...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Huidproblemen
   
 
 
 

Via mijn praktijk als masseur heb ik vele lichamelijke problemen kunnen opsporen via de huid. Door de reflexzonetherapie kun je via de huid waarnemen welk orgaan problemen heeft. Je huid is het grootste en belangrijkste orgaan. De functies zijn: Het geeft bescherming, haalt adem, scheidt uit (zweet, geur), wordt warm of koud, en ook seks wordt via de huid ervaren.

Wanneer je huidproblemen wilt oplossen, is het noodzakelijk van jezelf te houden en te accepteren met je goede en slechte kanten. Dat houdt niet in dat je jezelf moet veranderen. Een gevoelige huid verbergt een gevoelstype. Een dikke tanige huid laat niets van zichzelf zien. Een bezwete huid: angstig type. Met een acne-huid is er een conflictsituatie met de puberteit. Je wilt in contact komen met de seksualiteit... maar je durft niet. Je hebt seksuele fantasieŽn en daar schaam je je voor. Met een acne- of eczeemhuid neem je jezelf in bescherming voor aanraking en seks.

Bij psoriasis is men bang gewond te worden, vandaar de schubben en het pantser. Men wil niets naar buiten noch naar binnen laten. In tijden dat men zich terug trekt in het zelf wordt de psoriasis erger, vooral bij de ellebogen. Je komt niet meer op voor jezelf en je denkt dat je geen steun krijgt vanuit je omgeving. Je weigert verantwoording te dragen voor je gevoelens. Je vreest een ramp.

Astrologisch aspect

In het algemeen vallen huidproblemen onder de planeten Venus en Saturnus. Venus, de planeet van de nieren en het gevoel, neemt via de huid de taak van de nieren over als deze tekort schieten. Venus symboliseert de gevoelskant van de huid. Saturnus zorgt voor de omhullende, afsluitende functie van de huid. Zijn deze twee planeten niet in evenwicht, dan onstaan vaak relatieproblemen die zich psychosomatisch als huidproblemen uiten.

Wordt de gevoelskant van Venus onderdrukt door een te sterke, alles binnenhoudende invloed van Saturnus, dan ontstaan verhardingen en verdrogingen zoals psoriasis. Met acne, eczeem en gordelroos doet Mars, de planeet van de ontstekingen, er nog een schepje bovenop door de huid eerst te laten ontsteken en daarna Saturnus de huid te laten verdrogen.

Voeding

Gebruik voor het eten alleen koudgeperste plantaardige olie. Eet nooit teveel, want door meer te eten dan je nodig hebt, worden de vitamines en mineralen vernietigd. Vermijd vlees en dierlijk vet. Eet zo af en toe scharrelkip of ander Ėgevogelte, of schapenvlees. Door veel zuivelproducten te nuttigen, word je afhankelijk. Je kauwt alles na wat een ander voorgedacht (gekauwd) heeft. Je denken wordt trager. Een overschot aan eiwitten wordt opgeslagen in de wanden van de bloedvaten, dit kan hoge bloeddruk veroorzaken.

Zorg dat je veel vitamine A bij het eten naar binnen krijgt. Vitamine A bevordert de huidfunctie. Dus eet vooral regelmatig wortels, pompoen, boerenkool, citrusvruchten. Neem voor je salades mayonaise met koudgeslagen oliŽn en zonder kleur- en conserveringsmiddelen, want die kunnen slecht voor je huid zijn.

Homeopathische geneesmiddelen

Bij acne: uitwendig: Calendula emulsie VSM. Inwendig: Curcuma Pentarkan VSM, 1 flesje, daarna Sulfuris D6 tabletten bij droge huid, Graphites D6 tabletten bij vette huid. Bij Eczeem: droog: Graphites Pentarkan VSM, Petroleum Pentarkan VSM. Wondjes uitwendig: Calendula zalf VSM. Bloedend: Calendula gelei VSM.


Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Bij eczeem een thee drinken van venkelzaad, brandnetelblad, cichoreiwortel, graswortel, paardebloemwortel. Een masker gemaakt van aarde en spirulinapoeder geeft een diepe reiniging van de huid. Ook Spirulina van Marcus Rohrer voor inwendig gebruik. Dit wonderlijke algje doet werkelijk wonderen bij huidproblemen. Lees verder advies bij acne, exceem, seksproblemen.

