...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Spataderen
   
 
 
 

Ze ontstaan meestal in de benen bij mensen die niet goed geaard zijn (verkeerd staan), een verkeerde houding hebben, ook ten opzichte van zichzelf en de wereld. Wanneer je niet goed geaard (staat) bent, dan kan er geen energie naar boven stromen. Er komt een overdruk op de vaten. De energie, het bloed, kan niet meer stromen. Samen met de aderen (oppervlakkige, de diepliggende kunnen niet vernauwen) vernauwt ook het bewustzijn. Men staat niet open voor veranderingen. De houding is te star. Er kan een stolsel (trombose) ontstaan, men is niet tolerant. Een aderontsteking kan volgen.

Oud zeer heeft men niet los kunnen laten, waardoor vele zouten en zuren in de vaatwanden terecht komen. Meestal heeft men ook last van eczeem, jicht, astma. Als er een te grote druk op de psyche staat, kunnen oude spataderen openbarsten en gaan zweren. Om dit te voorkomen is een goed gesprek of yoga al voldoende. Diepliggende spataderproblemen, zijn diepliggende psychische problemen en kunnen trombose veroorzaken.

Astrologische aspecten

De veneuze bloedsomloop, dit is de bloedsomloop van de aderen die het bloed naar het hart terug pompt, wordt beheerst door de planeet Venus. De veneuze, of Venus-bloedsomloop heeft een reinigende taak. Het is een soort ophaaldienst van al het vuil wat in de vaten van het lichaam is achtergebleven. Spataderen ontstaan door een teveel aan onrein (vuil) bloed in combinatie met zwakke vaatwanden, waardoor de kleppen van de aderen het op een gegeven moment begeven en uitzakken. Onverwerkte Venus (liefdes)verbindingsgevoelens werken sterk op spataderen in.

Psychisch is men vaak te toegeeflijk en staat men niet met beide benen op de grond. Neptunus speelt een grote rol bij spataderen, hij zorgt namelijk, wanneer hij moeilijk in de horoscoop staat, voor de verslapping van de vaten. Problemen van Venus met Neptunus, in combinatie met het teken Waterman (wat over de onderbenen heerst), zijn een predispositie voor spataderen.

Voeding

Het belangrijkste is niet-prikkelende lichte voeding die de spijsvertering bevordert, om de zouten, de zuren en de eiwitgiften uit de vaatwanden, aderen(venen) en kleppen te verwijderen. Heel wat narigheid blijft je dan bespaard.

Homeopathische geneesmiddelen

Inwendig gebruik: Lichte spataderen: Hamamelis D6 tabl. Ernstige spataderen: Aesculus Pentarkan VSM Tijdens zwangerschap: Bellis Perennis D6 tabl. Uitwendig gebruik: Calendula emulsie VSM of Hametum zalf VSM of Echinacinzalf (TS Reform). Heel zachtjes inwrijven.


Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Wikkels met Luvos of groene aarde geven verlichting. Bij gesprongen aderen en beenzweren helpen koude compressen met hoefblad. Als je buiten woont groeit het altijd in je omgeving als je het nodig hebt. In de stad kun je Echinaceazalf of Calendulazalf of verdunde Calendulatinctuur gebruiken i.p.v. hoefblad.

Massage

Masseer met een behoorlijke druk de bovenkant van beide oren. Dit geeft het vatenstelsel in je benen een sterke doorstroming.

Magnetiseren

Vanaf de heup en het bekkengebied het onderlijf magnetiseren. Met beide handen. De sensatie van de energiestroom is waarneembaar. Bij aderontsteking leg je de rechterhand op je navel, het gebied van de zonnevlecht en de levenskracht. Met de linkerhand maak je de strijkbewegingen naar de voeten, je helende handen zijn creatief genoeg om te weten welke verstopte banen (aderen) er geopend moeten worden. Liefdevolle aandacht geneest, heelt.

Oefening

De kaarshouding (zie aderverkalking). Voor vrouwen: geen omgekeerde houdingen doen tijdens de menstruatie want in deze periode moet het bloed de gelegenheid krijgen juist af te vloeien om de baarmoeder te reinigen. Kuit- en dijbeenaderen krijgen de gelegenheid de aderkleppen weer beter te laten functioneren. De vaten worden elastischer. Adem goed door en voel hoe de in- en uitademing door je benen gaat, alles ontspant en de pijn en druk verdwijnt. Ook de spataderen bij je anus (aambei) komt tot rust. Je levensdruk vermindert. Geniet van deze houding, neem er de tijd voor.

Ik bespreek hier ook de Hoofdstand. Weinigen zullen hem echt goed kunnen uitvoeren, geeft niet, want de kaars neemt veel van de uitwerking van de hoofdstand over. Maar wanneer je hem wel in je lijf hebt zitten, probeer hem dan, je zult ervoor beloond worden en je levenskwaliteit verandert. Ga op je knieŽn zitten in de hoek van de kamer (of laat iemand achter je staan). Vingers in elkaar strengelen, zet je onderarmen en ellebogen op de grond, de handen en onderarmen en ellebogen zijn nu je voeten, zet je hoofd tussen je handen op de grond, je handpalmen omvatten je achterhoofd.

Loop langzaam met gebogen knieŽn naar je borst, rug tegen de muur in de hoek, en kom met een klein wipje been voor been of 2 tegelijk, op je hoofd staan. Er mag absoluut geen druk op je hoofd zijn. Je hoofd staat er alleen maar voor controle (bij mij kun je er een briefje onderdoor schuiven), je rust op je onderarmen en ellebogen. Geen spanningen op je nek, anders verplaats je je hoofd even. Nu je in de hoek van een kamer staat, kun je niet naar voren op opzij vallen. Als je terug komt... dit niet te snel doen. Langzaam eerst je knieŽn buigen en weer terugkomen op de grond.

De hoofdstand verzorgt de energie in de hersenen. De grote bloedtoevoer maakt alle organen in je hoofd enkel sterker. Je zult beter kunnen gaan zien, groene (grauwe) staar kan verdwijnen. Helderhorend-ziendheid vergroot, straatangst verdwijnt. Schildklier komt in balans die bepaalt hoe alert je bent. Hart en longen worden rijkelijk van bloed voorzien. Als je enthousiast voor de hoofdstand geworden bent, in het begin niet langer dan een paar minuten volhouden.

Je hoeft niet bang te zijn dat er een ader in je hoofd springt. Dit kan alleen gebeuren als je in een zeer slechte conditie bent en vele levensfuncties verstoord zijn. Als dat zo is dan ga je het vanzelf niet eens proberen. Maar wanneer je kiest voor gezondheid en een lang leven, dan is de hoofdstand een van de yogahoudingen die je daarmee kan helpen. Je aderwanden worden sterker, spataderen verdwijnen.

Meditatie

Bij de inademing gevoelens produceren dat je uitzet, expandeert en bij de uitademing je helende ademstroom door je benen laten gaan. Pijn en geklop in de aderen vermindert. De wanden worden sterker, de spanning in je huid verdwijnt. Iedere uitademing door je benen weg laten stromen, op een gegeven moment heb je het gevoel dat ze transparant, doorzichtig worden. Dat is het moment dat de meditatie begint, dan ben je thuis, alles stroomt door, er stolt niets meer in de aderen. Je sluit niets meer af. Je bent een met alles, een met het al. Je laat je niet meer verwonden, er komen geen blauwe plekken meer op je benen.
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......