...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Ogen
   
 
 
 

Evenals de darmen zijn de ogen de spiegel van de ziel. Jonge mensen zijn meer bijziend dan ouderen: het vermogen om ver vooruit te zien ontbreekt hen nog.

Toen ik pas begon met yoga heb ik nauwelijks ooit een bril gedragen. Ik was me ervan bewust dat ik in die periode meer inzicht en zelfkennis had. Als je niet goed kunt zien, kun je niet goed tot inzicht komen. Ik keek beter naar de dingen en herkende in alles wat ik zag en ervoer, mezelf. Ik durfde mezelf onder ogen te komen. Dat heeft me op mijn weg in de yoga enorm geholpen. Als ik verder de onderstaande oefening niet regelmatig had gedaan zouden mijn ogen nu veel slechter zijn. Ik moet helaas bekennen dat ik ook wat gemakzuchtig en lui geweest ben. Vandaar dat ik altijd een bril zal moeten blijven dragen.

Astrologisch aspect

De ogen vallen astrologisch gezien onder het teken Stier en de planeet Venus. Venus heerst over het gevoel, het zijn immers de ogen waar de hele gevoelswereld van een mens uit af te lezen valt. Venus ongunstig in de horoscoop kan verschillende oogkwalen opleveren.

Bijziendheid wordt vaak veroorzaakt door een door Saturnus afgeremde Venus. Het gevoel wordt dan als het ware ingesnoerd met als gevolg dat men maar weinig ziet of wenst te zien. Iemand die tobt met gevoelsproblemen wil vaak bepaalde feiten niet onder ogen zien en sluit daarom zijn ogen daarvoor. Ook het teken Maagd is bij bijziendheid betrokken. Maagd laat iemand te precies, te nauwkeurig alles bekijken waardoor de blik op het grotere geheel zoek is.

Verziendheid heeft met de planeet Neptunus te maken. Neptunus, de planeet van de vervaging, trekt de blik en de ogen van de aarde weg. Men laat de wereld van illusies en dromen vaak prevaleren boven de praktische kanten van het leven.

Grijze staar heeft met oude onverwerkte emoties en gevoelens te maken. Fysiek zet zich dit dan om in giftige stoffen in het bloed die het lichaam dan kwijt tracht te raken via de ogen. Als gevoel echter binnengehouden wordt en via tranen geen uitweg mag hebben omdat Saturnus alles vast laat houden, dan vervuilt het bloed, wat voor de ogen zeer nadelig is.

Bij glaucoom (groene staar): hier moet Venus het weer afleggen tegen Saturnus. Saturnus laat de oogkapsels en bloedvaatjes verharden en samentrekken. De Maan die bij glaucoom voor de stuwing van het vocht zorgt, laat zich hier ook met al haar negatieve eigenschappen zien. Het zogenaamde 'alles nevelig zien' heeft met een disharmonische werking van de planeet Neptunus te maken.

De Maan en Venus beheersen de emoties en het gevoel die bij glaucoom door de overheersende invloed van Saturnus weggedrukt worden. Zodra emoties en gevoel aards gezien geen uitlaat kunnen vinden, vlucht een mens vaak in een soort eigen droomwereld om de werkelijkheid niet onder ogen te hoeven zien.

Dat Neptunus verantwoordelijk is voor de vertroebeling en de weinig heldere blik op het leven behoeft geen uitleg.

Scheelheid: het linkeroog wordt door de Zon beheerst en het rechteroog door de Maan. Staan Zon en Maan ongunstig ten opzichte van elkaar in de horoscoop dan kan hier scheelheid door ontstaan.

Voeding

Zie dieet bij Lever en Nieren. Veel wortelsap en zwarte bessensap drinken.

Homeopathische geneesmiddelen

Oogkwalen die met leverstoornissen samenhangen: Chelidonium D3, 3x daags 5 druppels. Bij strontje: Hepar sulfuris D3 tabletten in combinatie met Pulsatilla D6 tabletten. Bij beginnende grijze staar: Causticum H. D6 tabletten.


Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Bij ge´rriteerde ogen 2 theezakjes waarvan thee getrokken is, op de ogen leggen. Thee van korenbloem, kamille en venkel.

Massage

Tussen de tweede en de derde teen zit het acupunctuurpunt van de ogen. In de linkervoet van het rechteroog, in de rechtervoet van het linkeroog. In mijn praktijk heeft iemand zichzelf kunnen afhelpen van grauwe staar, waardoor het hoornvlies vuil en het gezichtsvermogen minder was geworden. Zelfs zijn depressies gingen over toen hij alles weer beter kon zien. Ook groene staar is vaak te verhelpen. Door de uiteinden van de ogen te masseren komen vaak niet-gehuilde tranen los. Daardoor krijgt men meer inzicht in de eigen situatie: het gezichtsveld wordt groter.

Oefening

Voor vermoeide ogen die gepaard gaan met hoofdpijn en voor wie de sterkte van zijn/haar brillenglazen wil verminderen. Naar binnen kijken en bij het inademen de ogen zover mogelijk omhoog rollen tegen de wenkbrauwen aan. Bij het uitademen zover mogelijk naar beneden kijken. Het is belangrijk bij deze oefening het hoofd niet te bewegen, alleen de ogen. Sluit de ogen, open ze weer en kijk bij het inademen zover mogelijk naar links. Uitademen en zover mogelijk naar rechts kijken.

Op diezelfde manier bij het inademen naar links schuin omhoog en bij het uitademen naar rechts. Sluit de ogen even en laat de stilte op je inwerken. Inademen en met de ogen een hele cirkel beschrijven, van links omhoog naar rechts omlaag en terug. Wees je bewust van het ronddraaien van de oogspieren, voel ze. Ogen even sluiten. Wrijf vervolgens de muizen en het onderste gedeelte van de handen tegen elkaar flink warm en druk ze tegen de gesloten ogen aan. laat die warmte en je adem op je inwerken.
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......