...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Medidatie
   
 
 
 

Meditatie is niets bijzonders. Het hoort bij het leven, alles wat je met aandacht doet is meditatie. Het is je bewust worden van de stilte. Het is kijken en luisteren, niet denken. Het is een groot avontuur. Het is gelukkig zijn met je aanwezigheid. Het is Liefde uitstralen. Meditatie is geen concentratie, het is thuis zijn, een vast plekje in je huis zoeken. Je lichaam en geest snakken naar stilte. Je ontdoen van je verleden, in het "nu" zijn. Je energie in je hele lichaam gewaar worden. Meditatie voltrekt zich als je gelukkig bent.

Mediteren is:

  • Het je open stellen voor dat wat is.
  • Het volledig aandacht hebben voor iemand, iets.
  • Heeft tot gevolg dat we intenser gaan leven.
  • Maakt ons meer kwetsbaar, meer open.
  • Helpt ons gemakkelijker mee te stromen met de bewegingen van het leven met de daarbij behorende hoogten en diepten, zonder iets vast te willen houden. Grijze eentonigheid verdwijnt, het gras wordt groener.

Leven in meditatie is als een voortdurend verliefd worden, d.w.z. een totaal ook zintuiglijk betrokken zijn bij de mensen en dingen. Soms een uitgelaten zijn, je doet wat je voelt. Je lacht zomaar tegen mensen op straat en praat tegen ze, je zoent de bloemen in de vensterbank, een verliefdheid waarbij de hele wereld je partner is, een verliefdheid die opborrelt uit je wezen, open belevend dat wat is, ook verdriet.

Vaak voelen we het leven als een moeizaam proces met veel pijn en in het hart, soms wanhoop, omdat het Licht binnenin ons zo verstopt zit achter zware gordijnen van twijfel. Helaas bestaat er geen pasklaar antwoord op alle levensvragen, maar kunnen we ons wel steeds beter duidelijk gewaar worden dat we in contact komen met die rode draad die door ons leven loopt.

Uit 'bewust zijn' en uit het pure zijn komen al onze gevoelens, gedachten, actie en creativiteit voort. Tijdens het 'in meditatie zijn' in welke vorm dan ook, proberen we ons altijd van onze ademhaling als een rode draad bewust te zijn. Deze draad verbindt ons immers, en brengt ons van de ene situatie naar de andere.

Als we beginnen met meditatie doet zich vrijwel bij iedereen eenzelfde soort gedachtepatroon voor, zoiets van 'goh, wat saai...', 'ik zit hier mooi mijn tijd te verspillen', 'eigenlijk zou ik nu beter een boek kunnen lezen', etc. Kortom allemaal gedachten die ons ervan proberen te overtuigen hoe nutteloos we wel zitten te zijn. Heb moed om alles wat je gelezen, gedacht, gezien, gevoeld, geleefd hebt, te laten bezinken zodat je ervaringen wortels kunnen krijgen in je Diepte.

Mediteren met elkaar opent een nieuw bewustzijn van communiceren. Soms kan stilte zo intens zijn dat ze ons ontroert, we worden direct betrokken bij het Zijn, ook van de ander. Dat we mogen ontdekken, ont-dekken.

Ik adviseer dan ook altijd om meditatie vooraf te laten gaan door een paar minuten yoga. Wanneer je bijvoorbeeld depressief bent en je gaat onmiddellijk mediteren loop je het gevaar helemaal op jezelf te worden 'teruggegooid'. Enkele minuten yoga kunnen dat helpen voorkomen. Mijn meditatielessen zijn gericht op het aanleren van de zg. 'TM' techniek.

Dat staat voor Transcendente Meditatie en is een van de vormen yogameditatie. Ik heb echter geen bindingen met de 'Internationals Foundation for the Advanced Science of Creative Intelligence', een mondiale organisatie die zo'n 10.000 meditatieleraren omvat, waaronder de Nederlandse Stichting voor de bevordering van het onderwijs en de wetenschap der creatieve intelligentie en het 'TM' programma ressorteren.

Ik heb wat moeite met een organisatie die een boodschap voor de mensheid heeft. Je moet niet suggereren dat, wanneer je nu maar die deur doorgaat, je leven ineens totaal verandert. Zo'n boodschap heb ik nu eenmaal niet. Ik onderwijs alleen bepaalde technieken. Daaraan zit overigens niets mystieks. Wie mediteert probeert een toestand van intense rust te bereiken door aan zijn Mantra te denken.

Een mantra is een samengestelde klank die je zelf kan bedenken. So-ham (dat ben ik) is bijvoorbeeld zo'n klank, ontleend aan het Sanskriet. Je denkt bij het inademen aan SO, waardoor je een ruimtelijk gevoel krijgt alsof je expandeert, en bij de uitademing denk je aan HAM, je duikt als het ware in je lichaam, je voelt de resonantie op je zenuwbanen inwerken. Sommigen vinden SO-HAM geen prettige klank.

Ik ken een architect die voor BAL-LON heeft gekozen. Er zijn legio mogelijkheden. Toen ik met mijn gezin in Fatima (Portugal) was, heb ik gemediteerd op de matra AVE-AVE. Voor de meeste mensen is de eerste meditatieles een openbaring. Zij worden dikwijls voor het eerst in hun leven geconfronteerd met hun totale wezen - lichaam en geest. Later leren ze dat je de spanningen in je lichaam moet accepteren en niet moet wegstoppen. Doe je dat wel, dan komen die spanningen er op allerlei vervelende manieren toch uit. De meditatieoefeningen bestaan uit: zazen (zitten), staan en lopen en als er behoefte in de groep is ook dynamische meditatie.


 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......