...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Maagproblemen
   
 
 
 

'Liefde gaat door de maag' is een uitdrukking die vooral bij mannen vaak opgaat. Maar het betekent ook dat het gevoel via de maag verteert. Als alles tegenzit krijg je last van maagzuur. En zure oprispingen die in kramp overgaan wijzen vaak op een maagzweer. Een maagpatiŽnt vreet zijn agressie op in plaats van die eens tot uiting te laten komen. Als hij niets met zijn agressieve gevoel doet, blijft hij last van zijn maag houden. MaagpatiŽnten hebben vaak moeite met het loslaten van oude dingen, en kunnen daardoor nieuwe dingen slecht verwerken.

Astrologisch aspect

De maag wordt beheerst door de Maan. De maag is een opslagplaats niet alleen voor voedsel, maar ook van emoties. Via de maag worden de eerste indrukken van het voedsel en de emoties verwerkt. Zijn de emoties iemand te groot en te veel, dan zegt men niet voor niets 'dat ligt hem zwaar op de maag'. Er zijn verschillende planeten die maagkwalen kunnen veroorzaken.

In de eerste plaats is het vaak de planeet Mars die voor de zgn. maagontsteking of maagzweer zorgt. Mars in conflict met de Maan, zorgt voor teveel zuurafscheiding waarbij de maagwanden steeds samentrekken. Met het over elkaar heen schuren, kan dit dan zelfs tot maagperforatie leiden. Ook Uranus kan nerveuze maagklachten veroorzaken door een te groot energieoverschot van de zenuwen. Wanneer alle emoties naar binnen worden geslagen en men niets hiervan verwerkt, dan kan Pluto voor een kankergezwel in de maag zorgen. Saturnus laat de maag ineenkrimpen en te weinig maagzuur aanmaken, zodat het voedsel niet voldoende kan verteren. Neptunus doet de maag verslappen en geeft de neiging tot braken.

Homeopathische geneesmiddelen

Maagpijn met teveel maagzuur: Bismutum Pentarkan VSM. Maagpijn met opgeblazen gevoel en winderigheid: Carbo Vegetabilis D6 tabletten. Maag- en buikpijn door nervositeit met oprispingen en winderigheid: Asa Foetida Pentarkan VSM. Maagzweer: Argentum Pentarkan VSM. Brandend maagzuur: Bismutum entarkan VSM.

Huis-, tuin- en keukenmiddelen

Thee van zoethout, kamille en munt.
Maagzweer: jeneverbessen, pimpernel, alsem, brandnetelwortel, klitwortel.
Maagzuur: jeneverbessen, venkelzaad, alantswortel, duizendguldenkruid, zoethout.
Maagversterkend: rozemarijn, salie, venkelzaad, alantswortel, alsem, valeriaanwortel, varkensgras.
Maagpijn: alantswortel, alsem, duizendguldenkruid, gentiaanwortel, gezegende distelkruid, kalmoeswortel, oranjeschillenbitter, rhanmnusbast.
In alle gevallen helpt de slijmerige substantie die wordt verkregen door 2 eetlepels lijnzaad een nacht te laten weken en daarna 20 minuten in 1 liter water te koken. Zeef het en drink het op. Leg warme omslagen van kamillethee op de maagstreek.

Massage

Druk onder de voet op het punt van de maag en de solar plexus en houd die druk even vast. De maaguiteinden zitten onder de grote teen. De solar plexus (zonnevlecht) bevindt zich bijna in het midden van de voorvoet. Beide voeten masseren.

Magnetiseren

Wrijf de handen goed warm en maak 1 tot 2 cm boven de maag met de linkerhand cirkelende bewegingen, 10x linksom en 10x rechtsom. Doe dit heel langzaam, waarbij je de uitgaande adem door de linkerarm en -hand door de hele hand stuurt. Als je goed luistert en de bewegingen geconcentreerd uitvoert, zul je voelen hoe jouw magnetische stroom overspringt van de handen naar de maag. Als je deze beweging bij een ander wilt doen, leg dan je linkerhand losjes op het voorhoofd van de ander en de rechterhand iets boven de maag. Zend dan jouw energie en magnetische stroom uit naar de maag van de ander. Maak met je hand heel langzame cirkelbewegingen en sla je hand af en toe af. Dit doe je om zelf niet te worden beÔnvloed door negatieve stromingen van de ander.

