...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Reuma
   
 
 
 

Fysiek
De symptomen van reuma gaan samen met pijnlijke veranderingen in gewrichten en spieren. Als men zich echter veel beweegt kan de knobbelvorming verminderen. Voor reuma zijn yogaoefeningen ideaal. De actrice Caro van Eijk heeft door middel van yoga haar reuma aanzienlijk kunnen verminderen. Door een depressie was zij zelfs enige tijd aan bed gekluisterd. Yoga en de daarbij vrijkomende energie en mentaliteitsverandering hebben het haar weer mogelijk gemaakt op te treden. Reuma gaat dikwijls ook gepaard met ontstekingen die chronisch kunnen zijn.

Psychisch
Een oorzaak van reuma kan ingehouden boosheid zijn. Deze agressie slaat naar binnen en men pijnigt zichzelf. Men voelt zich een slachtoffer, vol bitterheid en wrok. Vraag je eens af voor wie die pijn eigenlijk bedoeld is. Reuma in handen en armen wijst op het onderdrukken van het gevoel eens flink met de vuist op tafel te willen slaan. Verkromde handen wijzen in de richting van gebrek aan erkenning voor betoonde dienstbaarheid en een liefdevol uitgestoken hand - die wellicht niet altijd welgemeend was en dus on-echt.

Astrologisch aspect

Zie Artritis/Jicht

Voeding

Thee en koffie maken het bloed zuur. Wil je perse koffie of thee neem dan granenkoffie en looizuurarme thee. Eet zoutarm en vleesloos. De afvalstoffen van vlees verzuren het lichaam. Neem zoveel mogelijk lichtverteerbaar, zuurafbrekend voedsel, dus veel groenten. Verse tuinkruiden, vooral verse peterselie. Een speciaal ontzurend sapmengsel is komkommersap met sap van selderijstengels. De brooddrank van Akwarius breekt alle overzuring in het lichaam af. Dat is trouwens ook voor gezonde mensen een ideaal reinigingsmiddel waarvan ik goede resultaten heb gezien.

Homeopathische geneesmiddelen

Bij startpijn en stijfheid, vooral bij koud en vochtig weer: Rhustoxicodendron D6 tabletten. Algemeen middel: Bryo-Rhus complex VSM. Uitwendig gebruik: SRL-gelei VSM.


Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Jeneverbessenkuur. Begin met 4 bessen per dag op te kauwen, vermeerder dat tot 15 bessen per dag en bouw dan weer af.

Massage

Wrijf dagelijks de pijnlijke plekken in met salicyl-terpentijnzalf en voor je gaat masseren kun je eventueel over je handen plassen. Door de eigen zuren en zouten weer in te wrijven ben je eerder bereid de confrontatie aan te gaan met je onderdrukte agressie. Masseer in de voetzool de bijnier om cortisone te produceren. Een huismiddeltje in plaats van massage is de Moxa-stick (zie Moxa).

Oefening

Ga zitten met de rug los van de muur, de benen gestrekt vooruit. Volg je adem en voel hoe je bij iedere inademing energie verzamelt. Als je uitademt voer je de afval- en gifstoffen uit het bindweefsel af. Bij de inademing krijg je een gevoel van ruimte. Je nek is los, je hoofd is los. Buig nu het linkerbeen en zet de linkervoet aan de buitenkant van de rechterknie. Draai de romp door naar links en plaats de linkerknie achter de rechterbovenarm. De linkerknie is dus aan de buitenkant van de rechteroksel. Rug goed opgestrekt houden. Strek de rechterhand naar de rechtervoet of als je dat niet helemaal haalt, de kuit. Adem in deze houding heel rustig door en houd de aandacht op de wervelkolom gericht.

Als deze torsiedraai erg moeilijk is kun je ook alleen de romp naar links draaien en de hand naar de knie brengen. Voel hoe warm de rug wordt. Bij de uitademing de torsie iets doorveren en dan weer statisch maken. het is de bedoeling om heel zachtjes in deze houding te glijden en er dan in blijven rusten en doorademen. Vooral niets forceren, maar ook niet verslappen in deze houding. Goed doorgestrekt blijven. Als de wervelkolom in een verkeerde stand staat, wordt deze door de oefening rechtgetrokken. De overvloedige toevoer van bloed herstelt de spieren van de wervelkolom. De torsiedraai voorkomt reuma in de lendenen. De bijnieren worden gemasseerd, scheiden het hormoon adrenaline af en geven daardoor een betere productie van cortisone, hťt middel tegen reuma.

