is heel belangrijk om het laatste gedeelte van de iets geforceerde uitademing los te kunnen laten.De oooo is een soort zucht om de buikspieren los te laten en de ssss om de schuine buikspieren en flankspieren sterk te maken. Doe dit enige malen. Je rechterhand op je navel, linkerhand op je linkerflank, adem in, buik afvlakken. Voel hoe de linkerflank uitzet. Bij de uitademing op de ssssoooo-klank gaan de flankspieren weer naar binnen toe. Blijf rechtop zitten. Daarna beide handen in je flanken, adem in, voel het afvlakken van je buik en het uitzetten van je flanken. Adem uit op de ssssoooo-klank, meer het accent op de ssss en het laatste gedeelte als een zucht de oooo. De handen blijven in je flanken. Doe dit dagelijks een paar maal.
Oefening 3
Leg beide handen op je borstkas, aandacht van de in- en uitademing naar je borstkas. Voel als het inademt dat de borstkas gevuld wordt, de schouders gaan automatisch naar de middenlijn (ruggengraat) toe, de sleutelbeenderen komen iets omhoog en adem uit op de zzzzaaaa-klank. De zzz, het zoemen van een bij, naar een hoge aaa. Voel onder je handen die trilling en resonantie. Wanneer de klanken haperen als je uitademt hou je nog teveel vast. Altijd wanneer je ingeademd hebt direct uitademen loslaten, leegmaken. Het gaat vanzelf.Oefening 4
Leg je rechterhand op je navel, linker op het hartcentrum, adem in voor de volledige ademhaling. Voel de vloeiende beweging van de buik-, flank- en borstadem en laat bij de uitademing in drie fases de klank oeaa...(buik los), ma... (flank), ha...(borst), horen en beweeg je handen en armen weer langzaam naar voren. Doe dit een paar maal om daarna de klank namaha in één vloeiende uitademing te laten stromen. Na.. diep, ma.. iets hoger, ha.. lager. Speel dagelijks met de adem. Ervaar hoe je niets achterhoudt, vasthoudt. Op een gegeven moment adem niet jij meer, maar ademt het in jou.Oefening 5
Ga liggen voor de Ploeghouding. Knieën optrekken. Handen bij de billen en kom met een wipje omhoog met je benen naar achteren gestrekt. Als het lukt zet dan je tenen op de grond. Absoluut geen spanningen in je nek, dan je voeten iets hoger en afrollen naar je schouderbladen. Je mag het niet benauwd hebben, doe dan de benen nog iets hoger met eventueel een kussen tegen je schouders en rug.In deze ploeg kun je heel goed de flankadem registreren. De flanken die uitzetten als het lichaam inademt en op de ssssoooo-klank uitademt. Laat je niet te snel ontmoedigen, oefen, luister naar je lijf. Je kunt ook je armen naar achteren strekken of met je handen je enkels, scheenbeen vastpakken. Deze ploeg maakt je flanken sterker, verhoogt de werking van de alvleesklier (pancreas). Door de massage van de ademhaling wordt deze gereinigd en versterkt. Het maakt je rugspieren langer en soepeler waardoor je als je uit deze houding komt, beter kunt ademen.
Oefening 6
Kom rustig in de Kaarshouding. Je benen gestrekt omhoog. Geen overmatige spanningen in je nek, anders afrollen naar je schouders. Maak zelf een keuze om met je handen te steunen bij je onderrug, je armen naar achteren strekken of je handen en armen gestrekt omhoog, eventueel je benen in je handen laten rusten. Je kunt ook met je rug tegen een bank of kussen rusten. Deze kaars moet heel comfortabel kunnen zijn, dan pas kun je er voor 100% profijt van hebben.De Kaars verbetert de bloedsomloop in middenrif, lever en buik, spataderen verdwijnen, werkt gunstig op aambeien, op het autonome zenuwgestel, de schildklier wordt doorbloed en gaat regelmatiger functioneren. Bij stotterproblemen functioneert de schildklier meestal te snel, in enkele gevallen als men helemaal niet durft te spreken, te traag. De hartspier hoeft minder te pompen om het bloed te laten circuleren. Dit heeft grote invloed op de verjonging van het totale gestel, lever, milt en seksklieren worden gunstig beïnvloed.
De in- en uitademingspieren ontspannen, het ademt vanzelf, de druk in de longblaasjes stijgt, de uitademing voltrekt zich en bij het inademen, het naar binnenstromen van de lucht, daalt de druk op de longblaasjes. De zuurgraad van het bloed blijft constant. De aderen slibben niet dicht, verkalken niet. Kom rustig terug voor de volgende oefening.