Massage

Trek bij het inademen langzaam de schouders op en houd ze opgetrokken. Laat bij het uitademen het achterhoofd over de nekspieren rollen. Inademen - en bij het uitademen de schouders weer laten zakken. Trek opnieuw bij het inademen de schouders naar beneden en houd ze naar beneden terwijl het hoofd langzaam naar links en rechts rolt. Bij een neuralgische hoofdpijn aan de linkerkant, strek je de linkerarm zijwaarts. Trek de schouder iets op, maak een vuist, span arm en schouder aan terwijl je het linkeroor tegen de linkerschouder drukt. De bloedcirculatie in de slagader wordt hierdoor gestremd. Houd de spanning even vast, het oor tegen de linkerschouder gedrukt. Adem uit en ontspan heel langzaam. Goed waarnemen wat er gebeurd is.

Dezelfde oefening naar rechts voor een hoofdpijn die aan de rechterkant zit. Pak nu met beide handen een flinke bos haar vast. Trek er aan en beweeg langzaam de hoofdhuid. Houd de handen daarbij dicht bij de hoofdhuid, anders kan het pijn doen. Vervolgens een ander deel van het haar, zachtjes trekken en hoofdhuid bewegen terwijl je rustig doorademt. Deze bewegingen heffen de hoofdpijn en diepliggende spanningen op. Het is bovendien goed en gezond voor het haar. De zijkanten van de duimnagel indrukken. Alle uiteinden van de tenen (laten) masseren. In de uiteinden van de tenen zitten de verbindingspunten van de hoofdholten. Je komt vanzelf het gevoelige punt in je teen tegen.

Houd de druk daar even vast. Op het achterhoofd tegen de schedelrand zitten ook heel gevoelige plekken. Zet de duimen er flink tegenaan en houd die druk even vast voor ze los te laten, een acupressuur die wonderen kan doen. Pak met de rechterhand de linkernek- en schouderspier en kneed er flink in terwijl je het hoofd van links naar rechts beweegt.

Voor nog meer oefeningen: zie Migraine.

Magnetiseren

Sta toe je door een ander te laten strelen. De warme handen genezen je. Of ga eens naakt voor de spiegel staan en streel jezelf. Geniet van de aanraking, het is jouw huid, voel haar. Er is niets zondigs aan van jezelf te genieten. Je heelt jezelf. Je wordt er vrijer door. De eerste keer is het misschien gek of staat het je tegen. Niemand ziet je dus probeer het gewoon. Ik heb veel mensen met deze techniek kunnen helpen, die ook werkt bij frigiditeit. Blijf na het strelen nog enige minuten liggen en laat de liefdevolle adem op je inwerken.

Oefening

Wissel de Zonnegroet af met dagelijks een looppas, liefst voor een open raam maar in ieder geval op een plek waar niet gerookt wordt. De looppas die ik bedoel is heel anders dan je gewend bent. Begin zachtjes op de tenen hard te lopen en op dezelfde plaats te blijven met je aandacht in je voeten. Voel hoe je je voeten daar neer zet, doe het dan met je gehele voet. Til de knieŽn zo hoog mogelijk op, loop dan weer op je tenen en verhoog het ritme. Doe het in het begin eens 1 minuut en voel dan hoe het je bevrijd heeft. Adem door en voel de warmte door je huid stromen. Probeer het ritme op te voeren naar 5 of 10 minuten. Je zult versteld staan hoe vrij je je voelt, hoe je huid gaat ademen.

Meditatie

Ga zitten of liggen en concentreer je aandacht op het ademen. Heb het gevoel dat als het inademt, uitstraalt, het lichter in je wordt. Je verlegt bij de inademing je grenzen naar buiten. De adem verbindt je lichaam met je geest en als het dan weer gaat uitademen gaat je aandacht weer naar binnen, naar je stille plekje. Neem dan een adempauze totdat het weer spontaan inademt. Doe dit enige minuten en ga dan op de mantra SOHAM of HRAMM ademen.

Deze mantra werkt speciaal op de huid en ademhalingsorganen. Vergeet dan de mantra weer en laat het heel stil zijn binnenin je. Je nergens mee identificeren, maar jezelf accepteren zoals het zich nu aan je voordoet. Als je weer terug komt met je aandacht in je lichaam, voel je dan vrij. Als je vrij kunt ademen dan is er geen angst, dan ben je niet afhankelijk, er is geen agressie. Als je vrij bent dan zeg je ja als je ja bedoelt en nee als je nee bedoelt.
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......