...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Managersziekte en stress
   
 
 
 

Vroeger bestond het niet en nu hebben velen er last van. Onder mijn clientŤle en leerlingen zijn veel managers van top- en middenkader. Deze laatste groep is het meest stressgevoelig. Ik ga ervan uit dat stress niet ongezond is: het gaat erom hoe je er mee omgaat. Managers raken dikwijls vermoeid doordat ze voortdurend geneigd zijn te denken aan wat zij nog niet hebben gedaan, dus aan wat zij allemaal nog moeten doen. Yoga en meditatie is een oplossing voor stress. Ze eist van de beoefenaars dat zij zich uitsluitend bezig houden met de zaken die nu in lichaam en geest gebeuren. De manager die overspannen is zou moeten leren hoe hij met behulp van yoga weer van zichzelf bewust kan worden, van het lichaam en de ademhaling.

Dat betekent dat zij het in de eerste plaats zelf moeten doen, met hun eigen lichaam en hun eigen gevoel. Door yoga en meditatie krijgt het gevoel - het vrouwelijke element - in de mens weer een kans. Men ontdekt zijn identiteit en men leert zichzelf te accepteren. Heel vaak gaat de manager overstag door een dramatische verandering in de privť-situatie of, doordat hun inspanningen en het werk niet gewaardeerd worden, of dat zij op een uitzichtloze situatie geen greep kunnen krijgen. Gelukkig worden in de wetenschap en de geneeskunde positieve gedachten geaccepteerd als afweer tegen stress. Stress kan vaak de druppel zijn dat men ziek wordt. Die ziekte kan positief aangewend worden om inzicht te krijgen in je eigen situatie. Probeer eens met me mee te denken hoe stress op te lossen is. In mijn cursussen heb ik er veel succes mee.

Je overtuiging is je werkelijkheid. Als je voortdurend je aandacht op negatieve zaken vestigt, zal je bij voorbaat zeker falen. CreŽer een overtuiging zoals jij je leven ziet als succesvol mens. Iedere negatieve gedachte neem je in je lichaam waar, alles waar je negatief over denkt wordt gematerialiseerd. Als je denkt dat iemand je bedriegt, word je bedrogen. Jij straalt dat wantrouwen uit. Als je gelooft in succes, dan heb je succes. Deze gedachte brengt je in een succesvolle stemming. De ander gelooft in je. Wanneer je zaken moeilijk en verwarrend vindt, reageer je meestal met lijfelijk gespannen worden. Negatieve gevoelens verlagen je bloedsuikerspiegel.

Je creŽert je eigen werkelijkheid. Je neemt de zaken die je bezig houden heel anders waar als je je vitaal, gezond en sterk voelt. We weten nooit hoe een volgend moment er uit zal zien. Het belemmert je als je aan falen denkt. Het geeft kracht als je aan succes denkt. In wezen is er geen verschil tussen goed en kwaad (Maslow). Het gaat erom hoe we met goed en slecht omgaan. Velen praten over positief benaderen en we willen dat allemaal wel. Maar het is iets heel anders de macht van het positieve te ervaren. Als je denkt dat zaken of overtuigingen niet werken doen ze dat ook niet. Als je ervan overtuigd bent dat het wel werkt, breng je jezelf in de stemming positieve resultaten te behalen. Ikzelf was al een paar jaar bezig mijn ervaringen te boek te stellen. Ik geloofde erin. Door dit geloof creŽerde ik zelf dat het tenslotte uitgegeven is. Ik ben ervan overtuigd dat het een bestseller wordt.

Je kunt je zenuwgestel een sein geven dat je succes verwacht. Dat succes straal je dan ook uit. Je kunt bewust besluiten resultaat te hebben. Je weet bijna nooit of iets waar of onwaar is. Je kunt je wel afvragen of je gedachte jouw leven en dat van een ander verrijkt. Je kunt natuurlijk tegenslag krijgen maar als je ervan uitgaat dat die tegenslag je stimuleert tot een volgend succes, ga je er heel anders mee om. Het eist grote discipline om van tegenslag te leren. We geven maar al te graag een ander de schuld van ons eigen falen.

Mediteer eens over het volgende: verwacht je tegenslag of succes? Verwacht je dat je inspanningen succes zullen hebben of verijdeld zullen worden? Besteed geen aandacht aan negatieve gedachten maar zet ze om in positieve. Als je denkt dat een zaak mislukt, dan mislukt hij ook. Deze gedachte weerhoudt je succes te hebben. Managers met persoonlijke macht leren het meest van hun fouten. De kracht van een leider (manager) is dat hij de volledige verantwoordelijkheid neemt voor zijn fouten.

