...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Metamorfosemassage
   
 
 
 

In de metamorfosemassage komen niet alleen fysieke - en daarmee ook seksuele - maar ook filosofische, mentale en spirituele aspecten tezamen. Deze techniek maakt de eigen levensenergie vrij, de genezende kracht die alles binnen in je lichaam in balans brengt en zelfs verandert ten gunste van het karakter en het uiterlijk.

Het wordt makkelijker met agressie en angst om te gaan, er wordt ruimte in je lichaam en geest gecreŽerd zodat talenten vrij kunnen komen. Energie is overal en onbeperkt voorradig en circuleert vrij in een gezond lichaam. Energie is de bron van alles wat leeft. Als de energie in je lichaam verstoord is en stagneert, kan metamorfosemassage de blokkades opheffen. We kunnen dan weer groeien en veranderen.

Je voeten hebben een aantal punten die in verbinding staan met je levenskracht, je zelfbewustzijn. Wanneer er een slechte circulatie in je voeten is, ben je afgesneden van je talenten en van je eigen levensmogelijkheden.

Filosofie achter de massage

De metamorfosemassage is mťťr dan een lichamelijke behandelmethode. De filosoof en Soefie-master Gaston St. Pierre bijvoorbeeld, benadert metamorfosemassage vanuit de filosofie. Zijn benadering is interessant en heeft een relatie met mijn methode. Het is frappant dat, in nagenoeg dezelfde periode dat ik deze methode vanuit de praktijk aan het ontwikkelen was, Gaston St. Pierre zijn wijsgerige gedachten daarover ontwikkelde. Zulke synchroniciteiten zijn niet onbekend in de psychologie. Gaston en ik gaven de methode zelfs dezelfde benaming: 'metamorfose'. Ik lanceerde mijn behandelmethode in het eerste trendprogramma van de NOS op televisie in 1973 met Jeanne Roos. Zeven jaar later kwam ik de methode van Gaston St. Pierre tegen. De mijne is voortgekomen uit de reflexzonetherapie waar ik toen zeer in geÔnteresseerd was.

De techniek

De metamorfosemassage is eenvoudig te leren. De massage bestaat uit vijf fases.

1ste fase
Laat degene die je gaat masseren op een bank of op de grond liggen. Wanneer je op een bank zit, neem je de voeten op je schoot. Als de ander op de grond ligt zit je aan het voeteneind en leg je een kussen onder zijn/haar knieŽn.

Om warme liefdevolle handen te krijgen het volgende: inademend druk je je vingertoppen en duimen flink tegen elkaar aan, uitademend draai je de vingertoppen naar je borst. Niet de druk verminderen. Inademend weer naar voren en uitademend weer naar je borst. Als je stopt wrijf je de handen flink warm. Pak de voeten rustig beet en voel het temperatuurverschil tussen handen, voeten en adem. Zend die adem en energie door jouw armen en handen naar de ander, die de warme golven opvangt. Pak daarna met beide handen de rechtervoet en schud hem los.

Begin met het rustig masseren van de uiteinden van de rechter grote teen. Op dat punt zitten de epifyse (pijnappelklier) en de hypofyse die de interne secretie (hormoonhuishouding) beÔnvloeden. De hypofyse heeft een directe verbinding met de hersenen en het centraal zenuwstelsel. Het centraal zenuwstelsel zet gevoelens om in lichamelijke reacties en verricht veel werkzaamheden om het lichaam in stand te houden. Overleg met de ander of de druk stevig of zachter moet zijn en masseer de grote teen gedurende 5 minuten. Degene die gemasseerd wordt zal al snel een plezierige werking in achterhoofd en schedel gewaarworden.

2e fase
Vervolgens wordt de inplant van de grote teen gemasseerd waar de zenuwpunt uiteinden van nek en hals zich bevinden. Draai de teen wat los en wrik er zachtjes aan van links naar rechts. Niet te snel anders gaat jouw onrust naar de ander. Het geeft een gevoel alsof je de nek zelf draait. Door deze handeling wordt de nervus vagus (dalende zenuw) geprikkeld, die toezicht houdt op de nervus sympaticus. Als er geen toezicht is, is er chaos! Wanneer het nekcentrum geblokkeerd is en vastzit, dan is alles uit balans. Er is een rem op de ademhaling, spijsvertering, oren, hart en bloedvaten. Ook nu 5 minuten rustige massagebewegingen maken.