De torsiedraai werkt weldadig op het zenuwgestel. Daarom is het belangrijk de aandacht niet te laten verslappen en de torsie goed door te draaien. Zo worden vele zenuwknooppunten die hun oorsprong vinden in de ruggengraat, met nieuwe energie opgeladen. Die zenuwpunten geven op hun beurt de impulsen door naar de organen. De bloedsomloop in de klieren versnelt, het bevordert de spijsvertering, het werkt verjongend. Kom aan het eind van de oefening langzaam terug, strek de benen en schud ze wat uit.

Neem vervolgens heel rustig de Tanghouding aan. Inademend de armen en handen gestrekt omhoog en iets naar achteren brengen en bij de uitademing de handen zover mogelijk naar de tenen strekken. Probeer te bereiken dat de handen dicht bij de voeten komen en de ellebogen naast de knieŽn. Rustig doorademen terwijl je probeert het hoofd zo dicht mogelijk op de knieČn te brengen. Rek het achterlichaam zo ver mogelijk door en maak de houding statisch zonder verder door te veren. Deze houding verstevigt de ruggengraatspieren en -zenuwen. Inademend omhoog, armen naar achteren strekken en bij de uitademing nog iets verder doorstrekken. Voel wat er gebeurt in je rug, hoe je je langer maakt. Rustig terugkomen en navoelen. De Tang is ook goed om te doen als je de hik hebt.

Vervolgens de torsiedraai naar de andere kant. Rechtervoet aan de buitenkant van de linkerknie en de rechterknie klem zetten achter de linkerbovenarm. Linkerhand naar voet of scheenbeen brengen en de torsie naar rechts uitvoeren. Probeer daarbij de schouders in een rechte lijn te houden en kijk zover mogelijk over de rechterschouder. Ga weer met de adem naar de wervelkolom en neem waar hoe je de wervels boven het heiligbeen manipuleert. Je mag best een kleine krak horen! De torsie verstevigt de rugspieren, maakt de gewrichten soepeler en zo worden krommingen voorkomen en kunnen op den duur zelfs verdwijnen.

Er is een gunstige werking op milt, galen lever doordat de bijnier wordt gemasseerd. De kalmerende invloed op het zenuwgestel wordt al snel merkbaar. Vooral niet de spieren spannen bij de torsiedraai, dat blokkeert de adem. Er mag alleen een prettige spanning voelbaar zijn. Er gaat een reinigende werking van uit door het masseren van de organen in de onderbuik en als de wervelkolom een goede doorbloeding krijgt, wordt je humeur ook beter. Want stijve spieren en stress maken prikkelbaar en vergiftigen het bloed.

Doe tijdens de torsie nog een paar krachtige ademhalingen, dat bevordert ook de spijsvertering. Druk de torsie nog iets door en kom langzaam terug. Voel wat er gebeurd is bij de wervelkolom, hoe warm en lekker doorbloed de rug is. Strek beide benen en breng de armen omhoog terwijl je rustig doorademt. Houd de bovenarmen tegen de oren gedrukt en ervaar hoe nek en schouderbladen een sterke doorbloeding krijgen, hoe warm ze worden. Op de inademing nog iets doorstrekken, de rug achteroverbuigen en bij de uitademing de handen naar de voeten brengen. Hierbij is het niet noodzakelijk, zoals bij de Tanghouding, om de ellebogen naast de benen te houden.

Belangrijker is het je zo lang mogelijk te maken. Adem in je eigen ritme door en forceer niets. Dit masseert het hart en verstevigt de organen in de onderbuik. Pak de tenen vast en houd het hoofd en de romp zo ver mogelijk omhoog terwijl je de tenen niet loslaat. Dat geeft een heerlijke ontspanning in de lendenstreek. Inademen en bij de uitademing het hoofd weer naar voren brengen en de rug langer maken. Laat je er niet door frustreren als je je hoofd niet op je knieŽn kunt leggen. Doorleef deze houding intens en voel je aanwezigheid in het Hier-en-Nu. Inademend hoofd en romp weer omhoog brengen, tenen vasthouden, doorstrekken en even doorademen.

Deze torsiedraai en de Tang zullen de afweerstoffen tegen reuma tot ontwikkeling brengen. Latente ontstekingen worden teruggedrongen. Bedenk dat gedachten krachten zijn. Maak er een beeld van in je gedachten dat je beter en sterker wordt. Je creŽert je eigen meesterschap! Jij bent de baas en alles wat je echt wilt, gebeurt. Je hebt je leven en je gezondheid in je eigen handen. Doe er dus wat mee!.

Meditatie

Je kunt alle spanningen binnen in jezelf oplossen. Spanningen horen niet in het lichaam thuis. Luister naar je lijf en naar je adem en wees er een mee. Laat het ademen en realiseer je dat iedere cel een leven op zich is.
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......