...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Gal
   
 
 
 

Fysiek: De gal is een agressief lichaamssap dat in de 12-vingerige darm en dunne darm komt en voor de vertering van voedsel zorgt. De lever is de vormer van de gal, de galblaas is de opslagplaats en galwegen zorgen voor de afvoer.

Psychisch: De gal heeft veel te maken met het uiten van negatieve emoties. Men zegt wel dat de lever de zetel is van je boosheid. Als je je gal niet spuugt (letterlijk en figuurlijk) dan raken de galwegen verstopt. Waar de mond vol van is loopt de gal van over. Alles op je lever houden duidt aan dat de negatieve energie niet afgevoerd kan worden en galstenen veroorzaken. De pijn die je dan ervaart geeft je de kans ingehouden agressie uit te schreeuwen.

Astrologisch aspect

De galblaas als opslagplaats valt onder het teken Kreeft. De gele gal zelf is een agressieve stof en valt daarom onder Mars. De zwarte gal, de reservegal die ligt opgeslagen in de galblaas, is het product van Saturnus. Als het goed is stroomt de gele gal door de galgang naar de darm. Staan Saturnus en Mars niet harmonisch met elkaar verbonden in de horoscoop, dan kunnen hier problemen ontstaan.

Overheerst Saturnus, dan wordt er te weinig verse gal aangemaakt en doorgelaten. Er komt dan een teveel aan reservegal, zwarte gal in het bloed,, waardoor men zoals men dat noemt zwartgallig of pessimistisch wordt. Ook de galstenen hebben met de weinig flexibele, verhardende kanten van Saturnus te maken. Met een teveel aan gal is er sprake van een ongunstige Maan- Marsverbinding. Via de maag, waar de Maan en het teken Kreeft over heersen, komt dan een teveel aan gal (Mars) naar buiten.

Voeding

Dierlijke vetten worden slecht verdragen. Een beperkt gebruik van plantaardig oliŽn is toegestaan. Liefst met onverzadigde vetzuren. Vanzelfsprekend geen vet, slagroom en ander zwaar te verteren voedsel (zoals vette soep, stamppot, gefrituurde spijzen etc.) Sla van het groene blad van de paardebloem. In Frankrijk een lekkernij. Als je eens blad in de vrije natuur kunt vinden, waar geen uitlaatgassen of hondenpoep op geloosd zijn, eet het dan op en kauw op de vrijkomende sappen. De iets bittere smaak maakt dat de gal goed kan doorstromen en de pijn verdwijnt.

Witlofsla (ook het soms wat bittere hartje!) en veel groenten die vitamine A bevatten, bijv. wortelen, spinazie, boerenkool, gedroogde abrikozen, groene kool, sterkers. Bij een slechte galproductie wordt vitamine A, dat in vet oplosbaar is, minder goed opgenomen.

Als voedingssupplement is Spirulina aan te bevelen. Dit is een micro-alg die groeit in speciale meren in Mexico en in het Zuidamerikaanse Amazonegebied. Het is de rijkste plantaardige eiwitbron die we kennen en bevat meer vitaminen en mineralen dan welk ander voedingsmiddel ook.

Prof. dr. Jimmy Defares ontwikkelde het produkt Vitamax, die levenverlengende stoffen bevat in optimale combinatie met vitaminen, mineralen, spoorelementen en ginseng. Wanneer de galproductie goed is heb je volgens de statistieken slechts een velletje closetpapier nodig. Plakkerige ontlasting betekent dat het voedsel minder goed verteerd wordt.

Homeopathische geneesmiddelen

Verbetering van lever- en galblaaswerking: Curcuma Pantarkan VSM. Galklachten met obstipatie: Carduus Marianus Pentarkan VSM. Galklachten met diarree: Chelidonium Pentarkan VSM.


Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Diverse theedranken, zoals voor galaandoening: peterselieblad, tijm, cichoreiwortel, heemstblad, rhamnusbast, stinkende gouwe. Voor galbraken: drieblad, gezegende distel, stinkende gouwe, valeriaanwortel. Voor verbetering van gal en leverwerking: peterselieblad, tijm, cichoreiwortel, heemstblad, leverkruid, rhamnusbast, stinkende gouwe.

Zowel bij lever- als galproblemen helpt de moxastick (zie betreffende onderwerp) en de zoutzak (zie managersziekte).

Massage

Concentreer je op het punt gal van je rechtervoet. Bij acute pijn de druk opvoeren tot 4 of 5 kg. Vele malen heb ik op deze manier mensen van een galaanval kunnen verlossen. Ook op het gelaat en de rechterhand kan een druk gegeven worden. Bij beginnende galproblemen, zelf of door een ander, je navel zover mogelijk indrukken, 6 tellen vasthouden en loslaten.

