...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Nieren
   
 
 
 

Op het hart na zijn de nieren het belangrijkste orgaan. De nieren weten heel nauwkeurig de stoffen te scheiden die we voor onze gezondheid naar lichaam en geest nodig hebben. Ze zijn ook het symbool hoe we met onze relaties omgaan. Anderen als de steen des aanstoots zien geeft nierstenen en conflictsituaties. Door de afhankelijkheid van de ander worden de afgescheiden gifstoffen, zuren en zouten niet verwerkt. De pijn wordt niet afgevoerd. Een nierpatiŽnt is niet vrij. Ook in de liefde is er een te grote afhankelijkheid. Door niet buiten de ander te kunnen komt men niet aan zichzelf toe.

Waar het werkelijk om gaat in een liefdesrelatie is juist wel buiten elkaar kunnen. De grote Liefde binnenin je zelf waarnemen garandeert een goed functioneren van de nieren en urinewegen. Alles wat het lichaam en de geest niet nodig heeft wordt via de nieren en urinewegen afgevoerd. Spanningen en ingehouden agressie in relatie tot een ander vormen stenen. Mannen die door familie of werk in hun ontwikkeling tegengehouden worden hebben meer last van nierstenen dan mannen die zich niet onder druk laten zetten. Iedereen die zijn persoonlijke ontwikkeling gegund wordt is vrij, vrij van nierstenen.

Astrologisch aspect

De nieren vormen het orgaan dat ons bloed zuiver houdt. Alle voor het lichaam giftige stoffen die door de nieren gefilterd worden, met name overtollige eiwitten en zouten, geven de nieren via de blaas aan de urine mee, zodat deze stoffen het lichaam kunnen verlaten. Dit is de fysieke werking van de nieren.

Psychisch hebben de nieren een zeer grote functie ten aanzien van ons gevoelsleven. Als er spanningen in ons gevoelsleven zijn moeten de nieren harder werken om het bloed te reinigen. Spanningen en negatieve invloeden maken het bloed zuur. Zuur bloed is onrein bloed en zodra dit in te grote hoeveelheden in het lichaam aanwezig is kunnen de nieren hun taak niet goed meer aan.

Weegschaal is het teken wat over de nieren heerst. Weegschaal wil altijd evenwicht en harmonie brengen of bewaren. Venus, de heersende planeet van Weegschaal, zorgt ervoor dat alles zo aangenaam en prettig mogelijk verloopt. Staan Weegschaal of Venus in de horoscoop niet evenwichtig met een planeet als Mars dan kan een nierbekkenontsteking ontstaan.

Wordt Venus of Weegschaal het moeilijk gemaakt door Saturnus, dan is er aanleg voor niergruis of nierstenen. Is Neptunus in het spel dan zijn de nieren slap waardoor de veneuze (aderlijke) bloedsomloop niet goed verloopt. Spataderen en aambeien kunnen hier dan het gevolg van zijn.

Voeding

Gewoon tafelzout is voor mensen met zwakke nieren uit den boze. Gelukkig is er tegenwoordig ook zout verkrijgbaar op basis van kalium en kruiden. Het beste is een eiwit- en zoutarm dieet te volgen. Veel dierlijke eiwitten en suikers dragen bij tot vorming van nierstenen. Als je veel vocht vasthoudt eet dan eens wat meer asperges (het foliumzuur hierin werkt gunstig op de waterhuishouding en de darmflora) en knolselderij.

Overdadig gebruik van specerijen (scherpe) is te ontraden. Nieren schrompelen en worden vergiftigd door regelmatig sterke drank. Maak je salade eens aan met druivenpitolie en citroen. Om nieraanvallen te voorkomen geen spinazie, rabarber en tuinbonen want die bevatten teveel oxaalzure zouten. Daardoor wordt het calcium en andere bestanddelen van de voeding onwerkzaam. Veel mineraalwater of driejarenthee (reformwinkel) drinken.

Homeopathische geneesmiddelen

Ter verbetering van de nierfunctie: Solidago virga aurea D1 druppels of Solidago Pentarkan VSM. Ter verbetering van nier- en leverfunctie: Berberis D3 tabletten.


Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Warme zitbaden. Als je een klein zitbad hebt sla dan wel handdoeken om je bovenlijf. Regelmatig warm water toevoegen. Drink tijdens het bad berkenbladthee. Wanneer er zich een niersteenkoliek voordoet: doe een scheut cognac door de berkenbladthee. Gemberomslagen kunnen ook goede diensten doen (zie Rugproblemen). Warmte werkt genezend. Vooral ook wat de kleding betreft.

Bij nierstenen: thee van guldenroede, kattesnor, varkensgras. Voor betere nierwerking: thee van St. Janskruid, kersestelen, schaafstro, varkensgras.

Massage

Het uiteinde van de nieren en urinewegen in de voet, het hoofd en de hand. Het lostrekken van je velletje bij de onderrug en het niergebied. Het losmaken van het kapsel heft verklevingen op.

