...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Depressie
   
 
 
 

Depressie is een toestand waarbij je het gevoel hebt ondergewaardeerd te zijn. Emotioneel ben je verstoord. Je behoefte aan Liefde en veiligheid worden niet beantwoord, verantwoordelijkheidsgevoel ontbreekt. Depressie is onderdrukte agressie. Wanneer de agressie geuit is, dan is de depressie over. Depressie ontstaat vaak na verdriet en ook soms na vreugde (postnatale depressie na een geboorte). Verdriet moet goed verwerkt worden. Bij depressie komen ook vaak lichamelijke klachten voor. Angst voor het leven en de dood.

Depressie bij ouderen: het gevoel nutteloos te zijn is de grote oorzaak. Men reageert overgevoelig op onbelangrijke zaken. De niet-bejaarden zouden er veel aan kunnen doen de kwaliteit van het leven van ouderen te verhogen. Laat ze mee functioneren, luister naar ze. Ze hebben je veel te zeggen door hun ervaringen. Deze depressie bij ouderen kan je een halt toeroepen door een positief beeld van de ouderen te maken.

Depressie bij ouderen wordt ook vaak gezien als dementie. Niets is minder waar, wanneer je ze liefdevol tegemoet treed, ze eens aanraakt of een metamorfosemassage geeft, dan zul je ervaren hoe ze opknappen. Dit komt altijd weer bij jezelf terug. Energie, liefde (geen sentimentaliteit) werkt als een boemerang, maar ook andersom.

Als we onze ouderen verwaarlozen, dan verwaarlozen we ons zelf. Dat is een natuurwet. Je kunt nooit ongestraft een ander benadelen, tekort doen. Ik heb als levensfilosofie: geef vertrouwen, liefde, dan krijg je vertrouwen, liefde. Dan bedoel ik dat ook niet sentimenteel, want je moet onderscheid kunnen maken aan wie je liefde en vertrouwen geeft. Ik ben nog nooit in mijn vertrouwen teleurgesteld. Het is wel eens beschaamd. Niet ik ben dan benadeeld maar de ander. Zij hebben een goede vriend verloren.

Depressie bij jongeren komt vaak ook voor uit onderwaardering, slecht rapport, uitblijven van menstruatie, onbeantwoorde liefde en andere puberteitsproblemen. Ook ruzie tussen ouders is een oorzaak. Geef ze vaak een pluim (ook als ze niet gedeprimeerd zijn), daar groeien ze van, letterlijk en figuurlijk. Depressie bij jongeren wordt vaak onderschat en kan leiden tot zelfdoding.

Als je ze de ruimte geeft hun agressie te uiten en ze de kans geeft zichzelf te leren kennen en laten zijn, dan kan een poging tot zelfmoord voorkomen worden. Jongeren denken vaak tekort te schieten. Daar zijn wij ouderen de schuld van. Laat eens iets in het honderd lopen, daar groeien ze van. In de grote wereld gebeurt dat ook. Ze hoeven dan geen strijd te leveren tussen idealen en de werkelijkheid.

Een praktijkervaring. Een psychiater en een psychotherapeut hebben mijn massagelessen gevolgd. Zij kwamen tot de ontdekking dat de psychiatrie op ťťn been loopt. Zij zitten nu niet meer achter de patiŽnt maar ervoor en geven soms een voetmassage. De psychiater vertelde dat hij nu anders omgaat met depressie. In plaats van vaak slopende gesprekken, maakt hij nu een boswandeling of pingpongt met zijn patiŽnten. Aanraking en voetmassage staan veel op zijn programma.

Een ander geval. Jaarlijks moest de zoon van een huisarts opgenomen worden in een psychiatrisch ziekenhuis vanwege zware depressies. Die depressies gingen vooraf met waandenkbeelden. De jongeman kwam bij mij op yoga, na twee jaar kwamen de waandenkbeelden terug. De vader was van plan hem weer op te laten nemen. Zijn zus, die ook bij mij op yoga was, wilde mij er eerst bij hebben. Ik had een goed contact met hem. Hij beeldde zich in dat hij de reÔncarnatie van Johannes de Doper was.