Magnetiseren

Laat degene die je magnetiseert op de linkerzij liggen. Linkerhand op de rug iets onder de ribbenkas (rechts) en de rechterhand iets boven de plek van de gal. Maak subtiele cirkelende bewegingen naar de navel en afslaan via de zijflank. Voel en weet hoe je de ander helpt met jouw liefdevolle warme handen.

Oefening 1

Ga op je rug liggen. Linkerbeen optrekken, voet ronddraaien en je been vanuit de heup wegschoppen bij iedere uitademing. Wees daar totaal in, niet inhouden maar schop je linkerbeen de ruimte in en schreeuw erbij, roep NEE, ik wil niet!, hier heb je er een! blijf van me af! weg met die hondepoep voor mijn deur! Je kunt er van alles bij bedenken wat je maar wilt, als je er ook maar bij schreeuwt. Door het wegschoppen en schreeuwen stroomt de gal vanuit je lever weg je dunne darm in. Je verteert alles mentaal en fysiek beter en galstenen verdwijnen. Ook je rechterbeen wegschoppen. Vergeet niet erbij te roepen of schreeuwen. Kreunen is iets wat we veel te weinig doen, maar door kreunen en steunen kun je ook ontladen. Een beroemd fotograaf die ik masseer steunt en kreunt daarbij of hij gemarteld wordt. Ik stimuleer dat want na enkele massages is hij weer de oude en zijn de pijntjes en spanningen verdwenen.

Oefening 2

Kom rustig zitten met gestrekte benen. Pak je linkervoet. Linkerhand bij de enkel, rechterhand bij je tenen. Inademend je voet naar je buik drukken en recht blijven zitten. Uitademend je voet naar buiten drukken, zodat je je heup- en bekkengewrichten loswrikt. Inademend je voet iets hoger en uitademend je voet weer van je af duwen. Nu je rug bol maken, je hoofd iets naar voren buigen en probeer je voet in je nek te leggen. In ieder geval je voet zo ver mogelijk omhoog trekken. Niet forceren, je moet kunnen doorademen. Je spieren proberen te ontspannen. En je aandacht binnen in je lijf, waarnemen hoe je je been doorstrekt. En adem... Het verzacht de pijn bij ischias. Je masseert je linkerknie.

De bloedcirculatie in je gal, lever en maag hebben een gunstige uitwerking op de spijsvertering. Luchtophoping verdwijnt. Niet je aandacht verslappen, doorademen. Je milt en alvleesklier worden tot optimale werkzaamheid aangezet. Rustig terugkomen en je benen strekken. Rug wat hol en bol maken. Op je in laten werken wat er gebeurd is. Langzaam ademen. Nu hetzelfde met je rechtervoet. Voel wat er gebeurt. Je lever wordt geactiveerd. Je galblaas wordt leeg geperst. Galwegen worden schoongespoeld. Adem.. en weet dat je rugspieren versterkt worden. Het heeft een vitaliserende werking op je rechternier. Er komt een aangenaam gevoel van warmte in je rug en nek. Je gal en lever worden gemasseerd. Deze voet- hoofdhouding mag niet pijnlijk zijn. Laat het stil zijn van binnen. Niets meer doen. Een goede doorbloeding van je vitale delen, rug, gal, lever, nieren en geslachtsklieren bevorderen een lang en gezond leven.

Oefening 3

Kom rustig in de kruiphouding. Je rug hol en bol maken. En dan je tenen op je matje en in de booghouding komen. Je hielen zover mogelijk doorstrekken. Hoofd, borst, maag, gal en lever zijn in deze houding ontspannen. Wanneer je echt gal- of maagproblemen hebt, probeer hem dan ook eens. Rustig doorademen. De longen nemen de zuurstof en prana (levenskracht) veel gemakkelijker op in deze boog. Je hersenen krijgen een betere doorbloeding. Als je griep dreigt te krijgen, dan helpt de Vuurademhaling: door je neus snel in- en uitademen. Deze ademhaling geeft ook energie. Heel alert inademen en bij de uitademing je rechtervoet flink uitstappen tussen je handen.

Linkerbeen bijtrekken, je vingertoppen over je lichaam en je zover mogelijk doorstrekken omhoog, rug naar achteren buigen en even doorademen. Voel de kracht van de adem in je buik. Je gal en je lever worden doorbloed, alles stroomt beter door. Kom rustig in de sta-houding. Laat de adem op je inwerken... Neem waar hoe je staat. Niet stram in de houding, maar als een strohalm, die een klein beetje heen en weer wiegelt. Rustig je voeten flink uit elkaar zetten. We komen in de driehoekshouding.

