...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Overgang
   
 
 
 

Zonder te discrimineren, vrouwen hebben meer lichamelijke problemen met de overgang dan mannen.

Astrologisch aspect

Problemen op dit gebied hebben met het hele klierstelsel te maken. De geslachtsklieren zowel bij de man als de vrouw zijn de aanvoerders van alle andere klieren. De klierhuishouding in het algemeen wordt door de Maan beheerst. Als de geslachtsklieren minder actief worden en een vrouw niet meer in staat is om kinderen te krijgen, is het belangrijk dat op een ander gebied iets nieuws wordt gecreŽerd. Heel vaak bloeit een vrouw op als zij merkt dat er buiten haar moederlijke, zorgende rol genoeg dingen in het leven zijn waar zij haar leven mee kan verrijken. Het geen 'biologische vrouw' meer kunnen zijn wordt dan gecompenseerd door bijvoorbeeld nieuwe hobbyís of bezigheden.

Blijft een vrouw rouwen omdat zij geen kinderen meer kan krijgen en zich daardoor als vrouw niet echt meer accepteert, dan ontstaan de problemen. Men blijft dan stilstaan bij het verleden, wat blokkades in het lichaam teweeg brengt. Dit proces van iets niet los kunnen of willen laten, valt onder de planeet Saturnus. Als Saturnus en de Maan in de horoscoop niet goed met elkaar samenwerken komen er tijdens de overgang vaak klachten. Het is echter niet alleen Saturnus die voor de problemen zorgt. Venus, de relatieplaneet en heerser over het liefdesleven, samen met de planeet Neptunus, de planeet van de vervaging of vergeestelijking, spelen ook een belangrijke rol.

Voeding

Vooral als je iets ouder wordt is de kans op borstkanker groter. Dierlijke vetten en eiwitten, onverzadigde vetzuren van maÔs en zonnebloemolie kunnen bevorderend werken op borstkanker. Olijf- en druivenpitolie bevatten zeer goede onverzadigde vetzuren. Lijn© en sesamolie ook. Deze zijn heel goed te gebruiken als dressing en om in te bakken en de groente in te laten smoren. Om aan te sterken is brandnetel© en waterkerssoep aan te bevelen, daar zit veel ijzer in. De opname van ijzer uit het darmkanaal gaat beter wanneer er voldoende Vitamine C gebruikt wordt. De reiniging van het lichaam is van groot belang.

Homeopathische geneesmiddelen

Overgangsklachten: Sepia complex VSM.


Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Bij overgangsklachten: thee van brandnetelblad, herderstasje, schaafstro en valeriaanwortel. Een warm zitbad met een half ons kamille en een theelepeltje geraspte gemberwortel. Juist de combinatie van rust (kamille) en actie (gember) brengt de hormoonhuishouding in balans. Hartkloppingen, opvliegers worden teruggedrongen. Je geest komt ook tot rust. Dek je bovenlijf goed af met handdoeken. Neem meer tijd voor jezelf, ontvlucht jezelf niet door alsmaar door te draven, een stap verder te zijn. Geniet van het bad en de reinigende werking. Zie verder Menstruatie.

Massage

Zie Menstruatie.

Magnetiseren

Zie Massage bij Menstruatie.

Oefening

Je kunt bijna alle klachten van de overgang zoals angst, prikkelbaarheid, overwinnen door beter te gaan ademen. Leg je handen eens op je buik en ga je adem zoeken, zo laag mogelijk in je buik. Tussen je genitaliŽn en je rectum zit een kliertje dat ook bij het ademproces betrokken moet worden. Je geslachtsorganen moeten heel subtiel mee gaan ademen. Speel met de adem. Geef je er volledig aan over. Als je een opvlieger hebt kun je het volgende doen. Zuig de adem naar binnen en voel bij de uitademing alle weerstand in je lijf breken.

