...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Hoofdpijn
   
 
 
 

Er zijn verschillende oorzaken voor hoofdpijnen. Hoofdpijn ontstaat door een te hoge spanning van de bloedvaten. Men is dan teveel in problemen en emoties blijven vastzitten en er ontstaat meestal ook spanning in schouders en nek.

Astrologisch aspect

Het hoofd valt onder het teken Ram maar de pijn in het hoofd wordt meestal door het tegenoverliggende teken Weegschaal veroorzaakt. Weegschaal heerst over de nieren en het gevoel. Wordt bij een disharmonische stand tussen Weegschalen met name de planeet Saturnus, het gevoel in de weg gezeten, dan wordt a.h.w. naar het hoofd doorgeseind dat de nieren, die bij hoofdpijn altijd aangedaan zijn, hun werk niet meer aankunnen en rust willen. Door hoofdpijn dwingt het lichaam zichzelf rust te nemen om de nieren weer in evenwicht te laten komen.

Migraine is een hoofdpijn waarbij ook het teken Kreeft een rol speelt. Wanneer Kreeft met de Maan als heerser, de vrouwelijke moederlijke aspecten van een vrouw bemoeilijkt, dan zijn de migraine-aanvallen vaak te verwachten rond de maanstonden of menstruatiedagen. Het lichaam tracht de onverwerkte emoties, van Kreeft in dit geval, en de afvalresten uit het bloed die niet door de nieren gefilterd zijn, rond deze tijd kwijt te raken.

Voeding

Vooral geen scherp eten. Weinig vetten om de lever niet te belasten. Veel kool (vitamine B2), veel graanproducten, groente en fruit. Dit bevat o.a. magnesium dat het bloed dun houdt, belangrijk bij stress-hoofdpijn. Minder of geen koffie! Niet roken!

Homeopathische geneesmiddelen

Spanningshoofdpijn in het achterhoofd: Gelsemium D6 korrels. Kloppende hoofdpijn in de slapen: Belladonna D6 korrels. Hoofdpijn door emoties/verdriet: Ignatia D6 tabletten. Weekend hoofdpijn: Iris D6 tabletten. Hoofdpijn door stress: Nux Vomica D6 tabletten. Hoofdpijn door menstruatie: Cyclamen Dentarkan VSM. Bonzende hoofdpijn: Spigelia Dentarkan VSM. Hoofdpijn door bijholte-ontsteking: Cinnabaris Dentarkan VSM. Hoofdpijn na val op het hoofd: Arnica D6 tabletten.


Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Thee van valeriaan, hop en St. Janskruid. Thee van duizendguldenkruid, gentiaanwortel, St. Janskruid, pepermunt, valeriaanwortel. Zet voor het slapen gaan een schoteltje fijngesneden ui op het nachtkastje. Warme voetbaden met zeezout. De voeten inwrijven met sesamolie en gember. Doe een compres van koolbladeren om het hoofd.

Massage

Trek bij het inademen langzaam de schouders op en houd ze opgetrokken. Laat bij het uitademen het achterhoofd over de nekspieren rollen. Inademen - en bij het uitademen de schouders weer laten zakken. Trek opnieuw bij het inademen de schouders naar beneden en houd ze naar beneden terwijl het hoofd langzaam naar links en rechts rolt. Bij een neuralgische hoofdpijn aan de linkerkant, strek je de linkerarm zijwaarts. Trek de schouder iets op, maak een vuist, span arm en schouder aan terwijl je het linkeroor tegen de linkerschouder drukt. De bloedcirculatie in de slagader wordt hierdoor gestremd. Houd de spanning even vast, het oor tegen de linkerschouder gedrukt. Adem uit en ontspan heel langzaam. Goed waarnemen wat er gebeurd is.

Dezelfde oefening naar rechts voor een hoofdpijn die aan de rechterkant zit. Pak nu met beide handen een flinke bos haar vast. Trek er aan en beweeg langzaam de hoofdhuid. Houd de handen daarbij dicht bij de hoofdhuid, anders kan het pijn doen. Vervolgens een ander deel van het haar, zachtjes trekken en hoofdhuid bewegen terwijl je rustig doorademt. Deze bewegingen heffen de hoofdpijn en diepliggende spanningen op. Het is bovendien goed en gezond voor het haar. De zijkanten van de duimnagel indrukken. Alle uiteinden van de tenen (laten) masseren. In de uiteinden van de tenen zitten de verbindingspunten van de hoofdholten. Je komt vanzelf het gevoelige punt in je teen tegen.

Houd de druk daar even vast. Op het achterhoofd tegen de schedelrand zitten ook heel gevoelige plekken. Zet de duimen er flink tegenaan en houd die druk even vast voor ze los te laten, een acupressuur die wonderen kan doen. Pak met de rechterhand de linkernek- en schouderspier en kneed er flink in terwijl je het hoofd van links naar rechts beweegt.

Voor nog meer oefeningen: zie Migraine.

Magnetiseren

Bij het inademen de vingertoppen vanuit de biceps en triceps (bovenarmen) stevig tegen elkaar drukken en bij het uitademen loslaten. Herhaal dit een paar keer. Wrijf vervolgens de handen flink tegen elkaar warm. Leg de linkerhand losjes in de nek en houd de rechterhand iets boven de plek waar de hoofdpijn zit. Zend met je gedachten positieve energie naar de pijnlijke plek. Op deze manier kun je ook anderen van hun pijn afhelpen. Sla na de behandeling de handen uit of spoel ze met koud water af.

Oefening

Ga in de Lotushouding of kleermakerszit zitten, eventueel met de rug tegen een muur geleund. Dit is een meditatiehouding die de bloedsomloop en de hartslag vertraagt. Ga nu langzaam je natuurlijke ademhaling zoeken. Niet de adem naar binnen snuiven maar alleen de neusgaten opensperren alsof je iets lekkers ruikt. Zet je adem aan achter in de keel bij de huig, maar wees er niet teveel mee bezig hoe je ademt. Laat de adem zijn natuurlijke gang gaan.

Doordat de bloedcirculatie in het hoofd in deze houding wordt beteugeld, wordt zo een opkomende hoofdpijn verminderd. Sluit je ogen en kijk naar binnen in je schedel. Voel dat er een koel briesje door je hoofd en je hersenen stroomt. Zie dat die weke hersenmassa slap wordt, zich ontspant. Blijf kijken en laat het stil zijn binnen in je. Voel dat de verkramping en de spanning in je bloedvaten verminderen. Je adem spoelt ze schoon en ontspant ze. Voel je vrij.

Meditatie

Ga zitten zoals bij de yoga-oefening. Langzaam inademen en met een mmmm-klank uitademen. Laat die mmmm-klank resoneren in het hoofd (zie Mantra). Ga hier minstens 5 minuten mee door. Laat het dan heel stil worden binnenin je en kijk naar binnen in je hoofd. Laat de gedachten wegebben en kijk en luister naar de stilte. Dat is meditatie en niets anders.
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......