...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Darmproblemen
   
 
 
 

De darmen zijn de spiegel van de ziel, zo luidt een variatie op een bekend gezegde. Want iedereen verteert op eigen wijze de opgedane indrukken - en dat geldt niet alleen voor het voedsel. In de dunne darm begint het verteringsproces. Wie de opgedane indrukken niet kan verwerken, laat 'alles lopen' en krijgt dan vaak een darmcatarre ofwel diarree. Angsten zijn daarvan meestal de oorzaak. In geval van verstopping ontstaat deze over het algemeen in de dikke darm.

Astrologisch aspect

Alles wat de darmen binnenkomt, wordt geselecteerd en doorverwezen, zodat via het bloed alle belangrijke stoffen bij de juiste organen komen. Maagd, het meest kritische en regelende teken van de dierenriem, heerst o.a. over de darmen. Met een onevenwichtige Maagdbezetting in de horoscoop wordt voedsel vaak te lang in de darmen gehouden. Overdreven kritisch, nauwkeurig en langzaam moet het voedsel dan de darmen passeren waardoor vaak constipatie onstaat. Diarree ontstaat wanneer die regelende functie tekort schiet en helemaal niets door de darmen wordt opgenomen.

Mercurius heerst over de spijsvertering en heeft met verbinden en analyseren te maken zoals die zich ook in de spijsvertering afspeelt. Mercurius zorgt voor de opname van vitamines en mineralen die vanuit de darmen in het bloed worden opgenomen. Bij een zwakke Mercuriuskracht worden bepaalde stoffen niet geanalyseerd en dus ook niet in het bloed opgenomen. Het bloed gaat dan over onvoldoende vitale stoffen beschikken en als dit lang duurt, wordt men ziek. Want de spijsvertering is een van de belangrijkste schakels in de gezondheid; het bloed moet worden gevoed vanuit de darmen en de longen en deze vallen ook onder Mercurius.

Voeding

Rauwe appels, rauwkost en granen zijn goed, vooral gierst, bulger en rijst. Rogge, tarwe en haver zijn veel te zwaar. Bij gestoomde groenten vooral venkel dat de spijsvertering stimuleert. Gekookte groenten en zware pappen worden afgeraden omdat zij de spijsvertering alleen belasten zolang deze nog niet sterk genoeg is. Groenten stomen is beter. Voedsel moet zout-, vet- en eiwitarm zijn. Suiker moet ook worden ontraden, want suiker veroorzaakt gisting in de darmen en ontregelt daardoor de darmflora.

Homeopathische geneesmiddelen

Darmkrampen (spastisch colon): Colocynthis Pentarkan VSM. Met opboeren en winderigheid: Asa foetida Pentarkan VSM. Met verstopping: Plumbum Pentarkan VSM. Diarree bij kinderen: Kindigest VSM. Bij volwassenen: Okugest VSM.


Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Thee van zoethout, venkel en munt. Korte koude zitbaden, waarna een korte krachtige douche met veel water over armen en benen. Voor acute maag- en darmproblemen kunnen zoute pruimen gegeten worden. Vaak helpt dit direct. Bij diarree: opgeklopt wit van een ei, zonder suiker, lepel voor lepel opeten. Kruidenthee tegen diarree: salie, venkelzaad, alsem, duizendguldenkruid, eikebast.

Massage

Een flinke druk in de holte van beide voeten voor de darmflora geeft direct resultaat bij constipatie. Deze massage kan in principe zelf gedaan worden, maar het is altijd beter als een ander het doet. Zelfs kinderen kunnen het doen, die hebben daar vaak een heel goed gevoel voor. In elk geval moeten het altijd liefdevolle handen zijn, dan is de druk precies goed.

Magnetiseren

Leg de linkerhand losjes op het voorhoofd van degene die je helpt en je rechterhand op de navel, waarna je heel zachtjes de buik losschudt. Beide benen bewegen iets met het schudden mee. Daarna hou je de rechterhand iets boven de navel en de warmte van die hand wordt voelbaar in de buik. Wie magnetiseert dient zich ook voor te stellen dat zijn of haar magnetische stroom (uitademing) door de rechterhand naar buiten straalt.

Oefening

Ga plat op de buik liggen met de wang op het matje. Voel hoe buik en borst bij het inademen contact maken met het matje en hoe de aandacht bij de uitademing via het achterhoofd over de rug naar de hielen stroomt. Bij het inademen wordt energie opgenomen, terwijl bij het uitademen afvalstoffen worden afgevoerd. Luister ook naar de hartslag en laat het ademen even zijn natuurlijke gang gaan. Laat het hart tot rust komen. Adem dan heel langzaam in en ga met de aandacht naar het hart. Breng vervolgens de liefdevolle uitademing naar het hart toe. Alle ophopingen van zouten en zuren verdwijnen.

Omdat yoga een zoeken naar eenheid is tussen lichaam en geest, moet je een oefening nooit zonder voorbereiding gaan doen. Dit rustige ademhalen is een voorbereiding op de Slang. Laat nu je kin op het matje rusten en strek de armen naar voren. Trek bij het inademen de romp omhoog, waarbij de benen blijven liggen. Houd het hoofd zover mogelijk omhoog en houd de adem even vast. Bij het uitademen rustig terugkomen op het matje. Breng dan de armen schuin naar voren, adem in, richt de romp omhoog en kom bij het uitademen terug. Strek de armen zijwaarts en kom bij het inademen met borstkas, maag en gedeelte van de buik zover mogelijk omhoog. Je zult zien dat je nu iets hoger kunt komen als toen de armen naar voren gestrekt waren. Kom langzaam terug met de wang op het matje en laat de oefening op je inwerken.