Telkens als je een onplezierige gedachte hebt, adem die dan mee uit. Vervang bij iedere inademing door je neus die negatieve gedachte door een positieve. Als je nog spanningen in je gelaat hebt krul dan je tong om en druk hem tegen je bovengehemelte. Je voelt vanzelf een geeuw opkomen. Gaap lekker door. Wees je bewust dat je problemen niet eerder opgelost kunnen worden voordat je spanningen uit je lijf zijn. ga liggen en trek je knieŽn op. Handen onder je stuitje, even doorademen en kom langzaam in de Kaarshouding (zie Aderverkalking).

Let op dat er geen spanning op je nek is. Goed doorademen anders snijd je met het tegenhouden van de adem ook je gevoel af. Leg eventueel je voeten tegen de muur of een kussen onder je schouders. Je hele interne secretie, je klieren, bloedvaten en al je organen profiteren van de Kaars. Je gehele zenuwgestel komt tot rust. De druk op je vaten vermindert, spataderen verdwijnen. Je lichaam en geest komen in harmonie. Hoe langer je deze houding volhoudt, hoe sterker je mentale kracht. Zoek zelf je eigen kaars, je eigen Licht.

De Kaars is ook goed tegen hartkloppingen. Kom na de Kaars met je knieŽn op je voorhoofd, even doorademen en daarna in de Ploeghouding. Als je je voeten niet helemaal op de grond krijgt laat ze dan in de lucht zweven. Absoluut geen spanning in de nek. Je hele hormoonhuishouding komt in evenwicht. En kom langzaam vanuit de Hoofd kniehouding weer op je rug liggen met opgetrokken knieŽn, de voeten over elkaar. Dit is een heerlijke ontspanningsoefening voor onderrugpijntjes. Vooral voelen hoe bij de uitademing je onderrug zich ontspant. Zet dan je voeten op de grond (of je matje).

KnieŽn uitschudden. Laat de rug op de grond en haal rustig adem en druk alleen je bekken iets omhoog. Je hele ruggengraat blijft op de grond. Voeten goed in je matje gedrukt houden. Adem alleen in je onderbuik. Inademend voel je dat je anus en vagina mee ademen. Het hele gebied wordt doorbloed, ontspant. Er komt meer vochtafscheiding, spijsverteringsproblemen worden opgelost, iets waar de meeste van je lotgenoten het erg moeilijk mee hebben. Je slijtageproces gaat minder snel als je dagelijks enige oefeningen doet. Door het lichaam rustig door te laten ademen word je pijnappelklier gestimuleerd. Je krijgt een beter inzicht in je hormonale productie.

Je menstruatie stopt en je opvliegingen nemen nu het reinigingsproces over. Via de huid (het transpireren) en sterk ruikende urine raak je nu de afvalstoffen kwijt die je anders maandelijks via de menstruatie kwijtraakte. Geneer je niet voor die opvliegers maar doe dan een verkoelende adem. Wees je er wel van bewust dat je vrouw-zijn niet wegvalt als de menstruatie stopt. Als je bewust van je adem en je lichaam blijft genieten zullen je overgangsproblemen tot een minimum beperkt blijven.

Je lichaam wordt niet ouder als je eierstokhormoon stopt. Je ligt op je buik, je nestelen en heel lekker liggen, je adem zoeken. Voel dat bij de inademing je buik, borst tegen je matje komt en bij de uitademing de stroom laten wegebben via je kruin over je rug naar je hiel. Depressie en vermoeidheid zijn het resultaat van een onderdrukte adem. Ervaar je adem. Alle spanningen als gevolg vna de overgang zullen verdwijnen. Als je inademt komt er zuurstof in de bloedstroom die opgenomen wordt door de hersencellen. Wees je bewust wat er zich in je lichaam afspeelt. Vaak ben je ook lusteloos en moe, dit kan komen door een onregelmatig bloedverlies. Als je inademt maak dan een bewust beeld van de energie, je energie hormoon gaat weer werken, ervaar hoe sterk je bent.

Gedachten zijn krachten. Je hebt geen staalpillen meer nodig. Je rechterhiel tegen je bil en schop die voet en dat been van je weg. Je bovenlijf blijft ontspannen. Met heel je onderlijf schop je je linkerbeen van je weg. Om neerslachtigheid te overwinnen moet je je verdrongen emoties vrijmaken. Je kunt ook op je rug gaan liggen en dan je been van je wegschoppen (zie Agressie).

