...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Hart
   
 
 
 

Het hart is een spierachtige perspomp die het bloed door een stelsel van buizen naar alle delen van het lichaam stuurt om de weefsels en cellen te voeden. Via de longen, waar het bloed verse zuurstof opneemt, stroomt het weer zuurstofrijke bloed terug naar het hart waar de kringloop opnieuw begint. Deze functie kan worden belemmerd door spanningen en blokkades. 'Een zwak hart' is vaak niets anders dan spanningen in het hart.

Astrologisch aspect

De Zon en het teken Leeuw heersen over het hart. Het hart of de Zon is het centrum waar alles in ons lichaam om draait. Hartkwalen hebben astrologisch gezien verschillende achtergronden. De zgn. hartkramp, de angina pectoris, heeft met Saturnus te maken. Saturnus, de planeet van de verstarring en verkramping, maakt het hart zwaarmoedig wat iemand tot een gespannen, krampachtig mens maakt. De planeet Neptunus trekt het hart als het ware weg van de aarde en maakt het slap. De hartverlamming of het hartwater zijn typisch voor Neptunus. Jupiter, de planeet van de overdaad en volbloedigheid, kan bij een disharmonische stand met de Zon het hart doen vervetten. Bij een dodelijke afloop na een hartaanval komt altijd Pluto, als heerser van de dood, om de hoek kijken.

Voeding

Veel voedsel dat rijk is aan vitamine E, zoals sojaproducten, tarwe en sojakiemolie. Vis is altijd beter voor het hart dan vlees. In verband met de vervuiling vna de zee zijn gekweekte vissoorten aan te bevelen.

Homeopathische geneesmiddelen

Aconitum D6 tabletten is in de regel voldoende om het hart te kalmeren. Bij acute hartproblemen onmiddellijk een arts raadplegen.


Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Thee van de tussenschotjes van walnoten, samen met herderstasje, rozemarijn en fenegriek, verlaagt het cholesterolgehalte. Ook arnicathee werkt goed, evenals elixers van meidoorn en lelietjes van dalen. Geen genotsmiddelen gebruiken voor het slapen gaan. Een rustige slaap versterkt het hart. Normaal slaat het hart 70 tellen per minuut, bij kinderen iets meer. Tijdens de slaap slaat het hart langzamer. Bij een onrustige slaap slaat het sneller en remt het een gezonde nachtrust.

Koudwatercompressen op de hartstreek versterken het hart.

Massage

Probeer regelmatig het reflexpunt onder de linkervoet te masseren of nog beter, laat het door een ander doen. Minstens een druk van 3 kg uitoefenen, even vasthouden en loslaten.

Oefening

Zoek een plek waar je gemakkelijk kunt zitten of liggen. Leg beide handen op de borstkas en houd de tong tegen de ondertanden. Adem heel langzaam in. Ga met je aandacht naar het hart en maak bij het uitademen een zzzzzz-klank. Je voelt de resonantie van dat geluid op het hartcentrum inwerken. Dit is een oefening die je kunt doen terwijl je dit leest. Adem langzaam door de neus in alsof je iets lekkers ruikt. Ga bij de uitgaande adem naar je hart en voel de kracht van die zzzzzz-klank. Door die trilling verdwijnen spanningen in het hartcentrum. Adem en geluid zijn een bron van energie en levenskracht.

Ter versterking van het hart: de Zwaan. Strengel achter de rug de vingers in elkaar en trek bij het inademen de armen naar achteren. Er ontstaat een plezierige spanning op de borstkas. Houd die spanning even vast terwijl je rustig door blijft ademen. Voel hoe het hart vitaliseert en sterk wordt. Spanningen en kalkafzetting in het hart nemen af. Bij het uitademen langzaam de handen langs de flanken terugbrengen en navoelen wat er is gebeurd. Probeer deze oefening telkens een halve minuut vol te houden. Om het hart te stimuleren en harmoniseren: adem langzaam in. Ga met je aandacht naar je hart en laat de uitgaande adem door het hart en langs de linkerkant van je lichaam naar de voeten gaan. Doe het een paar keer achtereen en voel de helende kracht op je inwerken.
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......