3e fase
Om de sympaticus te stimuleren, worden als derde handeling gedurende 5 minuten de uiteinden van de ruggenwervels gemasseerd. Daarmee worden alle zenuwknooppunten beÔnvloed die hun impulsen weer doorgeven aan alle organen. Het vegetatieve (autonome) zenuwstelsel ligt in de buurt van de wervelkolom en regelt veel functies om levenskracht vrij te maken, de stofwisseling te regelen en reserves te kweken. Het zorgt ook voor een goede verstandhouding tussen eigen lichaam en omgeving. Het autonome (onwillekeurige) zenuwstelsel is ook weer verdeeld in twee delen, het sympatische en parasympatische.

Als er geen verstoring is tussen deze twee, zijn ze bijzonder goed op elkaar afgestemd. De sympaticus zorgt ervoor dat de ademcapaciteit toeneemt en de parasympaticus dat het weer afneemt. Voor de alvleesklier daalt de insuline bij de sympaticus en bij de parasympaticus stijgt de insuline. Voor de bijnieren stijgt de adrenaline en cortisone bij de sympaticus en bij de parasympaticus daalt de afgifte van de adrenaline en cortisone.

Bij alle centra en organen in het lichaam werkt het onwillekeurige zenuwstelsel op een unieke manier met elkaar samen. Dus je zult begrijpen dat er bij een verstoring veel lichamelijke en geestelijke klachten kunnen optreden. Eigen levenskracht kan door massage de klachten opheffen. Daardoor ben je niet afhankelijk, noch van degene die je masseert, specialisten, pillen of injecties. Je eigen levenskracht doet het werk, geneest, verandert.

4e fase
Nu ga je de hiel masseren. Daar zitten de zenuwuiteinden van de organen van het onderlijf, de heup, het schaambeen, ruggenmerg en de geslachtsorganen. Door deze centra met massage te prikkelen, komt de zogeheten kundalini (slangen(seks)kracht) vrij die via het ruggenmerg (de witte vloeistof) omhoog stijgt. De oerkracht die zich daar bevindt, die pure levenskracht is, wordt aangewend om te helen.

Tussen je anus en geslachtsorganen zit een kliertje, dat enerzijds veel energie verloren kan laten gaan, maar anderzijds ook energie kan creŽren. Door de metamorfosemassage wordt dit kliertje gestimuleerd, waardoor het je spiritueel bewustzijn vergroot. Daardoor kun je meer van je lijf genieten, en dus ook van je seksuele beleving; seksualiteit is immers de magie van het hele leven. Spiritualiteit betekent het Bewust Zijn van je eigen geest, het volledig jezelf zijn, en dat betekent ook dat je als mens succesvoller bent naar de ander toe.
Zo komen in deze fase van de massage fysieke, en daarmee ook seksuele, mentale ťn spirituele aspecten tezamen.

In spiritualiteit laat je je gedachten verstillen om jezelf te ontmoeten. Je functioneert dan meer totaal en kunt alles in je leven wat je echt wilt bereiken, gedaan krijgen. Door ook 5 minuten de hiel te masseren, voel je in je kleine bekken warmtesensaties: die warmte is energie. Als daar een blokkade is, ben je niet in staat je eigen levenskracht te ontwikkelen. Door de metamorfosemassage ben je zelf in staat je blokkades los te laten.

5e fase
Vervolgens gaan we de zenuwuiteinden in de wreef masseren. Daar zitten de uiteinden van de lymfeklieren, die een zeer belangrijke rol spelen bij de afvoer van gifstoffen. De zouten en zuren die door de 4 andere fases zijn vrijgekomen, worden nu afgevoerd. Na 25 tot 30 minuten de rechtervoet gemasseerd te hebben, ga je door naar de linkervoet en alle handelingen worden weer herhaald. Na de massage van iedere voet, de voet 'magnetiseren'. Jouw warme handen raken net niet de huid aan. Sla wel de handen af (zie Magnetiseren).

