...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Moxastick
   
 
 
 

Een moxastick is gemaakt van het kruid Bijvoet (Artemisia Vulgaris). Zoals wij aspirine slikken, gebruiken de oosterlingen de moxastick. Moxa wordt ook wel in de acupunctuurpraktijk gebruikt. De warmte stroomt dan via de naalden het lichaam in.

In mijn praktijk gebruik ik het niet omdat het te arbeidsintensief is, maar in mijn cursussen leer ik het mijn leerlingen hoe ze het zelf kunnen gebruiken. Als men de tijd en aandacht kan opbrengen is de moxastick een klein wondermiddeltje.

De meeste reformhuizen verkopen de stick. Je schuift het omhulsel waar het merk op staat naar beneden en steekt hem aan. Even blazen tot de gehele kop rood is. Blaas regelmatig de as van de stick, de kop moet altijd rood blijven. De stick na gebruik heel goed uitmaken, bij voorkeur in zand en nooit onder de kraan. Altijd goed controleren of er nog niet een vonkje in zit.

De warmte en de geur die de moxastick uitstraalt, werkt genezend. Het warmte-effect is zeker 10 keer dieper dan een rode lamp en is nog heel lang na te voelen. De geur is heel plezierig om in te ademen en werkt ontspannend. Kortom, als je iets met moxa hebt kun je er een heleboel mee doen.

Op alle massagepunten die je in dit boek tegenkomt, is de moxastick te gebruiken, behalve op het hoofd en de schedel. Als je last hebt van je buik, gal of maag zoek je het gebied op waar de pijn het sterkst is. Houd de stick 1 tot 3 cm boven de pijnlijke plek en als het te warm wordt verplaats je de stick wat. Je kunt er vaak op wachten dat de pijn verdwijnt.

Als je iemand gevonden hebt die je wil moxeren, laat dan ook de punten in je voet behandelen. Dus bij maagpijn ook het punt van je maag in de voetzool. Het punt in je handen werkt trouwens ook. Je voelt de warmte door je hele lichaam naar het centrum van de pijn gaan.

Moxa brengt rust in je spier- en zenuwweefsel. Onder- en overactieve delen van je lichaam worden in balans gebracht en gestimuleerd tot een normale werking. Koude plekken in je lijf, handen en voeten worden en blijven heel lang warm. Die warmte werkt door op je hele wezen.

Moxa verzacht de pijn bij reuma. Bij kiespijn heb ik goede ervaringen opgedaan met moxa. De plek waar je kaak het dikste en meest gevoelig is kun je heel goed zelf behandelen. De kaakholten in handen en voeten zitten aan de zijkanten van de vingers en de tenen. Het is verbluffend hoe snel de pijn verdwijnt. Bij het Nationale Ballet wordt de moxastick ook veel samen met ijs voor blessures gebruikt.

Moxa is ook toe te passen bij littekens. In combinatie met PCLE-creme (Biodermal) verdwijnen of vervagen ze. Ook bij droog eczeem geeft moxa goede resultaten. De aangedane plekken daarna inpakken met een papje van zemelen, aangemaakt met water.

Probeer er in je omgeving eens mee te spelen. Gebruik het echter niet vlak voor je baas op visite komt, want hij zou kunnen denken dat je een stickie gerookt hebt. Moxa ruikt namelijk een beetje naar wiet (marihuana). Een danseres die ooit de moxastick in een koffieshop gebruikte werd daar de deur gewezen. Maar Moxa is echter is absoluut geen drug.


 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......