Van werken word je nooit moe en van TV-kijken en niets-doen wel. Wanneer je in evenwicht bent kun je denken met je hart, met je verstand en je gevoel. Als beide functies elkaar aanvullen ben je een compleet mens.

Voor ik over ga naar de oefeningen nog even het volgende. Een mij bekende manager vertelde aan zijn vrouw dat hij een keer ontrouw was geweest. Nu heeft hij spijt dat hij zijn tong niet afgebeten heeft, want iedere keer als hij later thuiskwam of een late bespreking had dacht zijn vrouw dat hij weer een smoes bedacht en haar nog steeds ontrouw was. Ze creŽerde zo een negatieve gedachte en door die energie is die manager haar weer ontrouw geworden. Jammer voor haar, staat nu het huwelijk op het spel. Als ze had gedacht dat hij niet meer ontrouw zou zijn was het zeer zeker niet meer gebeurd.

Voeding

Het is een sprookje dat je van vlees eten krachtig wordt en dat je dat nodig hebt omdat na je 25ste levensjaar je lichamelijke prestatievermogen achteruit gaat. Voor een evenwichtig voedselpatroon moet je weinig eiwitten, vet en veelkoolhydraten gebruiken. Brood, granen en aardappelen maken zeker niet vadsig of dik, als je ze maar niet in combinatie met dierlijke eiwitten gebruikt (zie ook Allergie), beschikbare energie en prestatievermogen worden aanzienlijk verbeterd.

Afbraak van eiwitten energie: afbraak van koolhydraten geeft vitamine B. Het zetmeel van de koolhydraten vormt de inhoud van de maaltijd. Graanproducten geven vitamine E (beschermt weefsel tegen oxidatie, is anti-oxidant). Oxidatie van weefsels wordt tegengegaan door vitamine C. Te veel vet geeft een slechte zuurstofvoorziening.

Graan, rijst en groenten zijn ook een van de belangrijkere bestanddelen van enige solisten van het Nationale Ballet. Door mijn inzichten heb ik ze zover gekregen dat ze geen vlees en eieren meer eten. Nu hun lichaam er op getraind is geraakt koolhydraten op te slaan in de vorm van glycoceen (suikervormer) in de spieren en de lever, functioneren ze als danseres 100% beter. Hun hersenfunctie ook.

Een eerste solist die erg agressief was van vlees eten en veel alcohol gebruikte, functioneert nu als mens ook 100% beter. Ze gebruiken nu ook geen suiker meer, anders zouden de koolhydraten dat niet zelf meer aanmaken. Verder zijn onverzadigde vetzuren erg belangrijk voor een goed functioneren van de stofwisseling. Het zit in zalm, meerval, makreel, koudgeslagen oliŽn of in een goede levertraan.

Homeopathische geneesmiddelen

Nux Vomica D6 tabletten.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Maak 1 kg zout in een pan flink warm, doe het in een katoenen zakje of een sloop en leg het op je maag in het gebied van de solar plexus (zonnevlecht). Als het te warm is, doe er dan nog een theedoek om. Zout houdt heel lang warmte vast. Mineralen en jodium gaan met de warmte mee je buik in. Vooral bij stress is het heel belangrijk veel warmte naar je zonnevlecht te sturen. Deze warmte werkt diep op je zenuwgestel in. Buik en maagpijn verdwijnen. Laat het minstens 20 minuten op je buik inwerken.

Neem daarna een warm bad en doe het zout erbij. Dit geeft veel energie. Neem de tijd voor een bad en doe er steeds weer warm water bij als het teveel afkoelt. In bad hoef je geen workalcoholic te zijn, geniet ervan. En als je toch in bad zit: zing eens vrijuit. Om je geest helder te maken zing je op de uitademing ooommmmmm. Bij de ooo gaat je mond iets open en de mmm laat je doortrillen naar je schedel. Een band om je hoofd en de hoofdpijn verdwijnt. De mmmm zo lang mogelijk aanhouden.

Ook verkwikkend na het bad is een kopje drie-jarenthee met soju. De geur is heerlijk en verkwikkend. Om op het werk tussendoor snel op te kikkeren beveel ik de geurzakjes aan voor energie en ontspanning die ik heb ontwikkeld. Ze zijn gemakkelijk overal mee naar toe te nemen en werken weldadig.