Als je na de oefening wilt huilen, laat je gaan, je niet schamen. Je komt er sterker uit tevoorschijn. Niet uit zelfmedelijden huil je maar om spanningen vrij te maken, tot jezelf te komen zodat je weer vrolijk en blij kan zijn met lachende en alerte ogen, alles wordt vrijer om en in je. Je kunt van alle contacten weer meer genieten, angstgevoelens verdwijnen. De Kruiphouding:
Kom in de kruiphouding, even kwispelen met je achterwerk, handen onder je schouders en knieŽn onder je heupen. Inademend de rug hol maken en het hoofd omhoog doen en bij de uitademing eerst je buik intrekken, dan het bekken (schaambeen) naar voren kantelen (zoals een hond die zijn staart tussen zijn poten trekt), je schouders bol maken en de kin tegen je borst duwen. Dit enige malen herhalen in een rustig tempo.

Vanuit de Kruiphouding kun je ook heel goed de Vuurademhaling doen (zie Energieproblemen). Door eigen kracht produceer je hormonen. Overleg eens met een arts of neem zelf de beslissing een week met hormoonpillen te stoppen, zo je die mocht gebruiken. Wetenschappelijk is bewezen dat je zelf je hormoonproductie kunt stimuleren. De Vuurademhaling is daar het bewijs van. Je masseert dan ook je bijnier. Het cortisone maak je vrij om eventuele botbreuk te helen.

Neem ook deel aan een praat- of yogagroep in je omgeving. Er over praten met anderen lost al veel angsten en problemen van de overgang op. Je hele leven, je lijf, bestaat uit hormonen. Het hormoon van je eierstok kun je best missen, je hebt zoveel meer in je lijf. Voel hoe de adrenaline en het cortisone op je inwerkt. Doe iets positiefs als je neerslachtig bent, adem en voel de positieve kracht.

Vanuit de Kruiphouding je tenen iets naar voren brengen en in de Boog komen, maar nu met gebogen knieŽn, eerst je romp goed lang maken en dan pas de knieŽn strekken en je hielen zo ver mogelijk naar je matje brengen, voel goed je strekspieren. Adem heel lekker door, is goed voor duizeligheid en opvliegers. Door opvliegers worden bloedvaten van de opperhuid verwijd. Het geeft ook wel eens rode vlekken. Nu krijgt de huid een constante doorbloeding. De verminderde werking van het oestrogeenhormoon wordt opgevangen door andere hormonen.

Door het wegvallen van dat oestrogeenhormoon ben je nu ook vatbaarder voor bot- of beenbreuk. Doe de Vuuradem in deze Boog, het cortisone doet dan zijn werk om te helen. Vaak wordt je ook geplaagd door koude voeten. De Boog en de Vuuradem zorgen ervoor dat ze warm worden (dagelijkse voetmassage is bijna een must). Kom langzaam staan. Laat je rug nog even naar beneden hangen en voel hoe zwaar die handen en armen worden en kom langzaam staan, je armen omhoog gestrekt en je romp naar achteren. Voel hoe je staat, voeten recht en stevig geaard (zie Managers/Stress) en handen weer naast je flanken brengen.

Sta daar heel stevig geaard als een strohalm. Je lijf gaat misschien een beetje naar links en rechts. Voor opvliegers en hoofdpijn het gevoel hebben of er een heel zacht koel briesje door en langs je hoofd gaat. Niet koud, maar koel. Bij de inademing krimpt de sponsachtige massa binnenin je hoofd in en bij de uitademing zet de sponsachtige massa uit. Het is stil en ontspannen binnenin je. Het hart geeft bij de overgang veel problemen.

Bij een nerveus hart: de Zwaan (zie Hart). Vingers achter je rug in elkaar strengelen en doorademen en ga bij een andere uitademing langzaam je romp naar voren brengen. Handen vasthouden en even doorademen, handen los, zwaar laten zijn, je romp een beetje naar links en rechts bewegen. Voel hoe zwaar je handen en armen zijn. Iets door je knieŽn zakken, je benen gaan trillen, je energie stroomt door je lijf, meer door je knieŽn zakken. Breng je ellebogen op de knieŽn en adem even door. Voel hoe je de anus en vagina opent en sluit bij het ademen.