Oefening 7
De Vis (zie Ademhaling en Hyperventilatie). Breng een variatie in de Vis door je armen en benen naar voren brengen. Billen en achterhoofd rusten alleen op je matje. Adem door, voel de ruimte in borst, buik en middenrif. Je kunt er ook nog een Vuurademhaling bij doen. De buik krachtig uitzetten bij de inademing en krachtig intrekken bij de uitademing. Kom dan weer rustig terug met opgetrokken knieën, wiebel wat heen en weer, maak de rug bol, breng je hoofd naar je knieën, sla je handen en armen er omheen en masseer je onderrug. Niet je adem vasthouden.Oefening 8
De Boomhouding. Sta recht met gesloten voeten. Balans naar rechterbeen. Buig nu het linkerbeen. Met je linkerhand pak je nu je linkervoet en trek die zo ver mogelijk tegen je bil. Beide knieën op gelijke hoogte. Je rechterhand zo ver mogelijk omhoog strekken en naar je vingertoppen kijken. Sta stil en haal lekker diep adem, weet dat jij de baas bent over dat lichaam en je adem. De balans doorbloedt de bloedsomloop in je onderlijf. Het verbetert je lichamelijk en geestelijk evenwicht.Bij stotteren is het belangrijk veel evenwichtshoudingen te doen. Die evenwichtsorganen zijn van groot belang om je spraakorganen in balans te brengen. Je zult merken dat je na de Boomhouding veel rustiger bent en gemakkelijker kunt spreken. Vergeet ook vooral niet de balans naar het linkerbeen te brengen. Evenwichtsstoornissen en duizeligheid verdwijnen.
Oefening 9
Ga hierna hollen (zie Nieren), hollen of je leven ervan afhangt. Maak je moe, niet te snel opgeven. Probeer over het dode punt heen te hollen, doe dit 2, 3, 5 of 10 minuten.Meditatie
Sluit je ogen en probeer van binnenuit naar jezelf te kijken, naar je hart te luisteren, het gaat snel, maar komt tot rust door jouw aandacht. Probeer je hart te voelen kloppen in je voeten, knieën, dijbenen, in je onderbuik, buik, maag, borst, keel en je hoofd. Ervaar wat er in je lichaam en geest gebeurt. Hoe je aandacht ook wordt afgeleid, probeer je wegdwarrelende gedachten met zachte hand weer terug te halen. Kijk naar je lijf, hoe het voelt en wat er gebeurt. Luister naar de stilte binnenin je en zie je gedachten, onrust, maar bemoei je er niet mee. Alleen maar kijken en luisteren.
Als je tot rust gekomen bent, kom dan op je meditatiebankje zitten of met een rechte rug. Leg je handen losjes in je schoot. Draai je eigen rustige lievelingsmuziek en zet wanneer je dat zelf voelt je handen langzaam bij het inademen in beweging naar voren toe en bij de uitademing in een grote cirkel buitenwaarts weer terug in je schoot. Laat wanneer je de behoefte weer hebt je armen en handen naar voren gaan, heel langzaam, straal uit, zet uit, geef jezelf weg en als het uitademt haal je alle energie weer naar je toe. Laat het stil zijn binnenin je, de muziek draagt daartoe bij. Kom in beweging met je armen en ja handen als jij het wilt.
Luister naar wat er zich voordoet, dan word je niet overheerst door negatieve krachten die een grote vernietigende invloed op je gezondheid hebben. Niets mooier maken, je nergens mee identificeren. Als je niet mediteert is het goed om met materiele zaken bezig te zijn. Nu heb je even pauze... Je kunt je losmaken van die activiteiten en ze bezien vanuit je innerlijke licht. Negatieve gedachten blokkeren het binnenstromen licht (energie). Je kunt je levensrichting veranderen van negatief naar positief. Het zelfbewustzijn, de zelfkennis wordt vergroot.
Diep binnenin jezelf kun je de waarheid omtrent jezelf te weten komen. Verwerp niet direct kritiek, verberg je niet achter je fouten en tekortkomingen. Ze kunnen je een onschatbare dienst bewijzen, inzicht geven over je stotterproblemen. Er wordt geen druk meer uitgeoefend op je middenrif. Je kunt alles de vrije loop laten, je openen. Alles stroomt van onder naar boven door. Laat vanuit het midden je handen en armen meestromen met de adem en de muziek, voel de eenheid met de kosmos. Je bent niet meer geïsoleerd, niet alleen, maar een met het al. Je innerlijke houding verandert.
Tegenslagen kun je evenwichtiger verwerken. Er is geen reden meer het dragend midden te blokkeren, te gaan stotteren. Als je goed luistert leer je alleen maar van tegenslagen, je krijgt antwoord hoe je in de gelegenheid wordt gesteld een waardevolle bijdrage te leveren en je leven positief te veranderen. Dramatiseer je negatieve energie en je tegenslagen niet. Het bezorgt je alleen maar zelfmedelijden. Als je mediteert, ruimte maakt, jezelf weggeeft, heb je geen last van zelfmedelijden. Je moppert ook niet meer op alles wat een ander verkeerd doet.
Er komt harmonie, je neemt zelf de verantwoording voor eigen falen. Je krijgt inzicht wat het leven je te leren heeft. Je groeit, je wordt sterker,je positieve krachten, je liefde, je moed, helpen je daarbij. Je helpt niet alleen jezelf, je kunt ook veel betekenen voor een ander. Weet dat je de kracht hebt om door te gaan, die kracht straal je ook uit. Als je werkelijk bewust wilt leven en het bestaan in al zijn wonderlijke verschijnselen wilt kennen en verkennen heb je behoefte aan een lijfspreuk. Die lijfspreuk bestaat voor jou slechts uit een woord: Aaaaaaaah.