Massage

Voor managers is het van belang zich eens per week te laten masseren door een goede masseur die een stevige massage geeft. Velen volgen bij mij de beroepsmatige bijscholingscursus want ik geef een hele stevige structurele massage. Structurele massage is niet zomaar een massage, het is een ingrijpende behandeling die sterke sensaties geeft, zoals opgewondenheid, extreme pijn en zelfs huilbuien. Jarenlange gespannen spieren gaat men door deze massage weer voelen, waardoor ook emotionele energie vrijkomt en de spier- en bindweefselspanning wordt hersteld. Door de diepe massage wordt het bindweefsel bereikt en losgemaakt. De massage maakt nogal wat opgekropte spanningen vrij die de masseur moet kunnen opvangen.

Oefeningen

Probeer eens de Cobra, Koningscobra, Kruiphoudingen, Opgerolde meditatiehouding, en de Boog.

Ga op je buik liggen met je wang op je matje, je voelt de adem. De buikwand en de borstkas zetten uit en maken contact met je matje of de vloer. Bij de uitademing voel je de adem over je rug wegstromen naar je hiel. Alleen maar waarnemen wat er gebeurt. Als je inademt expandeer je, zet je uit en als je uitademt zakt je hele lijf door je matje weg. Laat de adem zijn gang gaan.

De nu beschreven houdingen zijn voor je spijsverteringskanaal, darmwand en darmflora. Volgens yoga-inzichten is bijna ieder kwaaltje, iedere ziekte die de mens heeft, te wijten aan constipatie, vergiftiging van het spijsverteringskanaal en het vastzitten van gifstoffen in de dikke darmwand. De darmen zijn dan ook de spiegel van de ziel. Wanneer je voldoende houdingen doet, ook die van andere onderwerpen, dan zul je je veel vitaler, sterker en gezonder voelen.

Kin op je matje, handen op schouderhoogte, voeten iets uit elkaar. Heel goed uitademen, en bij de inademing in de Cobra komen. Druk je romp omhoog. Probeer je armen te strekken. Schouders losdraaien en naar beneden trekken. Wanneer je een te grote spanning op je onderrug hebt, buig dan iets door de ellebogen of verplaats je handen naar voren of zet desnoods je ellebogen op de grond. Door de adem laag aan te zetten, masseer je de organen van je onderlijf. Vooral ook je bijnier.

Je maakt adrenaline vrij, die je oplaadt met energie, het cortisone voor je gewrichten. Inademen... en uitademend je romp, schouders en hoofd zo ver mogelijk doordraaien naar links. Je schaambeen blijft op je matje en zo doorademen. Deze houding stimuleert de alvleesklier. Je bloedsuikerspiegel komt in balans. Door deze torsie masseer je ook je darmen. Nog even doordrukken, dan voel je goed je rug en dan langzaam terug komen in de Cobra. Je armen even goed doorstrekken, je schouders naar beneden. Diep inademen en bij de uitademing je schouders, hoofd en romp naar rechts draaien.

Adem door en weet dat je goed doorbloede darmen al je giftige afvalstoffen verwijderen. Strek de torsie nog eens extra door om goed te voelen wat er gebeurt bij je rug en je nieren. Adem... en weer terugkomen in de Cobra. Adem nog even door. Je armen zijn goed doorgestrekt indien mogelijk en adem diep om je bloedsomloop te versterken en je spijsverteringskanaal te reinigen om een betere voedselopname te verkrijgen. Iets door de ellebogen heen zakken, balans naar de knieŽn en naar achteren toe doorzakken. Je rug is nu bol... ontspan en kom op adem.

Breng je hartslag tot rust, schouders los, nek los... en adem. En dan nog een keer in de Cobra komen en de Cobra zwevend maken. Alleen je handen en je tenen steunen op je matje. En dan heel rustig je romp schouders en hoofd naar links draaien. Iets met je bekken doorveren en dan naar rechts.

Adem door, hou nog even vol, je bekken iets naar beneden drukken, niet je bekken op het matje. Je ontdoet je van alle afzettingen die je spijsverteringsorganen bevuilen. En nu rustig terugkomen.

En kom dan in de Koningscobra. Nu steunen alleen je knieŽn en handen op je matje en je voeten zover mogelijk naar je bil of dijbenen en adem. Je transpiratie wordt ook reuklozer. Rustig terugkomen en naar achteren doorzakken. je voorhoofd voor je knieŽn en je handen naar je voeten. Laat op je inwerken hoe je rug ontspant. Je kunt nu gemakkelijk met je handen je onderrug wat masseren, knijp er even in, dat doorbloedt het weefsel, zodat het zich ontspant in deze opgerolde meditatiehouding.