Laat daarbij vooral de uitademing via het achterhoofd over de rug naar de hielen gaan. Het kan zijn dat de rug een beetje gevoelig is na deze oefening. Steun opnieuw de kin op het matje, strengel de handen achter de rug in elkaar en strek armen en handen zo hoog mogelijk door. Laat daarbij de armen iets doorveren. Neem waar wat er gebeurt bijschouders en nek: door de sterke doorbloeding wordt het warm. Langzaam inademen en de romp zo hoog mogelijk oprichten en de armen naar achteren strekken. Bij het uitademen de romp omhoog houden en nog even doorstrekken. Inademen - en bij de uitademing met de kin terugkomen op het matje.

Bij deze oefening worden galblaas, milt, lever en darmen gemasseerd. Het is belangrijk om in doorgestrekte houding met de armen naar achteren, zo lang mogelijk te blijven doorademen en iedere houding goed af te bouwen door terug op het matje de in- en uitademing bewust te ervaren. Daarna de kin op het matje en handen op schouderhoogte. Kom inademend in de Cobra.

Armen, hoofd en romp zo ver mogelijk doorstrekken terwijl je de adem even vasthoudt. Trek daarbij de bilspieren stevig aan, daardoor worden de nieren schoongespoeld en de darmen gemasseerd. Voor de balans naar de knieŽn iets door de ellebogen zakken en uitademend naar achteren toe doorzakken. De handen blijven staan zoals aan het begin van de Cobra. Dan is de rug dus bol en kan zich ontspannen. Vanuit deze positie kun je nog eens in de Cobra komen: strek je naar voren terwijl het schaambeen op het matje blijft. Adem vasthouden en schouders naar beneden trekken. Hoofd naar achteren en bilspieren aanspannen. Voel de buikspieren! Doorademen terwijl je een volledige nekrol maakt.

Deze Cobra brengt het rust- en actiehormoon in evenwicht. Daarbij kan de rug wat gevoelig worden, maar dat hindert niets, even later stroomt het verse bloed er weer krachtig doorheen. De zenuwen in de wervelkolom en de rug worden erdoor versterkt. Onderrugproblemen en darmproblemen hebben namelijk met elkaar te maken. Vanuit de Cobra weer iets door de ellebogen zakken en de balans naar de knieŽn brengen. Naar achteren toe even doorstrekken en dan rustig in de kruiphouding komen. Schud even flink met het achterwerk, zoals een hondje kwispelt, daardoor komt de bekkenstreek en de dikke darm vrij. Flink het achterwerk naar links en vervolgens naar rechts doorstrekken en de rug goed hol maken.

Dan samen gaan met de adem: rug hol, hoofd omhoog en flink inademen. Rug bol, hoofd naar beneden, buikwand intrekken, kin tegen de borst en flink de adem eruit persen. Dit is een heel goede oefening voor de darmen, vooral bij constipatie, en tegen pijn laag in de rug. Herhaal dit een paar maal, dat maakt de rugzenuwen soepel en sterk en masseert tevens de darmen.

Zorg bij iedere houding, liggend of zittend, voor een krachtige buikademhaling. Bij het inademen de buik krachtig uitzetten en bij het uitademen de buik krachtig intrekken. Dit ritme langzaam verhogen tot heel snel. Als je wilt stoppen in staande houding, houd dan de buik uitgezet en laat de romp naar voren vallen. Als je ligt of zit, ontspan je dan en laat de adem op je inwerken. Door deze oefening worden de darmen goed gemasseerd, zodat constipatie verdwijnt. Bij diarree zorgt deze krachtige buikademhaling ervoor dat de bovenbuik (dunne darm) mee gemasseerd wordt.

Meditatie

Ga zitten of liggen en accepteer hoe je je voelt. Kijk naar binnen en zie wat er gebeurt. Laat de adem rustig gaan en accepteer wat je als toeschouwer waarneemt, of dat nu goed is of slecht, en stel je niet voor hoe het zou moeten zijn. De verandering komt vanzelf wel. Accepteer en voel, dat gaat veel dieper en pas in die situatie is het mogelijk om spanningen kwijt te raken. Registreer ook dat als je adem vrij is, het net is alsof je voor de eerste keer dat gevoel van vrij zijn waarneemt. Als je vrij bent is er namelijk geen angst of agressie, zijn er geen spanningen in je buik. Als je adem vrij is en ruimte maakt in je lijf, voel je dat lijf niet meer. Je wordt ťťn met het Al, met de ruimte om je heen. Je voelt je ijl en licht worden. Dan zet je heel rustig de Hoe-oe- oe klank in. De H resoneert op het hart en werkt daar ontspannend, terwijl de oe hetzelfde doet voor de ingewanden. Herhaal deze klank op de uitademing gedurende ongeveer 10 minuten. Zet eventuele schaamte voor het uiten van die klank opzij en laat de vrede en de stilte toe in je buik. 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......