...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Epilepsie
   
 
 
 

Zeker 10% van de bevolking lijdt er aan. Het wordt veroorzaakt door een elektrische ontlading van de hersenen. Van dichtbij mocht ik het volgende geval meemaken van iemand die last had van de zogenaamde Petit-Mal (kleine kwaal). Dit meisje kreeg haar eerste aanval ongeveer eer uur na het slapen gaan. De moeder ontdekte dit bij toeval, is haar voeten gaan masseren en sprak haar geruststellend toe. Na de ongecontroleerde bewegingen had het meisje een dikke tong en kon moeilijk spreken.

Er waren op school spanningen geweest waarbij een juf, waar zij erg veel van hield, door sommige ouders en kinderen werd weggepest. Dit meisje is normaal een gemakkelijk, intelligent kind, maar kan zich moeilijk kan uiten. Na twee weken kwam een tweede aanval 's morgens bij het opstaan. Zij werd meteen opgenomen in het ziekenhuis op de afdeling kinderneurologie. Na drie dagen onderzoek werd haar het medicijn Tegretol 100 (carbanazepine 100 mg.) voorgeschreven.

De eerste dag dat zij het innam kreeg ze meteen bijverschijnselen als hoofdpijn, duizeligheid en nergens zin in hebben. Het zou twee weken duren voor ze aan het medicijn gewend zou zijn. De ouders vonden dat zij zelf zoveel liefdevolle energie in huis hadden dat zij besloten dit meisje zelf te begeleiden.

Dagelijks kreeg ze voetmassage en deed ze met de yoga-oefeningen van het gezin mee. Ze werd gestimuleerd voor zichzelf op te komen en de problemen thuis en op school direct uit te praten. Spanningen die zij in haar lichaam voelt kon ze nu eerder aangeven. Zowel de ouders als het meisje zijn ervan overtuigd dat de aanvallen niet meer terugkomen. Wekelijks wordt in het gezin alles doorgepraat wat er voorgevallen is, zowel thuis als op school en de overige gezinsleden geven net als de ouders veel liefdevolle aandacht aan dit zusje, zonder overdreven rekening met haar te houden.

Betreffende de Grand-Mal (grote kwaal) het volgende. Vlak voor de grote aanval kunnen zich bijzondere momenten van helderheid voordoen. Alles wordt zo helder en duidelijk voor(door)zien dat het moment om medicijnen in te nemen zolang mogelijk wordt uitgesteld.

Soms heeft dit schadelijke gevolgen. Ik ken een jongen die veel helderziende ervaringen heeft en zich verbeeldt zelfs beelden en personen te zien die een ander niet kan waarnemen. Dit kan men niet afdoen als fantasie. Voor de ander is dit de werkelijkheid en wie zijn wij om te kunnen zeggen dat het niet zo is. Wij met ons zogenaamde normaal bewustzijn ervaren alles driedimensionaal. Zij ervaren alles op een hoger niveau en kunnen meer zien. Het zijn ook vaak hele bijzondere mensen. De omgeving moet het weten als men Grand-Mal regelmatig terugkrijgt.

Velen hebben zonder dat zelf te beseffen een lichte vorm van epilepsie. Kleine absences worden vaak door de omgeving niet opgemerkt, zoals thee morsen of mouw frunniken etc. Verkalking van de slagaderen van de hersenbloedvaten kunnen bij ouderen ook epilepsie veroorzaken. Vaak komt dit door veel medicijngebruik die op de nieren werken. Als de oorzaak van epilepsie verdwijnt dan is het te genezen. Medicijnen kunnen dat nooit. Maar als je medicijnen inneemt, stop dan nooit plotseling. Altijd in overleg afbouwen. Anders krijg je ontwenningsverschijnselen.

Bij een eerste aanval is te overwegen een alternatieve geneeswijze te zoeken. Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen lichaam weer op je! Maak je niet afhankelijk van zogenaamde 'deskundigen' noch van pillen en poeders. Het lichaam is een prachtig instrument en wie daar goed naar leert luisteren kan heel wat kwalen en ongemakken verhelpen. Niet alleen bij zichzelf maar ook bij anderen. Specialisten zijn je vaak dankbaar als je jezelf ook mede verantwoordelijk voelt.

Astrologisch aspect

Epilepsie zou je een ritmestoornis kunnen noemen. Het ritme van alle levensprocessen in het lichaam wordt bepaald door Uranus. Uranus is de planeet die zich niet aan grenzen kan houden als hij disharmonisch in de horoscoop staat. Met epilepsie, wat een typische Uranusziekte is, slaan dan a.h.w. de stoppen door, waarna zich een enorme fysieke en psychische ontlading voordoet. Het lichaam kan na zo'n aanval weer zijn normale ritme oppakken omdat een enorme spanning die er voor de aanval was, weggevallen is.