Oefening

De Eenvoudige Schildpadhouding. Ga zitten met de voetzolen tegen elkaar aan. Steek de handen onder de knieholten door naar de voeten en strek daarbij het hoofd zover mogelijk naar de voeten door. De handen kunnen onder de kuiten door naar de voeten grijpen. Onderga alles ontspannen en voel wat de bedoeling van deze houding is. Persoonlijk vind ik het een van de meest ontspannen houdingen die ik ken. Laat het heel stil worden binnenin je, forceer niets en laat alles gaan. Kaken los, gezicht ontspannen, de tong komt een beetje naar buiten. Het is zelfs mogelijk om in deze houding even in slaap te vallen. Voel hoe je de rugspieren langer maakt en de wervelkolom vanuit het heiligbeen recht trekt. Laat je gedachten niet cirkelen maar concentreer je op de rustige ademhaling.

In deze houding worden de zenuwen van de ruggengraat gestimuleerd en wordt de solar plexis, de zonnevlecht versterkt. De druk op de organen in de onderbuik maakt dat de maagstreek vrijkomt, waardoor maagpijn verdwijnt. Door diezelfde druk worden de ingewanden geprikkeld. Het onderste gedeelte van de lendenen ontspant optimaal, vooral als je lang in een houding gezeten hebt.

Probeer daarna ook eens de Volledige Schildpad. De handen vanuit de binnenkant van de benen onder de knieholten door naar achteren brengen, zo dat misschien zelfs de vingertoppen elkaar raken. In yoga mag een houding nooit pijn doen, als dat wel het geval is, wordt de houding niet goed gedaan. Er is altijd een alternatief mogelijk, bijvoorbeeld de voetzolen niet precies tegen elkaar maar iets uit elkaar, zodat er minder spanning in de lies komt. Doe op een gegeven moment niets meer aan de adem, maar laat die vanzelf gaan.

In deze houding is het goed mediteren, want de Schildpad kalmeert het hele zenuwgestel. Het frist op en maakt dat je je uitgerust voelt. Adem rustig en wees toeschouwer. Durf alles los te laten en laat je intuÔtie en je creativiteit de vrije loop. Maak al die niet-gebruikte krachten binnenin je vrij en voel je vrij. Dan verdwijnen alle spanningen en gifstoffen uit het lichaam en je voelt niet eens meer dat je in de Schildpadhouding zit. De voorovergebogen houding verlaagt ook de bloeddruk.

Nog een oefening. Strek vanuit de stahouding de rechterhand bij de inademing omhoog, dan bij de uitademing naar links buigen, waarbij de linkerhand zover mogelijk voorbij de knie veert. Dat opent de maagklep. Dit is ook een goede oefening om voedsel wat sneller te doen verteren wanneer je last hebt van oprispingen en winderigheid. Bij maagkramp eerst een glas warm water drinken. Door de oefening wordt het water uit de maag geperst. Maagpijn die minder wordt als je iets eet, duidt meestal op nervositeit. Dan is de oeoeoeo-klank ademhaling de aangewezen methode (zie Hoge Bloeddruk).

Meditatie

Ga liggen met de voeten en de knieŽn iets uit elkaar. Schud de knieŽn even uit om de kuiten los te maken. Ga met je aandacht naar de maag en volg heel stil de uitgaande adem vanaf de maag naar het bekken. Kijk hoe langzaam de adem naar binnenstroomt. Sper de neusgaten wijd open en houd de adem even vast. Breng de aandacht naar de maag en voel dat de warmte van de uitgaande adem vanaf de solar plexus wegebt naar het bekken. De warmte binnenin je lost alle spanningen op.

De aandacht voor de inademing samenbundelen in het punt tussen de wenkbrauwen en daarna weer de aandacht naar de maag, laat de helende warmte vanaf de maag wegstromen door je onderlijf de ruimte in. Blijf heel stil kijken en luisteren naar de maag en zet na enige tijd de oeoeoeoe-klank in. De trilling is een genezend geluid, een vibratie die alle spanningen oplost.

Als de pijn wat minder is geworden, breng dan heel rustig beide armen en handen gestrekt omhoog. Armen blijven gestrekt maar de polsen loslaten. Vergeet armen en handen en kijk alleen maar naar binnen, luister naar de stilte en kijk naar de adem, die de brug is tussen lichaam en geest. De stilte, de vrede en de harmonie werken op beide in en geeft de maag nieuwe kracht. Als je wilt stoppen laat dan de benen een voor een, langzaam wegglijden en ga languit liggen. Ga met de aandacht naar de linkerarm en -hand en laat die millimeter voor millimeter naar beneden komen en daarna de rechterarm en -hand. Die voelen nu heel licht of heel zwaar.


 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......