...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Longen
   
 
 
 

De longen zijn de belangrijkste contactorganen waarmee we ruimte kunnen maken in ons lijf, borstkas en ruimte in de geest. Problemen met longen komen vaak voort uit het gevoel onder druk te staan, geen ruimte te krijgen, ons niet kunnen ontplooien, het niet tot volwassenheid kunnen komen.

Vaak blijft de borstklier (de thymus) ook te groot. De thymus is de groeiklier van het lichaam en na de geslachtsrijpheid als hij kleiner wordt, de groeiklier van de geest. De werking van de borstklier kan weer gaan functioneren als er geestelijke groei plaatsvindt. Ook dan wordt de thymus steeds kleiner.

Na je 40ste neemt de pijnappelklier (epifyse), het derde oog (in de Yoga het centrum in het punt tussen de wenkbrauwen) de functie van de geestelijke groei over. Als je ervoor zorgt de thymus niet helemaal te laten verschrompelen dan blijft het lichaam de cellen zich steeds vernieuwen.

Door een slechte werking van de thymus raken geest en lichaam in verval. De borstklier ligt hoog achter het borstbeen tussen de longen en onder de luchtpijp en zorgt voor de afweerhuishouding tegen virussen en bacteriën. Het is de centrale die de gezwellen te lijf gaat. Zonder die afweer is er geen overleven mogelijk. Door een goed werkende borstklier wordt de kwaliteit van het leven verhoogd en verlengd. Voor mezelf ben ik ervan overtuigd dat 'mijn' thymus weer goed werkt en ik zie er leeftijdloos uit en ben minstens van plan 120 jaar te worden.

In mij yogapraktijk heb ik vele voorbeelden gezien dat longen sterker gemaakt kunnen worden, dat ze meer volume kunnen krijgen. Door een goede ademhaling maakt het zuurstofrijke bloed de longblaasjes sterker. Hier vindt de uitwisseling van koolzuur en zuurstof plaats. Dit kan weer verstoord worden als de longblaasjes dichtgeslibd zijn en er veel slijmvorming in de longen plaats vindt. Er komt dan teveel vocht in de longblaasjes in plaats van zuurstofrijke adem.

Als er niet voldoende longcapaciteit is dan kunnen de longblaasjes ook dichtklappen. Goed functionerende longblaasjes ruimen alle bacteriën op. Over longkanker is al genoeg geschreven. Psychosomatische oorzaken spelen bij longkanker net zo'n grote rol als bijandere longkwalen. Jezelf en de ander geen ruimte laten. Het komt niet altijd door ongezonde voeding en roken. Hoewel... bij roken beneem je jezelf en ook anderen de adem, en dus ruimte. We kunnen dus ons roken aan een kritisch zelfonderzoek onderwerpen of ook dat niet psychosomatisch is.

Een praktijkervaring: een collega van me leefde zeer 'gezond', vegetarisch, rookte niet en gebruikte weinig zuivel. Zij kreeg longkanker. Op haar uitlating dat zij dat nu juist moest krijgen antwoordde ik: 'Het verwondert me niets. Je 'kankert' altijd op mensen die roken, vlees eten, politiek, vele collega's deugen niet omdat zijn niet zo leven als jij, etc, etc.' Alleen haar zienswijze op het leven was goed, en zelfs wet. Zij gaf geen ruimte voor een andere opvatting of overtuiging. Zo werd haar afweersysteem voor kanker teniet gedaan.

Ze schrok van het idee 'eigen schuld, dikke bult'. Door een goed gesprek kon ik haar ogen openen. Ze is milder geworden, heeft geen wrok meer naar haar omgeving. Ze kankert nergens meer op, geeft zelf weer yogalessen en is ook bij mij. Ze gebruikt nu haar positieve levensenergie om zichzelf te genezen.

Astrologisch aspect

Onze longen maken het contact tussen hemel en aarde. Door middel van lucht die onze longen passeert ademen wij in en uit, wat ons de mogelijkheid geeft om te leven. De longen en hersenen zijn direct met elkaar verbonden. Iedereen weet hoe snel een hersenbeschadiging op kan treden zodra bij een pasgeboren baby de longen niet goed functioneren. Het teken Tweelingen en de planeet Mercurius heersen over de longen.

Tweelingen en Mercurius brengen alles van de ene plaats naar de andere plaats, ze brengen alles over. Mercurius was de god van o.a. de wind, de adem, de spraak, de handel. Alles wat constant verandert en beweegt en zich vertakt, zoals de longen en hun longblaasjes en bijv. de bladeren van de bomen, de vingers aan de handen, valt onder Tweelingen. De circulatie in het algemeen van lucht, bloed en zenuwen die zorgt voor de beweeglijkheid van het lichaam, valt ook onder Tweelingen. Wanneer Tweelingen of Mercurius nu moeilijk in de horoscoop staan, zijn er vaak problemen met zenuwen en luchtwegen in het algemeen.

