...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Hyperventilatie
   
 




 
 
up

down

Psychologisch aspect

Hyperventilatie ontstaat meestal door stress, met als nevenverschijnsel een fobie. Met hyperventilatie stroomt er minder bloed door de hersenen, er komt een tekort aan zuurstof en dit veroorzaakt duizeligheid, flauwvallen, hoofdpijn, hartkloppingen en het gevoel van 'ik ga dood'.

De eerste keer dat hyperventilatie zich voordoet is een signaal van overbelasting. Neem je dan rust en kun je de problemen van je afzetten, dan is er weinig kans dat het zich herhaalt. Als het wel terug komt hebben we niet geleerd adequaat te reageren op stress en belastende situaties. Vaak denkt men dan ook nog allerlei lichamelijke kwalen te hebben.

Fobieën ontstaan door het vermijden van situaties uit angst en gebrek aan (zelf)vertrouwen waardoor hyperventilatie in de hand gewerkt wordt. Je wordt prikkelbaar en tevens afhankelijk van je omgeving of van een vertrouwd persoon. Door die afhankelijkheid ontstaat ook weer angst de geliefde persoon te verliezen of te overbelasten, de frustratie zich tekort gedaan te voelen en extra stress zijn dan weer aanleiding tot hyperventilatieaanvallen.

De eerste aanval kan bijvoorbeeld ontstaan door het overlijden van familie of een geliefd persoon. Natuurlijk zijn er ook veel mensen die onder dit soort omstandigheden nooit een hyperventilatieaanval krijgen, maar bij hen zie je dan weer andere lichamelijke klachten optreden.

Stresssituaties kun je te lijf gaan door heel rustig te ademen. Wie daartoe in staat is krijgt geen hyperventilatie. Mensen die last hebben van hyperventilatie hebben meestal gespannen rugspieren waardoor de functie van het middenrif geblokkeerd wordt en men alleen in de borst ademt. In mijn praktijk zijn veel patiënten genezen door yoga.

Astrologisch aspect

Bij hyperventilatie is er, net als bij stotteren, sprake van een onevenwichtige ademhaling die van het allergrootste belang is bij het denken en spreken. Men voelt zich opgesloten in het lichaam en kan hier geen uiting aan geven. De planeet van het denken, ademhalen en spreken is Mercurius. Mercurius, symbolisch gezien als de verbinding tussen hemelen aarde, staat vaak moeilijk geaspecteerd in de horoscoop van mensen die last hebben van hyperventilatie of stotteren.

De oorzaak kan echter niet alleen bij Mercurius gezocht worden. Het ligt voor de hand dat de eigenlijke oorzaak in de gevoelswereld van de Maan of Venus ligt. Het onregelmatige karakter van hyperventileren of stotteren wordt aangescherpt door de disharmonische werking van Uranus.

Voeding

Suiker is gevaarlijker dan drugs. Je raakt er aan verslaafd. Suiker maakt je afhankelijk, schept chaos, vernietigt hersencellen en vitamine. In bijna alle voedingsmiddelen zit suiker. Dat is goed voor de politiek. Het volk blijft afhankelijk, gaat eerder dementeren, alles nakauwen. Sorry voor dit zwart-witoordeel. Ik moet bekennen dat ik zo af en toe ook wel eens suiker in een toetje of ijsje eet, en als mijn kinderen suikersnoep eten, dan is er ook bij ons meer onrust in huis en willen ze meer snoepen. Licht verteerbaar voedsel met veel mineralen is zeer belangrijk.

Homeopathische geneesmiddelen

H.V.S.complex VSM.

Huis-, tuin- en keukenmiddelen

Dagelijks een koude douche verkwikt lichaam en geest en regelt de adem. Drink veel tijmthee bij het eten en neem warme omslagen met gember.

Massage

Alle uiteinden van je tenen en ook de binnen- / zijkant van de grote teen (zie Bijholte. Laat je rug eens masseren door een familielid of vriend(in). Iedere massage die gegeven wordt met liefdevolle handen (en dus met een liefdevol hart) helpt. Daar worden geen fouten bij gemaakt. Trek de huid met de hele hand omhoog (niet forceren als het erg vast verkleefd zit aan de ondergrond) en maak met beide duimen stevige strijkbewegingen vanaf de ruggengraat naar de flanken. Altijd van de ruggengraat af strijken. (Zie de massagetips bij Ademproblemen.)

Magnetiseren

Zoals bij Ademproblemen, heel zachtjes en subtiel je lijf laten strelen. Hierdoor krijg je meer vertrouwen in het leven. Deze techniek wordt ook toegepast in de haptonomie.

Oefening: Staande Torsie, Vis

Wanneer je een hyperventilatieaanval krijgt, kruip je meestal in een hoekje. FOUT. Door lichamelijke inspanning kom je er overheen maar je moet het wel durven. Ik heb eens iemand aangeraden 10 keer de trap op en neer te hollen of 20 Zonnegroeten te doen.

Je kunt de hyperventilatie zelfs activeren door de snelle hoge ademhaling: inademend de schouders optrekken en bij de uitademing de schouders loslaten en dan het ritme verhogen tot heel snel... Als je dan stopt ga je liggen met de aandacht naar je hart en buik en laat het ademen in je.

Ook staande torsiehoudingen zijn belangrijk. Bij het uitademen zwaai je de armen naar links en bij een volgende uitademing naar rechts. Daardoor versterk je het middenrif. Nu zet je de handen in de flanken. Probeer als je inademt je flanken uit te zetten. Je voelt hoe je handen naar buiten gedrukt worden. Bij het uitademen buig je iets voorover en maakt een zachte sssss-klank. Deze oefening kan ook zittend op de rand van een bed of stoel zonder leuningen.

De Vishouding

Lig met gestrekte benen op je rug. Handpalmen naar beneden, duimen onder je zitvlak, gewicht op je ellebogen. Maak je rug hol, je hoofd steunt met de kruin op de ondergrond, het gewicht wordt door je billen en ellebogen gedragen. Door deze houding ga je vanzelf in je buik ademen en krijg je meer volume in je borst. Als deze houding veel moeite kost is het ook mogelijk een kussen onder de holte van je rug te leggen.




 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:[email protected]

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......