Magnetiseren

Maak cirkelende strijkbewegingen over het gebied van de nieren. Kom met je genezende warme handen tot vlak boven de huid en laat de afstand steeds groter worden tot 20 cm en daarna je handen weer vlak boven de huid brengen. Speel met je helende handen in het subtiele energielichaam. Degene die het magnetiseren ondergaat voelt de bewegingen in het grondstoffelijke (echte) lichaam. Ter afsluiting je warme handen op de nieren leggen.

Oefening 1

Voet-hoofd-nekhouding (zie Gal). Maar dan vooral de aandacht naar je nieren. Als je je linkervoet bijna in je nek hebt, voel dan hoe je de linkerknie masseert, doorbloedt, reinigt. Zo ook bij je rechternier.

Oefening 2

De Cobra en Koningscobra (zie Managers) maakt je nieren sterk en kracht. Bij de Cobra ook je bilspieren aanspannen en in die houding doorademen geeft een krachtige doorstroming van je nieren. Probeer het een paar minuten vol te houden. Je zult merken en voelen dat het helpt. Gruis en stenen in de urinewegen worden afgevoerd.

Oefening 3

Het wegschoppen van je voet (zie Agressie) zorgt voor een beter functioneren van je nieren.

Oefening 4

Ga dagelijks op de plaats voor een open raam hardlopen. Je begint heel langzaam op je tenen, je voert de snelheid op, niets vasthouden, je adem niet, je schouders en armen ook niet. Voel dat je je voeten op de grond neerzet. Ook afwisselen met je hele voet. Maak contact met de aarde. Niet in je hoofd blijven waarnemen hoe je hardloopt. Dan weer op je tenen hardlopen en maak een sprint. Stoppen en navoelen wat er gebeurd is. Een warm gevoel in je onderrug en benen. Nierstenen en gruis kunnen doorstromen en afgevoerd worden. Ga dan eens op de uiterste punt van je hielen lopen. Voel hoe je ze daar neer zet. Probeer op dezelfde plaats te blijven lopen. Het lopen op je hielen verhoogt je wilskracht en op het uiterste puntje worden je aambeiproblemen opgelost.

Meditatie

Ga zitten met rechte rug en neem je wervelkolom waar. Hij is recht en krachtig. Tast van binnenuit je wervelkolom af en daar waar je een kromming, een blokkade voelt, maak je de rug rechter. Toeschouwer zijn bij wat er gebeurt, waarnemen hoe het ademt binnenin je. Je ruggengraat, vooral bij je onderrug en je niergebied, wordt langer. Trek vanuit je kruin je hele romp in gedachten omhoog. Voel je als een lappenpop die omhoog getrokken wordt aan een elastiekje. Ontspannen en recht.

Ga met je aandacht naar je linkerneusgat, voel de inademing naar je rechterhersenhelft gaan en zend de uitademing vanaf de rechterkant van je schedel naar je rechternier. Door je rechterneusgat krachtiger inademen (niet je linker afsluiten). Volg de energie naar je linker hersenhelft en voel bij de uitademing je energie naar je linker nier stromen. Maak een mentaal beeld van je nieren. Denk en voel dat je ze heelt, geneest. Het binnen laten stromen van de inademing gebeurt heel ontspannen en geconcentreerd. Bij de inademing volg je de ademstroom naar een hersenhelft en voel dan ook hoe je rondom uitstraalt, lichter wordt.

Het licht en de liefde binnenin je zijn de tegenpool(kracht) van de duisternis. Kom naar buiten, sta toe dat je je vrij ademt. De adem, het licht, de liefde binnenin je is de enige kracht die de pijn, de nierstenen en de duisternis oplost en omzet in kracht en positieve energie. Je hoeft er niets voor te doen, alleen maar kijken en luisteren hoe door de adem alles verandert binnenin je. Je bent gemakkelijker in staat los te laten en te vergeven. Als je kunt vergeven verlies je je nierstenen, niet je zelfrespect. Niet vergeven, loslaten is zwakte. Door de ruimte van de adem, voel je je niet meer levenloos in je lichaam. Het is niet zwaar meer maar licht.

Je kunt met je aandacht en concentratie prikkels naar je zenuwgestel sturen. Het is voelbaar hoe het lichaam inademt door je neusgat naar je tegenovergestelde hersenhelft en de uitademing naar je nieren en urinewegen. Door je verbeelding, ja aandacht, kun je je nierstenen vergruizen. Dwaal niet af, val niet in slaap als je mediteert op de adem. In slaap vallen tijdens je meditatie is het uit de weg gaan voor problemen, nierstenen. Geef liefde en aandacht aan je nieren.

Het is geen egoÔstische liefde maar eerbied voor je nieren, voor je lichaam. Door meditatie komen de veranderingen geleidelijk aan. Problemen uit de weg gaan veroorzaakt nierstenen.
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......