Tweelingen of Mercurius in conflict met de planeet Jupiter (planeet van de overdaad) kan een zenuwuitputting veroorzaken doordat men dan veel te veel naar zich toe haalt. Astma kan ontstaan door een moeilijke stand van de planeet Saturnus.

Iemand met aanleg voor astma wil zelf, of moet van anderen vaak veel presteren. Zodra je lucht inademt neem je kracht op om iets te presteren. Wanneer je echter alleen maar veel inademt en onvoldoende uitademt, dan kunnen de longen zich niet reinigen en krijg je het benauwd. Deze benauwdheid dient dan om uit te blazen in plaats van door te jakkeren. Op het moment dat een astmapatiënt er achter komt welk zichzelf opgelegd waanbeeld hij achterna loopt of wie in zijn leven hem alsmaar tot iets dwingt en hierdoor zijn adem ontneemt, dan is de weg tot genezing open.

Bronchitis en verkoudheid ontstaan beiden door vuilophopingen in longen en darmen. Al het vuil wat de longen via goede uitademingen en de darmen via goede lediging anders vanzelf zouden kwijtraken, wordt nu door de planeet Venus in slijm ingepakt en met behulp van de Maan, via vocht alsnog het lichaam uitgewerkt door te hoesten, snuiten en spugen.

Venus en de Maan knappen dit klusje dan op daar er op het moment van bronchitis en verkoudheid in de eerste plaats gereinigd moet worden. Eventuele bijkomende ontstekingen afkomstig van de planeet Mars, bespoedigen dit proces alleen maar.

Voeding

Veel calciumhoudend voedsel. Door veel koffie en alcohol, frisdranken met veel suiker, verdwijnt veel calcium via de blaas en urine. Veel calcium zit in: vis en schelpdieren, graan, ronde rijst, sesamzaad (-brood), vijgen, schapen- en geitenkaas, peulvruchten, groenten, en eieren. In vlees en gevogelte zit heel weinig. Je mag best wat zouter koken.

Vooral bij emfyseem geen zuivelproducten, die werken slijmvormend op de bronchiën. Het snel ademen kan soms verholpen worden door een kopje koffie want cafeïne prikkelt en verbetert de ademhaling en bevordert een betere zuurstof-koolzuuruitwisseling. Het hart krijgt een betere doorbloeding zodat afvalstoffen verwijderd worden.

Natuurlijk nooit teveel koffie, want het koffiebranden heeft negatieve effecten die worden verergerd als men veel slijmvorming heeft. Cafeïnevrije koffie vergeet je maar. De witte koffieboon is een natuurproduct. Cafeïne is bij matig gebruik zelfs goed voor je conditie.

Dat geldt ook voor roken. Als je gezond eet (weinig zuivel en suiker), dan is een sigaretje zo af en toe niet slecht. Als je veel slijmvorming hebt worden de vervuilende stoffen van de rook vastgehouden, ook de rommel in het milieu.

De beste voorzorg om geen longproblemen te krijgen is zuiver, goed voedsel te gebruiken. We geven maar al te graag de sigaretten de schuld van longkanker. De politiek verdoezelt het milieu en het slechte eten van al die zuivelproducten. De economie van het land vaart er wel bij als we veel melk, kaas etc. eten. In Frankrijk moeten ze meer wijn drinken. Ik ben niet zwartgallig, als je matig eet, ook van zuivelproducten, dan valt alles wel mee.

Homeopathische geneesmiddelen

Hoesten bij kinderen: Tussistin hoestsiroop VSM. Hoesten bij volwassenen: Tussistin hoesttabletten VSM.

Huis-, tuin- en keukenmiddelen

Bij hoestaanvallen op een zoute pruim zuigen. De longweefsels trekken samen en brengen direct verlichting. Om de weerslag van het roken en het milieu op te lossen zijn gemberkompressen en mosterdpleisters aan te bevelen. Neem een paar keer per week een bad met 1 kg (zee)zout om slijm en ontstekingen op te lossen. Zo'n bad geeft ook energie. Bij koorts en longontsteking een plak tofu op je voorhoofd leggen. De koorts kan eerst erger worden maar zakt daarna af. Nooit koorts onderdrukken, koorts reinigt het lichaam van gifstoffen.

