...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Slaapproblemen
   
 
 
 

Slapeloosheid is een van de meest voorkomende kwalen. Dat kan veroorzaakt worden doordat men moeite heeft los te laten waarmee men de hele dag bezig is geweest, zeker de problemen van de dag. Er kan angst bestaan voor het onbekende, zelfs angst voor de dood kan er mee in verband staan. Er is vaak teveel activiteit geweest in de linkerhersenhelft, omdat veel mensen het moeilijk hebben met de rechterhersenhelft. Meditatie en yoga kunnen helpen die rechter hersenhelft te ontwikkelen.

Voeding

Milde, zoutarme en eiwitarme kost, fruit, vruchtensappen en groente. Geen koffie drinken of chocola eten voor het naar bed gaan. De lever mag vooral voor het slapen gaan niets meer te verwerken krijgen.

Homeopathische geneesmiddelen

Passiflora D1 of Avena Sativa, of Passiflora Pentarkan VSM, vlak voor het naar bed gaan 25 druppels. Dit kan in de loop van de nacht worden herhaald.


Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Thee van oranjebloesem, kamille en citroenmelisse. Thee van melisse, oranjeblad, pepermuntblad en valeriaanwortel. 's Avonds de borst (het hartcentrum) stevig met koud water wrijven. Voor middernacht gaan slapen, geen opwindende lectuur lezen. Zorg dat de slaapkamer fris gelucht is.

Massage

Even boven het oorlelletje links en rechts een flinke druk toepassen.

Oefening

Voor het slapen gaan is de volgende oefening heel heilzaam, de Cobra. Ga op je buik liggen met de wang op je matje en zoek je adem. Buik en borst maken bij de inademing contact met de grond. Voel die inademing. En ervaar bij het uitademen hoe de ademstroom via het achterhoofd over de rug naar de hielen trekt. Doe dit een aantal keren. Steun dan je kin op het matje en plaats de handen op schouderhoogte. Druk bij de inademing heel langzaam wervel voor wervel de romp omhoog en de kin naar achteren.

Als er een te grote druk op de onderrug komt, plaats je je handen iets naar voren of buig je de armen licht. Romp goed doorstrekken en heel langzaam gaan ademen, zo laag mogelijk uit de buik. Dan wordt de bijnier gemasseerd die de adrenaline in balans brengt.

Nog een oefening die minder activiteit vereist en toch heel ontspannend werkt. Maak nek en schouders los doorinademend de schouders op te trekken en ze bij het uitademen naar beneden te laten vallen. Inademend de schouders naar beneden trekken en bij het uitademen het hoofd in de schouders laten vallen, mond daarbij een beetje geopend houden. Inademend en uitademend het hoofd naar voren laten zakken, waarbij je de schouders niet beweegt, en vervolgens bij in- en uitademing een heel ontspannen nekrol maken. Deze oefening helpt vooral tegen het vastzitten van de nekspieren, bij hoofdpijn en slapeloosheid.

Meditatie

Ga in de kleermakerszit zitten, in de Lotushouding of op je meditatiebankje. Leg de vingertoppen op de onderbuik met de duimen omhoog gericht. Inademend en denkend aan 'SO' de vingertoppen langs het lichaam omhoog brengen totdat de armen gestrekt naar de zon wijzen, de vingers gespreid. Voel dat de energie via de vingertoppen uit de atmosfeer bij jou naar binnen stroomt. Laat enige tellen het ritueel en de rust op je inwerken. Maak je open en kijk, neem waar hoe alles op je inwerkt. Niet denken, alleen voelen, wat veel dieper gaat dan denken.

Dit kan een heel bijzondere ervaring zijn, die je het beste alleen ervaart, of samen met iemand die het kan mee-ervaren. Bij de uitademing de vingertoppen langzaam langs het lichaam laten terugglijden naar de schoot en daarbij denken aan 'HAM'. Deze mantra (toverspreuk) betekent IK BEN DAT (zie Mantra).

Nog een meditatieoefening voor in bed. Heel langzaam inademen en bij het uitademen met kleine onderbrekingen deel voor deel je lijf ontspannen, te beginnen met je hoofd. Je kunt ook liggend de mantra herhalen waardoor het denken in de linker hersenhelft tot rust komt.
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......