Je kunt nu eventueel een paar Zonnegroeten doen (zie Zonnegroet). Goed uitgevoerd geeft het enorme oppepper. Het hoeft maar enkele minuten te duren. Wanneer je dan weer staat, breng dan millimeter voor millimeter je romp naar voren. Je armen zijn heel zwaar, je hoofd krijgt een goede doorstroming. Goed voor pijn in je achterhoofd, een normaal verschijnsel bij de overgang. Die pijn kan veroorzaakt worden door de hypofyse, de klier die de hormonen in je bloedsomloop brengt. Pak nu je enkels of tenen beet en adem door, met gestrekte knieŽn. Voel de strekking in bil en onderrug, goed voor ischias, lever, gal en darmen. Ga dan weer rustig staan. Oogklachten horen ook bij deze leeftijd, net als hoofdpijn (zie Oogproblemen). Uien schoonmaken of huilen is goed voor je ogen, het doodt vreemde bacteriŽn.

Voor huidproblemen en spanningen in je gelaat kun je de Leeuwenhouding doen (zie Keel). Ook gapen ontspant. Krul je tong om en druk hem tegen je bovengehemelte bij de inademing, je kunt dan heerlijk doorgapen. Gekke bekken trekken en met je tong de binnenkant van je wang masseren helpt voor een goede doorstroming van je huid. En het goed inmasseren van PCLE-crŤme van Biodermal zorgt ervoor dat de tonus (=spanning) van de huid beter wordt. Van binnen uit kun je de huid stimuleren met Vitamine A en E. Door af en toe de Boombalans te doen word je mentaal en fysiek sterker. Je krijgt meer ruggengraat om de nieuwe fase van je leven te vieren. Je kunt ook een eenvoudige balans doen. Ga gewoon maar op ťťn been staan. Til de andere voet iets op of steek hem achter de enkel van het standbeen. Je zult ervoor beloond worden als je het geduld en de aandacht voor jezelf kunt op brengen. Bij de overgang komen ook fobieŽn naar boven. Houd die angsten niet voor jezelf maar praat er met een ander over of ga naar een groep met leeftijdsgenoten.

Soms nemen huisgenoten je niet altijd serieus. Bij iedere panieksituatie is ademen je enige remedie. Als het ademen niet goed lukt, schreeuw dan eens lekker of doe de Leeuwenhouding (met een stille oerschreeuw). Het lucht op en je ademt daarna beter. Nooit je emoties onderdrukken.

Meditatie

Niet denken dat je ontspannen bent, maar voelen. Adem... Voelen, ervaren gaat veel dieper, ook bij intermenselijke contacten. Adem samen met een ander, je partner of een vriendin. Probeer mentaal en fysiek te voelen wie de ander is. Maak je open voor de andere. Geef je over aan de ademruimte, dan is er geen behoefte aan agressie of het zich verdedigen. Er is een samengaan, een samensmelten, een samen ademen. Bekijk de ander, voel de adem van de ander. Als je niemand in de buurt hebt, denk dan aan iemand die je lief is. Voel hem/haar. Je zit met de gezichten tegenover elkaar.

Niets verwachten, niets wensen. Alles laten gebeuren, je vrijmaken van het object wat je ziet of dat je bedenkt. Voel de ademliefde binnen in je... de competitie valt volledig weg. Er is nu een samenwerking, een samen ademen. Geen onderlinge strijd, maar samenwerking, samensmelten. het opgaan in de adem en de liefde is objectloos. Er ontstaat zo'n eenheid als je samen ademt dat het presterende ik besef wegvalt. Voel en zie wat er werkelijk gebeurt. Voel je adem en kijk. Zintuigen zijn vaak net zo verkrampt als je spieren. Probeer te zien en te voelen, hoe glad de huid van de ander is. Geen plaatje van de ander maken. Na dit moment, samen ademen.
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......