Ik kwam bij hem en zijn zus en ik lieten ons door hem dopen. Die verbeelding was zijn werkelijkheid. Wij hebben twee uur naar zijn rituelen en verhalen geluisterd en hebben hem langzaam naar onze werkelijkheid teruggehaald en hem het inzicht kunnen geven dat zijn leven in het Nu een andere werkelijkheid is en dat het verleden zich ook in het heden kan manifesteren. Maar dat we met die informatie anders moeten omgaan. Alles draait om het Nu. Het verleden moeten we los kunnen laten.

Om mee te gaan in zijn waan en me te laten dopen, kwam spontaan in me op. Daardoor verwierf hij zelf het inzicht op een verkeerd spoor te zitten. Eerder zei iedereen 'doe niet zo gek'. Hij vond dat het niet zo was en sloot zich af voor de andere werkelijkheid, de onze. Hij kreeg een enorme huilbui en heeft daarna twee dagen op eigen kracht geslapen. Het gaat nu goed met hem, is af en toe nog wel eens zwartgallig en ontkent dan dat hij depressief is, wat zich dan uit in lichamelijke klachten. Na twee dagen of een goede yogales is hij er wel weer overheen en kan zijn eigen positieve krachten aanspreken.

Voor mijzelf heb ik het gevoel dat bij deze jongeman spontane kundalini ontwaakt is, wat mijns inziens in de psychiatrie onderkend wordt. In het subtiele energielichaam kunnen krachten vrijkomen waar we nog te weinig van af weten en die bewustzijnsveranderingen kunnen veroorzaken. Dan dien je dat niet weg te spuiten. Ik heb zelf het geluk gehad dat mijn yogaleraar 33 jaar geleden mijn ontwaken goed begeleid heeft. Ieder ander had me laten opnemen.

In mijn yogapraktijk heb ik eens een manisch-depressieve vrouw begeleid. Ze was heel intelligent, was vaak overdreven vrolijk, wilde alles weggeven, gaf te veel geld uit en voelde zich de beste kunstenares die er bestond. In haar gesprekken was ze onvermoeibaar en soms zelfs niet te volgen. Na zo'n periode volgde altijd een depressieve en er was dan geen land mee te bezeilen. Ze sloot zich op in haar kamer, huilde veel en werd agressief. Haar hele omgeving ging er onder gebukt.

Kalmerende middelen brachten haar weer tot rust. Men zag weer uit naar de vrolijke periodes. Toen kwam ze bij mij op yoga en vertelde me van haar manisch-depressief gedrag. Ik heb haar veel Vis-houdingen laten doen om de schildklier (de klier van de energie) weer in balans te brengen en dat hielp al snel. Haar omgeving werd minder moe van al haar gepraat. Haar vriend, met een engelengeduld, is de metamorfosemassage gaan toepassen. De depressie bleef langer uit. Toch moest ze weer opgenomen worden. Na vier maanden kwam ze terug op yoga en stopte met haar pillen. Door yoga, meditatie en de metamorfosemassage bleef nu ook de uitbundige periode afwezig. Ze is een van mijn trouwste leerlingen gebleven en de kwaliteit van haar leven is stukken beter.

Astrologisch aspect

Een depressie ontstaat wanneer een mens niet genoeg levenskracht uit zijn Zon kan putten omdat hij zich teveel laat beÔnvloeden door de negatieve eigenschappen van de planeet Saturnus. De Zon is de planeet van het leven zelf. Als iemand in zijn Zon leeft is hij altijd vrolijk en opgewekt. We zeggen niet voor niets, dat is een zonnig mens, waar we dan een levenslustig, opgewekt mens mee bedoelen. Is de lust om te leven niet erg groot, dan hebben we te maken met de schaduwzijde van Saturnus. Saturnus maakt iemand dan zwaar op de hand en laat iemand het leven louter negatief ervaren.

Saturnus is echter niet alleen de planeet van de depressies en nare gebeurtenissen in het leven. Wanneer je het sombere zwart gevormde denkbeeld loslaat dat je van jezelf of een bepaalde situatie hebt, dan zul je merken dat Saturnus oude idealen van jezelf een andere vorm gaat geven. Die past veel beter bij je echte ik, bij je Zon, dan je voorheen gedacht had.