Voeding

Heel belangrijk is om nooit teveel te eten, daar word je moe en suf van en het bevordert een aanval. Je kunt wakker en alert blijven met lichte voeding. Vooral ook niet te snel doorslikken. Als je veel en snel eet dan gebruiken de spijsverteringsorganen te veel zenuwenergie. Probeer eens een tijdje vegetarisch te leven en kijk hoe je je dan voelt. Vlees bevat te veel prote´nen die de spijsvertering verstoren en veel gifstoffen veroorzaken en rottingsbacillen, een van de ergste vijanden van de opgaande dikke darm. Wanneer je wel vlees neemt moet het erg vers zijn, van biologische kwaliteit, zeker geen varkensvlees en niet verwerkt in een hamburger of iets dergelijks. Vroeger kregen wij tweemaal per week vlees en daar vaarden wij wel bij.

Vaak is er sprake van een kalkgebrek. Het toevoegen van extra kalk is dan aanbevolen.

Homeopathische geneesmiddelen

Epilepsie is niet geschikt voor zelfmedicatie. Er zijn vele homeopathische geneesmiddelen tegen epilepsie waarmee homeopathische artsen/natuurgeneeskundigen goede resultaten hebben. Raadpleeg een homeopatisch arts/geneeskundige. Cuprum aceticum D4 tabletten verminderen de prikkelbaarheid van de hersenen. Dit middel kan gebruikt worden naast de gewone medicijnen voor epilepsie.


Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

's Avonds voor het slapen gaan de kuiten insmeren met Belladonna zalf 1% (van Weleda) en Arnicazalf. De kuiten zwachtelen en op de plaats houden met een netkousje voor de kuit. Het voorkomt kramp in je kuiten, activeert de nieren, lever en blaas, want de drukpunten van die organen zitten in de omgeving van je kuit. De crŔme wel insmeren tot de scholspier (iets boven de achillespees). Verder dagelijks onder de douche je lichaam en gelaat kloppen met je vuisten en waar je het kunt hebben mag dat best stevig zijn. Bij het haarwassen je hoofdhuid goed los masseren.

Massage

De metamorfosemassage (zie Metamofosemasaage) maakt je eigen levensenergie vrij en die zet het genezingsproces in gang.

Magnetiseren

Laat de patiŰnt op een krukje zitten en laat je warme handen aan beide kanten van het hoofd zachte strijkbewegingen maken naar de schouders toe. Voel de energie tussen je handen stromen. Degene die het ondergaat kan de tinteling ook voelen. Nonverbaal communiceren is ook magnetiseren. Ga tegenover elkaar staan en kijk naar je eigen handen. Laat die handen langzaam in beweging komen naar de handen van de ander. Raak elkaar heel subtiel aan en voel hoe de vier handen elkaar strelen, aanraken.

Breidt het spel uit naar de armen, schouders, nek, hoofd en blijf kijken wat die handen doen. Niet elkaars blik vermijden en niet praten, alleen maar voelen wat er bij jezelf gebeurt. Je handen kunnen zelfs je erogene zones be´nvloeden. Wees daar niet bang voor, het ebt weg en er komt vrede en stilte binnenin je. Wanneer je daar behoefte aan hebt sla dan de armen om elkaar heen en blijf samen ademen. De adem heelt en brengt het lichaam volkomen onder controle. Jouw lichaamsenergie gaat over op de ander. Wees je bewust van de geestelijke kracht die in je leeft en die een rol speelt bij je gezondheid en bij je genezing. Laat de adem verder komen en gaan.

Oefening

Ga stevig staan met je voeten goed geaard op de grond. Je vingertoppen op je dijbenen. Adem heel langzaam in, ga met je vingertoppen over je lijf (durf je lichaam aan te raken, je voelt de energie dan beter) naar boven en strek je armen omhoog. Buig je romp en hoofd zo ver mogelijk naar achteren (net als in de beginfase van de Zonnegroet) en adem in deze houding goed door. Voel de adem vooral in je onderbuik, je eerste energiecentrum wordt sterk en krachtig. Niet in het hoofd blijven met je aandacht maar voel hoe de energie en kracht uit je onderbuik komt, het vitaliseert je. Je komt in balans. Maak een positief beeld dat je nooit meer een aanval krijgt. Gedachten zijn krachten. Jij bent de baas en wil niet afhankelijk zijn.

Doe nu enige Zonnegroeten (zie Zonnegroet) en maak positieve beelden dat de Zonnegroet je spijsverteringsorganen activeert, je hart en zenuwgestel sterk maakt. De Zonnegroet geeft je gezondheid, energie en kracht om de epilepsie te overwinnen. Het verdrijft al je zorgen en angst voor een epilepsieaanval en be´nvloedt de werking van de interne secretie (hormoonhuishouding). Het versterkt je spieren in je hele lijf.
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......