Door de vijf handelingen maak je de helende levenskracht vrij die - zonder dat degene die masseert daar speciaal iets voor hoeft te doen - zijn eigen weg zoekt naar waar de energie het meest nodig is. Het is raadzaam niet dezelfde avond je massagepartner te masseren. Degene die het ondergaan heeft is nu erg ontspannen. Laat hem/haar daarvan genieten. Spreek wel af dat je elkaar blijft ontmoeten en masseren. De veranderingen door metamorfosemassage gaan geleidelijk aan. Meestal zegt de omgeving na enige maanden 'Wat zie je er beter uit'. Het plezierige is dat je daar zelf debet aan bent en niet degene die je gemasseerd heeft, door jouw eigen levenskracht.

De voeten zijn het minst bedreigend om te masseren. Als je elkaar wat langer kent, masseer dan ook eens de rug. Als je de ander de helpende hand wilt bieden is de metamorfosemassage ook toe te passen op de zenuwuiteinden van de hand.

Resultaten soms verbluffend

Deze techniek heb ik al velen bijgebracht in mijn cursussen en de resultaten zijn vaak verbluffend. Ook bij demente ouderen heb ik opzienbarende ervaringen meegemaakt. Ik heb eens een voordracht gehouden in een bejaardencentrum. Velen masseren nu elkaar, meestal de handen. Er zijn zelfs huwelijken uit voortgekomen. Als je alles niet meer begrijpt in dit leven, het gevoel hebt dat je de zaken niet meer op een rijtje krijgt, is het goed je hoofd eens te laten masseren. Voetmassage is echter altijd beter.

Zo werd een huwelijk gered doordat de man krachtiger, energieker en minder agressief werd door deze massage. Een 60-jarige vrouw had al van alles ondernomen om van vocht in haar knie af te komen. Haar man deed Metamorfosemassage bij haar terwijl zij het bij hem uitvoerde. Na verloop van tijd liep zij weer als een kievit en was haar man van zijn migraine afgeholpen, terwijl ook hun huwelijksleven erdoor verbeterde. Het is de aandacht voor de ander, samen met het vrijmaken van de levenskracht, die mensen weer gelukkig kan maken.

Ik heb gedurende drie jaren een Mongools meisje en haar moeder begeleid bij deze massage. Ze masseren elkaar nu eens per week. De moeder is van haar kwaaltjes af en de dochter heeft werkelijk een metamorfose ondergaan. Zelfs in haar uiterlijk is de verbetering zichtbaar. Doordat ze ook geen suiker en zuivelproducten meer gebruikt, ziet ze er echt mooi en slank uit en moet je goed kijken om te zien dat ze Mongools is. Het is een heel blij en open kind geworden, dat veel liefde te geven heeft en op school 100% beter functioneert. De metamorfosemassage heeft hier zeker toe bijgedragen.

Mijn credo is 'non credo'

Misschien klinkt het deze of gene wat ongeloofwaardig in de oren. Dan zeg ik altijd: mijn credo is 'non credo'. Geloof me niet, maar onderzoek zelf. Doe deze massage gedurende drie maanden eenmaal per week en kijk naar het resultaat. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat deze massage zelfs dementie kan terugdringen en voorkomen.

Ik ben ervan overtuigd dat deze vorm van massage velen van stress en andere problemen kan verlossen en spreek de hoop uit dat iedereen in zijn/haar omgeving deze liefdevolle methode zal gaan toepassen. De kwaliteit van het leven zal voor een ieder verhoogd worden.

Kortom, wanneer men de liefde en aandacht voor een ander - en liefst voor elkaar - kan opbrengen om deze massage eenmaal per week toe te passen, dan kan dat in de structuur van de mens een enorme verandering teweegbrengen. Geen andere particuliere uit te voeren behandelingsmethode heeft zo'n positieve werking als deze Metamorfosemassage. Het mooiste is: iedereen kan deze methode in een enkele avond leren en toepassen!
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......