...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Rugproblemen
   
 
 
 

Psychisch
De grote druk is meestal de oorzaak van rugproblemen, niet erkend worden in de prestatie die men verricht, teveel hooi op de vork nemen om je onmacht te verdoezelen. Jezelf iets willen bewijzen door de gemiste aandacht en liefde van anderen. Teveel op je schouders nemen veroorzaakt rugpijn en een wantrouwen ten opzichte van de wereld. De wervels komen onder een te grote druk te staan en worden naar buiten geperst, de spieren zijn te stijf om die druk op te vangen. Het zoeken naar erkenning is een motivatie om meer te presteren dan men aankan.

Vraag je eens af of er geen andere weg is om erkend te worden. Prestatie is goed, maar het moet in overeenstemming zijn met je mogelijkheden, dan pas kun je in balans zijn. Kijk maar eens om je heen, mensen met stijve, starre spieren zijn ook stug en star. Zoals je van buiten bent ben je ook van binnen. Ga eens bij jezelf te rade. Wanneer de binnenkant van je dijbenen soepel en krachtig zijn, dan ben jij dat ook.

De yogaoefeningen zijn er op gericht de spieren langer te maken. Vooral die van de rug. Als de rugspieren lang zijn dan voegen de wervels zich vanzelf. Als je stijve spieren hebt, dan kan er ook geen goede ademhaling plaats vinden. Ademen is een natuurlijk gebeuren, maar vindt alleen zijn weg in een lijf met een ontspannen buik, rug en borst. Onvolledige ademhaling is een perfect middel jezelf in de hand te houden en geen emoties te beleven. Alle spieren in je rug verstarren. Observeer maar eens bij jezelf of anderen. Geloof niet wat je nu leest, maar neem zelf waar wat er in je lijf gebeurt.

Let eens op je spieren, zij bepalen de vormen van je lichaam. Als je spieren te kort zijn, dan trekken ze de wervelkolom, scheef en de tussenwervelschijven slijten door. Je ervaart dan niet meer dat je wervelkolom als een krachtige boomstam in je bekken rust. Durf de verantwoordelijkheid voor je eigen lichaam aan. Je kunt meester worden over je eigen lijf door je rugspieren langer te maken. Dan kun je ook veel beter ademen, als je spieren soepeler zijn. Je wordt potenter en krachtiger als je sterke rugspieren hebt.

Je lange rechte buikspieren worden dan ook krachtiger. Ze zitten vast aan het borstbeen en lopen naar je schaambeen. Impotentie bij mannen en frigiditeit bij vrouwen is vooral te wijten aan slappe buikspieren en pijn in de onderrug. De yogaoefeningen hieronder oliŽn de organen, gewrichten en seksorganen. Die worden dan vernieuwd en sterker gemaakt. Als er geen verlangen is, dan moet je seks niet kunstmatig opwekken. Als seks je lichaam en geest in de war brengt, dan moet je het nooit onderdrukken. Je onderlijf en rugspieren verkrampen erdoor. Yoga en het langer maken van de rugspieren dragen bij tot een gezonde seksbeleving en zal je veel plezier verschaffen.

Vele onderrugpijnen, angsten en minderwaardigheidscomplexen zullen verdwijnen. Door je rugspieren langer te maken, worden ook veel problemen van de geest opgelost. Ze raken niet beklemd, je wordt opener en meer bewegelijk. Je innerlijke houding is niet meer stijf en stug. Als je rechtop en trots door het leven stapt dan kun je een rechttoe-rechtaan (oprecht) mens zijn die zich identificeert met zijn uiterlijk.

Voeding

Calcium komt in het skelet in grote hoeveelheden voor. Bij rugproblemen is de calciumbalans vaak negatief. Behoefte aan calcium kan door een goed voedingspatroon aangevuld worden (zie Manager; koolhydraten). Te veel eiwitten en koolhydraten samen in een maaltijd geeft een calciumverlies bij de urine. Ook veel suikergebruik doet dat.

Homeopathische geneesmiddelen

Bij startpijn en stijfheid, vooral bij koud en vochtig weer: Rhustoxicodendron D6 tabletten. Algemeen middel: Bryo-Rhus complex VSM. Uitwendig gebruik: SRL-gelei VSM.


Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Rasp liefst een verse gemberwortel, anders neem je gemberpoeder. Voor drie liter water 100 gr. Doe de inhoud in een katoenen lap. Goed afbinden. Kook het water, hang het zakje er in en knijp het af en toe uit. Wring, als je geen vuurvaste handen hebt, het zakje met handschoenen in een katoenen theedoek uit. Even losschudden en dan op de pijnlijke plek leggen om de pijn te verzachten. Ook moxa en de zoutzak (zie Managersziekte; stress) helpen.