Massage

Uiteinde van longen en borst in voeten, handen of gelaat. Ook met een holle hand de rug uitkloppen om slijmvormingen tegen te gaan en af te voeren. Leg warme helende handen op de rug, vraag aan degene die gemasseerd wordt zich te concentreren op je handen en daarna de aandacht te verleggen naar de onderarmen, dan naar de bovenarmen en verder naar de schouders toe.

Wanneer je onder je handen voelt dat degene die gemasseerd wordt geen weerstand meer biedt aan jouw handen, trek dan de huid omhoog en probeer de gehele huid op deze manier af te tasten. Zelfs bij het stuitje kan het velletje opgetrokken worden. Als er weerstand in de spieren/huid is, herhaal dan 'de aandacht verleggen naar je schouders'. Je maakt het kapsel los en er komt ruimte in je huid en je lijf. Een bijzondere sensatie ook voor een gezond lijf.

Magnetiseren

Na het velletje trekken is het lijf goed te magnetiseren. Probeer te voelen hoe de tinteling en warmte overspringt van jouw handen naar de huid en de longen van de ander. Magnetiseer ook de borst en je zult merken dat er rustiger geademd wordt. Visualiseer je eigen thymus en zend de energie van jouw gezond afweermechanisme naar de ander. Voel en weet dat je door jouw liefdevolle warme handen de ander kunt helen.

Oefening 1

Adem naar binnen zuigen en op de uitademing trommel je zachtjes op je borstkas en maak de la..la..la..laa.laaa-klank. Maakt slijm los en stimuleert de borstklier. Enige malen herhalen.

Oefening 2

Langzaam bij de inademing je armen zijwaarts brengen, het gevoel hebben alsof je weg wilt vliegen. Adem. Stop, een paar rukjes met je armen en handen naar achteren en bij de uitademing klop je je rug uit (zoals je 's winters koude handen hebt die je tegen je schouders, rug slaat). Inademend flink je armen doorzwaaien en bij de uitademing met open mond, je nek losdraaien, ontspan alles. Ook weer herhalen.

Oefening 3

Staand langzaam je romp naar voren laten gaan en met de losse pols klop je je longen en rug uit. Je kunt het in die positie ook door een ander laten doen, maar dan met holle gesloten handen.

Oefening 4

Voor de borstklier en longen. Zet je handpalmen op je rug in de buurt van je stuitje en laat een ander je ellebogen naar elkaar toe drukken. Bij de in- en uitademing flink tegen elkaar aangedrukt houden. Je voelt na de oefening de verruiming, doorstroming in borst en thymus. Als je niemand hebt kun je ook de Zwaan doen

Doe verder de oefeningen van Hyperventilatie en Ademproblemen.

Meditatie

Ga zitten of liggen en laat het ademen binnen in je. Je schept de aandacht van de inademing uit de kom van je bekken, je geslachtsorganen, rectum en het kliertje daar tussen in. Bij de inademing open je de anus iets en laat je de stroom omhoog komen naar je borst. Niet ingrijpen in het ademgebeuren. Je voelt en ziet hoe je longen gevuld en gereinigd worden. Hoe je hele lijf uitzet, energie uitstraalt, transparant wordt, doorzichtig. Blijf heel subtiel doorademen. Bij iedere uitademing een ademstop.

Als je dan weer inademt, zie dan hoe de donkere plekken in je longen lichter worden. Visualiseer het licht in je longen en thymus. De adem gaat rustig zijn gang en je blijft naar binnen kijken in je borstkas en zie hoe jouw positieve cellen de negatieve cellen afbreken.

Wees ervan overtuigd dat je eigen levenskracht aanspreekbaar is om je longen te helen. Luister naar je lijf en onderzoek in hoeverre je zelf verantwoordelijk bent voor je longproblemen of het alleen een biologische oorzaak heeft of ook een psychische. Laat het licht en ruim binnenin je worden.

Naar behoefte kun je ook dagelijks op de uitademing de aaaa-klank produceren. Blijf met de aaaa-klank hoog in het borstbeen. Maak een plaatje van de thymus en longen, voel hoe de resonantie (trilling) alles heelt van binnen. Het is wonderbaarlijk hoe die klanken genezen, het afweermechanisme weer op gang brengt. Er zijn Tibetaanse schalen in de handel, maar het kan ook een koperen schaal van jezelf zijn. Zet die schaal op je borst en sla heel subtiel met een houten lepel of bamboestokje tegen de zijkant aan en laat die trilling op je inwerken. Of leg een luidspreker op je borst en speel je lievelingsmuziek. Het is verrassend hoe het je borst en longen kan verruimen en als je stopt hoe die trilling nawerkt. Het zijn simpele technieken die alleen werken als je ze regelmatig herhaalt.


 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......