Voeding

Het eten van voedingsmiddelen en snoep bereid met witte suiker moet zoveel mogelijk vermeden worden. Suiker onttrekt kalk aan het bloed wat bij depressie juist zo nodig is omdat kalk een mens stevigheid en zelfvertrouwen geeft. Veel voeding eten waar ijzer in zit zoals appelstroop, sesamzaad, peterselie, lever, groenten, peulvruchten en ei. In stroop van gerstemout zit enorm veel ijzer (prima als zoetmiddel). Minder vlees en witmeelprodukten eten, minder roken en alcohol gebruiken.

En verder veel magnesium. De behoefte bij depressie is ongeveer 300 mg. per dag. Magnesium is het anti-stress mineraal. In biologische granen zit het meest magnesium. Door kunstmest zit er weinig magnesium in de bodem.

Homeopathische geneesmiddelen

Depressies zijn heel goed homeopathisch te behandelen. Raadpleeg een homeopathisch arts/geneeskundige.


Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Glimlach eens wat meer in jezelf. Je zult merken dat het helpt, ook naar de ander toe. Positief denken geeft energie!

Massage

Het punt in je oor voor depressie en de metamorfosemassage.

Magnetiseren

Zie Hyperventilatie. Het geeft niet alleen vertrouwen in het leven maar ook in jezelf.

Oefening 1

Het wegschoppen van linker- en rechterbeen (zie Agressie). Je kunt er dan van alles bij roepen in gedachten of hardop. Zelfs tegen maatschappelijke structuren of politici. Je familie kan ook wel eens een schop hebben, dat lucht op. Je superieuren kunnen er ook wel tegen. Voer het op van 10 tot 50 schoppen per been.

Oefening 2

Bij manische depressie de Vishouding (zie ook bij Hyperventilatie).

Oefening 3

De Leeuwhouding op de volgende manier. Kniel en ga op je hielen zitten. Handen op je dijbenen (je kunt ook op een stoel zitten of blijven staan). Ogen en mond wijd opensperren. Steek nu zover mogelijk je tong uiten probeer het puntje van je kin te raken. Adem in en heb het gevoel alsof je wilt schreeuwen (zonder geluid). Langzaam uitademen en alle spieren in je gelaat ontspannen. Eventueel lekker doorgapen. Want gapen is een spanningsbreker en zenuwbreker. Het bevordert ook een goede doorstroming van je gelaat en halsspieren. Je teint wordt beter. Alle depressies verdwijnen.

Oefening 4

KnieŽn opgetrokken in rugligging, voeten op je matje, je armen gestrekt omhoog brengen en kijken hoe het ademt in je. De adem niet forceren, alles vanzelf laten gaan, het lichaam houdt niet op bij je huid. Expandeer (zet uit) als je inademt en trek je aandacht terug in je lijf als het uitademt. Kijk in je punt tussen je wenkbrauwen naar wat er binnenin je gebeurt. Je ademt, je voelt je vrij, het is ruim en licht binnenin je. Je nergens mee identificeren, geen plaatjes maken, niets mooier maken, niets afzwakken, maar waarnemen wat er gebeurt. Je hoeft niets te verdedigen, niets te bereiken, je bent nu aanwezig. Je kunt ook aan de adem een mantra koppelen (zie Mantra). De armen en handen vergeet je. Het ademt alleen in buik, zijflanken en borst. En doe na verloop van enige minuten niets meer.

Het is stil binnenin je, je lichaam wordt doorschijnend. Je straalt als het vanzelf inademt uit. En wanneer je wilt stoppen laat dan been voor been langzaam wegglijden. Je aandacht naar de linkerhand en -arm en laat millimeter voor millimeter je linkerhand en -arm als een heel luchtig pluisje naar beneden dwarrelen. Ook rechts. Hollen en zonnegroeten werken ook geweldig als positieve verslaving. De hersenen en het autonome zenuwgestel worden geactiveerd. Bijnieren worden gestimuleerd en de adrenaline (afscheiding van de bijnieren) geeft kracht en alertheid. Bij manische depressie de Vishouding (zie ook bij Hyperventilatie).
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......