Massage

Zie bij de oefeningen 'Eigen voet masseren' en bij Managerziekte, stress. Zie ook bij de verwijzing naar het cassettebandje waar ik de voetmassage op behandel.

Magnetiseren

Degene die je magnetiseert ligt op de rug. Leg je linkerhand op het voorhoofd en de rechterhand op de buik en maak zachte schudbewegingen over de buik, hand niet verplaatsen. De onderrug en de buikspieren ontspannen. Doorgaan tot je ziet dat de benen ook ontspannen. Daarna laten omdraaien op de buik: leg je linkerhand in de nek bij het achterhoofd van de ander en de rechterhand op het stuitje. Maak weer die schudbeweging heel subtiel, zodat de onderrug goed ontspant.

Daarna ga je met de rechterhand de pijnlijke plekken van de rug instralen. Houd je hand 1 a 2 cm boven de plek die je wilt magnetiseren en laat de strijkbewegingen afvloeien naar de benen en voeten. Maak een mentaal beeld van het energielichaam en breng het in balans. Maak ook kleine schudbewegingen over de wervelkolom, die je niet aanraakt. De sensatie van die warmte werkt heel diep op je in. Daarna met beide handen de gehele rug afstrijken.

Oefening 1

Pak iemand die bij je in de buurt is bij zijn onderarmen. Met beide voeten 2 stappen naar achteren en ga in elkaar hangen. Zoek elkaars balans, niet te hard trekken. De 2 bovenruggen en hoofden staan horizontaal tegenover elkaar. Adem door en voel hoe je je rugspieren langer maakt. Je houdt elkaar in evenwicht. Probeer een paar minuten door te blijven ademen. Het geeft daarna een heerlijke bevrijdend gevoel in je rug. Wanneer je niemand in je buurt hebt, dan kun je ook aan het aanrecht hangen.

Oefening 2

Langzaam inademen en van uit de sta-houding heel langzaam je romp naar voren buigen, werveltje voor werveltje en voel dan hoe alles heel zwaar wordt. Pak dan met je handen je ellebogen beet en laat je rug uithangen. KnieŽn gestrekt houden en doorademen, niet doorveren. Door de zwaartekracht je hoofd verder naar je knieŽn laten gaan. Je niet gefrustreerd voelen als je hoofd niet ver genoeg naar je knieŽn gaat. Het is goed zoals het gaat. Een paar minuten door blijven ademen en kom dan heel rustig zitten.

Oefening 3

Leg je linkervoet over je rechterknie of dijbeen en ga je voet warm wrijven en masseer de binnenkant van je voet, daar waar de uiteinde van je ruggengraat (zie massage) zit. Ook je hiel voor je ischias en je heupzenuw. Voet uitschudden en leg die linkerhiel in je kruis en de voetzool tegen je rechterdijbeen aan. Inademend je handen omhoog strekken en uitademend je handen naar je rechtervoet brengen. Even doorademen en voelen hoe je de rugspieren langer maakt.

Maak nu je linkerhand los van je rechtervoet en strek die arm helemaal door naar links. Voel hoe je die torsie draait. De houding statisch maken en doorademen. Voel wat er in je onderrug gebeurt en dan langzaam die linkerhand weer terugbrengen naar je rechtervoet. Doorstrekken en ademen. Kom weer zitten en leg je rechtervoet over je linkerknie of dijbeen. Maak het weer warm, draai hem door en masseer de zijkant en de hiel zo als bij linkervoet. Zet dan je rechterhiel in je kruis, voetzool tegen je linker dijbeen.

Inademend je armen en handen omhoogstrekken en uitademend je beide handen naar je linkervoet. Doorstrekken en ademen. Rechterhand losmaken en doorstrekken naar rechts. Doorademen en goed voelen wat er met je onderrug gebeurt.

Oefening 4

Kom weer zitten met gestrekte benen. Handen naast je neer zetten, billen iets optillen en goed op je zitbeentjes komen zitten. Inademend je armen omhoogstrekken. Bovenarmen naast je oren, goed doorstrekken en even doorademen. Vooral bij het inademen goed omhoog strekken en kom na een paar ademhalingen met je armen naar achteren gestrekt op de grond liggen. Rek je helemaal uit. Een voor een je hielen naar beneden drukken en je armen doorstrekken.

Uitademend je benen omhoog en bij de inademing je benen weer op de grond neerleggen (goed opletten dat je bij de inademing je benen op de grond brengt, want je bent geneigd dat op de uitademing te doen en dan trek je je rug hol, dat geeft problemen). Je rug blijft plat op de grond. Beide knieŽn optrekken. Handen om de knieŽn in elkaar strengelen. Doorademen en je onderrug wat masseren door je rug heen en weer te bewegen. Handen loslaten, benen omhoogstrekken en op de inademing je gestrekte benen weer op de grond.