Je kunt hierna ook nog de Kameel doen en daarna in de kruiphouding je achterwerk wat heen en weer kwispelen om het onderste gedeelte van je rug los te maken. Enige malen herhalen. Deze houding werkt ontspannen voor je rug. Je tenen op je matje en in de boog komen. Je balans tussen handen en tenen verdelen. Hoofd los en hielen zover mogelijk doordrukken op je matje. In deze houding krijgen je hersenen een goede doorbloeding. Rustig doorademen. Hielen nog een beetje doordrukken naar je matje en met je hoofd ja en nee knikken en wat naar links en rechts bewegen.

Krachtig inademen en bij de uitademing je rechterbeen tussen je handen uitstappen. Hoofd omhoog en linkerbeen bijtrekken. Inademend je vingertoppen over je lijf en je handen omhoog brengen en de romp naar achteren buigen. Blijf in die houding nog even doorademen. Voel de adem in je buik. Voel hoe je geaard raakt. De kracht en de energie werkt heel diep op je in. Je oerkracht, kundalinikracht maak je vrij. Je voelt je sterk en krachtig worden.

Ook al heb je alle andere houdingen niet gedaan, probeer deze toch iedere dag te doen. Het resultaat zul je merken, je zelfvertrouwen krijg je terug. Visualiseer positieve energie en breng daarna rustig je romp weer naar voren om terug te ontspannen. Deze serie kun je ook eens afwisselen met 10 of 20 Zonnegroeten.. Langzaam of heel snel.

Meditatie

Ga rustig in een stoel of op je meditatiebankje zitten, eventueel liggen. Nu je gaat mediteren heb je de eerste stap gedaan je latente krachten te gebruiken. Een mens heeft veel mogelijkheden die hij niet gebruikt. Probeer alles te laten gebeuren. Voel je aanwezig, niet bezig zijn met opkomende gedachten of wat je allemaal nog moet doen. Leg je handen eens op je buik en ga je adem zoeken. Je neusgaten openen, de buikwand uitzetten en de adem via de zijflanken in de borst laten stromen. Niets forceren maar de adem vanzelf laten komen en gaan.

Wanneer je gespannen ademt vernauw je niet alleen je bloedvaten maar ook je aandacht, je bewustzijn. Voel dat het ademt... heel goed uitademen... even wachten totdat je spontaan inademt. Geen weerstand bieden en weer goed uitademen. Als je ademruimte hebt ben je je veel meer bewust van je lijf. Wanneer je de eenheid zoekt tussen lijf en geest word je veel alerter en je inzicht, je helderziendheid neemt toe. Niet sudderen maar toeschouwer zijn van de stilte en de ruimte binnenin je.

Je zelfbewustzijn wordt versterkt, durf alles los te laten, de stilte van de adem werkt heel diep op je zenuwgestel in, je bestaan houdt niet op bij je huid. Voel je een met het kosmisch gebeuren, het is niet geŽxalteerd. Je ervaart dat je je veel bewuster van jezelf bent. Je hoeft dan ook niet met die prestatie mee te doen en ten onder te gaan aan spanningen.

Ga eens met je aandacht naar je hart dat 24 uur per dag voor je werkt. Je auto verwaarloos je ook niet. Adem heel langzaam in en zend je uitademing door je aderen, je hart en langs alle spieren en zenuwbanen naar je linkervoetzool. Doe dit een paar maal. Je inademing registreren alsof je ruimte maakt, je aandacht vasthouden in het punt tussen je wenkbrauwen en dan je uitademing door je hartcentrum zenden.

Neem waar hoe het functioneert. Voel de prikkeling die je dichtgeslibde bloedvaten opent, wegebben naar je linkervoetzool. Alle kalkaanzettingen zullen verdwijnen. Doe verder niets meer, bekijk alles eens anders. Niet hoe jij denkt dat het is. Wij kennen de wereld en onszelf vaak alleen maar hoe ze in ons eigen bewustzijn verschijnen. Identificeer je nergens mee. Maak je leeg, alleen dan kun je in contact komen met de werkelijkheid. maak je leeg en je zult opnieuw gevuld, vervuld worden.

Het enige waar je zeker van kunt zijn is de inhoud van je eigen bewustzijn, heb genoeg aan jezelf. Het enige wat bestaat ben jijzelf en niet de beelden in je bewustzijn. Heb genoeg aan jezelf. Doe niet mee met die prestatiedwang van morgen moet ik nog, dit of gisteren had ik dat. Neem nu even alleen genoegen met nu... adem... en ervaar wie je bent. Als je vrij wilt zijn moet je een risico durven nemen. Hoe minder je nodig hebt, hoe gelukkiger, hoe vrijer je bent, des te groter wordt je zelfvertrouwen, des te beter gaan je zaken. Laat verder de adem op je inwerken.


 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......