Bij de inademing strek je je rechterhand omhoog. Naar je hand kijken en doorstrekken. Uitademend je linkerhand langs je flank laten glijden naar je linkervoet. Blijf kijken naar je rechterhand die omhoog gestrekt blijft. Adem rustig door. Je tussenrib-, flank- en buikspieren worden lenig. Adem door, het ventileert je rechterlong goed. Je galwegen worden gereinigd. Langzaam inademen en bij de uitademing je rechterhand omlaag naar je linkervoet brengen. Je linkerhand omhoog strekken en je romp draaien. Kijk naar je linkerhand en strek hem helemaal door. Beide armen zijn in een rechte lijn. Ervaar wat er gebeurt bij je wervelkolom bij je hartcentrum. Een stevige ademhaling registreren en je bloed, gal, lever en andere organen worden rijkelijk van zuurstof voorzien.

Rustig je romp naar voren brengen. Schouders en nek losdraaien. Iets met je handen doorveren. Goed voelen wat er gebeurt bij het onderste gedeelte van je rug, je gal en lever. En langzaam, werveltje voor werveltje weer op elkaar zetten en komen staan. Laat op je inwerken hoe je daar staat. Je linkerarm omhoog strekken, ernaar kijken. Inademen, doorstrekken en bij de uitademing je rechterhand naar je rechtervoet. Liefst niet door de knie buigen. Adem door en kijk naar je linkerhand en -arm. Voel hoe het ademt door je linkerlong. Deze is meestal minder ontwikkeld. Ervaar dat je je hartcentrum openmaakt. Spanningen verdwijnen uit het hartcentrum. Eventuele scoliose herstelt zich. Het activeert je geslachtsorganen. Ingewanden worden sterker en verzakken niet verder. Rustig je handen wisselen. Linkerhand naar je rechtervoet en je rechterhand gestrekt omhoog brengen. Voel de torsie. Voel ook dat door het samenpersen en rekken van je buik, het euvel van deze tijd, de constipatie wordt bestreden. Ook bij uitstek een houding om je taille te versmallen.

Oefening 4

Weer gewoon komen staan. Handen op je dijbenen drukken, romp iets naar voren en schouders rond. Heel goed uitademen. Zonder in te ademen trek je je buikwand in en ook het kuiltje, onder je slokdarm. Je handen druk je flink op je dijbenen. 10 tellen of meer vasthouden en als je wilt inademen zet dan met een enorme plof je buik uit en adem krachtig in. Op je in laten werken en nog een paar maal doen. Je masseert door deze oefening je lever en gal heel goed en je hartcentrum en je aorta (levensader) worden ook gereinigd.

Meditatie

Op de uitademing. Zie hoe het ademt in je en let goed op de uitademing, het loslaten, heb vertrouwen in het uitademen, dan komt het vertrouwen weer terug in 'het leven'. Laat je schouders los, spanningen in je schouders weerspiegelt een wantrouwen ten opzichte van de wereld. Laat bij de uitademing ook het bekken los. Dan krijg je het vertrouwen terug in 'het leven' in de aarde. Laat de uitademing door je voeten wegstromen. Het opent je voor de inademing en de levenskracht van de aarde. Je accepteert 'het leven' beter. Maak je leeg, maak los, opdat je opnieuw gevuld, vervuld wordt van 'het leven' van alles. Alle kanalen, alle zenuwbanen openen zich, er stroomt kracht en energie door je heen. Als je los-laat, uitademt, adem je vanzelf en spontaan weer in.

Geef je zelf weg als je uitademt... Inademend neem je alle energie van de kosmos weer op. Je ervaart je lichaam en geest . Er is geen blokkade meer tussen borstkas en buik. Het hart komt tot rust en krijgt een doorstroming. De organen in je onderlijf worden warm. Spanning verdwijnt uit gal en lever. Er is geen angst en paniek meer, het ademt volledig. We houden niets meer achter, niets op de lever. Alle gifstoffen (gal) verdwijnen bij het uitademen. Er komt bij de inademing nieuw leven binnen in je. Het ademen is belangrijk voor je hele organisme. Als je de adem beheerst, dan beheers je het leven, dan ben je goed geaard, standvastig, dan ben je niet moe meer, dan heb je werklust. Er komt ruimte in je. Je laat je niet meer verwonden, het wordt vrijer en blijer in je. De adem is de brug tussen je lichaam en ziel, het verbindt je met het al, met alles. Je leert je lichaam en de wereld opnieuw ervaren.

Als je eens wat minder tijd hebt, kun je ook op het ooooommmmm mediteren. Op de helft van de uitademing produceer je de korte o (dus niet de open oo) en op de andere helft van de uitademing de mmmmm. De o werkt op je maag, je voelt ook de trilling naar je maag gaan, en de mmmm gaat naar je gal. Dit kun je heel goed in de auto doen, na een zware maaltijd, maar dan wel met een rechte rug.
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......