Oefening 5

Strek liggend je armen naar achteren en kom bij de inademing zitten. En bij een volgende uitademing je beide handen doorstrekken naar beide voeten voor de tanghouding. Blijf in die houding doorademen en probeer je ellebogen naast de knieŽn te brengen. Door de uitademing komt je hoofd steeds verder.

Deze serie maakt je spieren en gewrichtsbanden van rug en heiligbeen sterker en voorkomt ischias. Goed voor bloedsomloop in buik en rug, versterkt de ruggengraatszenuwen. De onderrug wordt soepel en sterk. Rek je achterlijf zover mogelijk door. Deze Tanghouding is ook goed voor de hik. Kom dan in de kruiphouding. Je achterwerk heen en weer kwispelen (zie oefening bij Managers). Breng er een kleine verandering in. Inademend je achterwerk naar rechts en je hoofd kijkt over je linkerschouder en uitademend je achterwerk naar links en je hoofd rechts.

Doe dit een paar maal en twist goed door. Inademend je rug hol en uitademend je rug bol. Goed opletten dat je eerst je schaambeen naar voren drukt, buik in, rug bol en daarna je schouders en je uitrekken als een poes.

Oefening 6

Bij je inademing een gevoel hebben van ruimte in de nek en je hoofd is los. Voer nu de Torsiedraai uit (zie Reuma). Door de stimulans van de toevoer van bloed, herstellen de spieren van de wervelkolom zich. Niet forceren. De Torsie voorkomt ook reuma in je lendenen. Je bijnieren worden gemasseerd, ze scheiden het hormoon adrenaline af en geven daardoor een betere productie van het cortisone, hťt middel tegen reuma.

De Torsie werkt weldadig in op je gehele zenuwgestel. Niet je aandacht verliezen, rustig door blijven ademen en de torsie goed doordraaien. Vele zenuwknooppunten die hun oorsprong hebben in de ruggengraat worden met nieuwe energie opgeladen, de bloedsomloop in de klieren versnelt, het bevordert de spijsvertering, het werkt verjongend. De Torsiedraai altijd tussendoor vergezeld laten gaan van de Tanghouding. Na de voorgaande oefeningen kun je eventueel nog de Hoofd-kniehouding doen (zie Gal).

Meditatie

Je komt na de serie oefeningen in de eenvoudige Schildpadhouding. Voetzolen tegen elkaar aan en de handen onder je knieholten naar je voeten steken. Je hoofd zover mogelijk doorstrekken naar je voeten. Je handen kunnen ook onder je kuiten naar je voeten gebracht worden. En verder alles ontspannen ondergaan. Wanneer je voelt wat de bedoeling van deze houding is, dan vind ik dit een van de meest ontspannende houdingen die ik kan.

Niet forceren en alles laten gaan. De stilte op je in laten werken. Niet met opkomende gedachten weg dwarrelen. Heel stil je adem volgen... Niet geforceerd ademen maar de adem laten ontstaan. Open zijn om de adem in je toe te laten. De adem stimuleert de ruggengraatzenuwen, versterkt je solar-plexus, zonnevlecht. Door de druk op je organen in je onderbuik maakt het je maagstreek vrij. Door diezelfde druk worden je ingewanden geprikkeld.

Het onderste deel van de lendenen ontspant optimaal, vooral als je lang in een verkeerde houding gezeten hebt. Adem... Probeer ook eens de handen vanuit de binnenkant, onder de knieholten door, naar achteren te brengen. Mogelijk lukt het dat de vingertoppen elkaar zelfs raken. In de Yogahoudingen mag er nooit pijn optreden, dan doe je iets niet goed. Je kunt altijd een alternatief zoeken. Mediteer zolang als je wilt. De Schildpadhouding kalmeert het hele zenuwgestel. Het frist je op, je zult beter uitgerust zijn. Adem en wees toeschouwer. Alles los durven laten binnenin je.

Je intuÔtie, je creativiteit de vrije loop laten. Je hebt zoveel niet gebruikte krachten in je, maak ze vrij, voel je vrij. Alle spanningen en gifstoffen verdwijnen uit je lichaam. Je voelt niet eens meer dat je in de Schildpadhouding zit. Maak je leeg om opnieuw gevuld, vervuld te geraken. Laat alles verder zijn gang gaan. De voorovergebogen houdingen verlagen ook je bloeddruk. Het is stil en vredig binnenin je.
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......