...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Multiple sclerose
   
 
 
 

Bij multiple sclerose (MS) kan het zenuwstelsel minder verdragen en vindt er meer afbraak plaats dan normaal. De oorzaak is nog niet bekend. Onderzoekers denken dat een virusontsteking (mogelijk het mazelenvirus) de oorzaak kan zijn, die pas na jaren de eerste verschijnselen vertoont. Multiple sclerose betekent: 'op vele plaatsen verharding in het lichaam'. De eerste verschijnselen openbaren zich meestal na een stressperiode, bijv. met ťťn oog slecht zien, tintelend gevoel in armen en benen, slecht in balans kunnen blijven, geen controle over de sluitspieren. Ik heb 3 MS-patiŽnten op yoga. Een ervan is altijd heel positief, opgewekt en blij en heeft een groot vertrouwen nooit in een rolstoel terecht te komen. Hij zorgt ervoor dat zijn lichaam in een goede conditie blijft.

Ontstekingen van belangrijke organen, zoals longen, nieren, lever kunnen voorkomen worden. Iedereen is na inspanning of bij stress wel eens moe, maar bij het tekort aan energie bij MS-patiŽnten speelt het zenuwgestel een grote rol. Oorzaak van de vermoeidheid is stress, zwaar tafelen, roken, het verblijven in te warme vertrekken. Normale vermoeidheid verdwijnt snel als men weer op adem gekomen is. MS- patiŽnten hebben langere tijd nodig om op adem te komen.

In het beginstadium van MS, vooral bij jongeren, worden de symptomen onderschat, zoals gedeprimeerd zijn, grieperig, prikkelbaar, vermoeidheid. MS blijkt vaak heel lang te sluimeren (door aantasting van het ruggenmerg) zonder dat zich symptomen voordoen. MS is ook niet altijd klinisch vast te stellen. PatiŽnten maken zich vaak zorgen om de toekomst.

Bij de MS yogaleerlingen heb ik opgemerkt dat de verschijnselen van de chronische ziekte MS makkelijker te hanteren zijn wanneer hun angst en depressie overwonnen is. Vaak wordt in de directe omgeving de MS onderschat en niet begrepen. Men ziet er vaak goed uit en functioneert ook nog. De klachten van MS- patiŽnten moeten serieus genomen worden. Als de man MS heeft zal de vrouw seksueel actiever moeten worden anders ebt de seksuele behoefte weg en krijgen depressie, vermoeidheid en angst meer kans.

Heel belangrijk voor MS- patiŽnten is om lichamelijk fit te blijven. Yoga is mijns inziens de manier. Een van de belangrijkste principes van de yoga is nooit meer te doen dan men aan kan en te luisteren naar je lijf. De houdingen en de ontspannende ademhalingsoefeningen geven je een beter inzicht en een positievere kijk op het leven. De beschadiging van zenuwen en spieren kunnen tot een minimum beperkt blijven, verkrampte spieren zijn gemakkelijker te ontspannen.

Astrologisch aspect

De basis van deze slopende en slepende ziekte wordt eigenlijk al tijdens de kinderjaren gelegd. Pas tussen het 20ste en 42ste levensjaar uit zich dit doordat er harde plekken in de hersenen en het ruggenmerg ontstaan en de zenuwcellen aftakelen. Dit proces van verharding heeft met de negatieve kant van de planeet Saturnus te maken.

In het lichaam, maar in de eerste plaats in de geest, is er sprake van een zich terugtrekken, een stagnatie, wat meestal gepaard gaat met een groot verdriet waar men maar niet overheen kan komen. Opvallend is dat kou, regen en weinig zon een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van MS.

Saturnus heerst ook over het koude klimaat waar de zon zich weinig laat zien. Bij gebrek aan zon wordt het mineraal kalk en Vitamine D moeilijk opgenomen in het lichaam. Deze twee stoffen zijn nu net van enorm belang om MS tegen te gaan. Als een kind opgroeit in een land waar weinig zon is en het een kille, weinig liefdevolle omgeving geniet, is de kans op MS op latere leeftijd veel groter dan wanneer het een prettige kindertijd in de zon mag meemaken.

Voeding

Vooral niet teveel dierlijke eiwitten. Weinig of geen alcohol. Door alcohol worden urinezuurkristallen moeilijk opgelost en beschadigen de niercellen.

Homeopathische geneesmiddelen

MS is niet geschikt voor zelfmedicatie. Er zijn vele homeopathische geneesmiddelen voor de klachten die bij MS kunnen voorkomen. Raadpleeg een homeopathisch arts/deskundige.


Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Vooral veel zweten door middel van gemberomslagen (zie Managers, Rugproblemen). Een geweldig ouderwets middeltje is Salicyl terpentijnzalf die dagelijks ingewreven dient te worden. Om de terpentijnlucht weer kwijt te raken en ook om ontstekingen tegen te gaan een lauw bad met eucalyptus en kamilleolie. Citroenmelisse, kamfer en lavendel in het bad zijn prima tegen spierkrampen.

Massage

De metamorfosemassage en de algehele voetmassage. Hierdoor worden buik- en voetzoolreflexen verbeterd die bij MS vaak van 10 tot 40% kunnen teruglopen.

Oefening

De bij MS optredende verschijnselen kunnen door oefeningen bestreden worden. Voetzoolreflexproblemen door de looppas op de plaats (zie Huidproblemen).

Zie oefeningen bij Oogproblemen en de ontspanningsoefeningen bij Ademhalingsproblemen.

Zie bij Astma de oefening: adem naar binnen zuigen.

Zie bij Bloedarmoede: Zitbalans.

Zie bij Hart: de Zwaan.

Zie bij Blaas: de Schoenmakershouding.

Zie Darmproblemen.

Zie Depressie.

Zie bij Nieren: oefening 5.

Zie bij Maag: de Schildpadhouding en Boombalans.

Zie bij Energieproblemen: de Vuuradem om ontstekingen tegen te gaan (activering van het bijnierschorshormoon).

Meditatie

Ga met een rechte rug zitten. Als het lichaam inademt voel dan hoe de ademstroom via de neusgaten naar de twee hersenhelften, langs je strottenhoofd en ruggengraat naar je heiligbeen (stuitje) stroomt. Wakker daar je vuurtje (oerkracht) aan en voel hoe de uitademing weer in en langs je ruggengraat omhoog komt. Dus inademen via de neusgaten, de adem(energie)stroom naar je stuitje laten gaan en de warmte van de uitademing via het ruggenmerg in je ruggengraat omhoog laten stromen. Als je goed kijkt en voelt wat er gebeurt is de warmte en energie voelbaar, meetbaar.

Zie bij Lever: neusademcyclus.

Zie bij Anorexia: de klankmeditatie.

Door het regelmatig uitvoeren van bovenstaande oefeningen wordt de afbraak van je zenuwgestel tegengegaan en je welzijn vergroot.
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......