...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Anorexia
   
 
 
 

Fysiek aspect

Anorexia is een heel ingewikkeld ziektebeeld. Ik wil er toch enige aandacht aan besteden. In mijn yogapraktijk heb ik 3 anorexiapatiënten meegemaakt en zelfs heeft een danseres het door ondervoeding met de dood moeten bekopen, zij had zelf niet het gevoel ziek te zijn.

Symptomen zijn: uitblijven van menstruatie, voelen erg koud aan, lage bloeddruk, tanige huid, ieder verlangen naar seks verdwijnt, angst voor alles wat met het vrouwzijn te maken heeft, chronische darmverstopping en misbruik van laxeermiddelen. Zelfs een klein spoortje vet op het lijf geeft een gevoel dik te zijn. Er is een volledige verstoring in de lichaamsbeleving. Extreem dun wordt als schoonheidsideaal gezien.

Psychosomatisch aspect

Anorexiapatiënten zijn bang om volwassen te worden. Van nabij heb ik meegemaakt dat een meisje in de gezinssituatie genezen is. Ze was erg actief en vond het leuk te koken en daarvoor boodschappen te doen. Ze at zelf niet mee. Daar besteedde het gezin ook geen aandacht aan en bestrafte haar niet. Maar als ze aan tafel kwam en mee de maaltijd gebruikte, dan werd ze beloond door veel aandacht en liefde. Ze zijn hier heel consequent in gebleven en toen ze 17 was is ze er overheen gegroeid.

Anorexiapatiënten gaan zich ook wel eens te buiten aan overmatig eten. Krijgen spijt en steken dan hun vinger in de keel om over te geven. Het psychisch organisme is danig in de war, de vitale functie van de adem ontbreekt, met als gevolg een slechte bloedsomloop.

Astrologisch aspect

Anorexia nervosa is niet onder een of twee planeten onder te brengen. Het is een complex van problemen die allemaal door elkaar heen lopen. Om deze reden is er voor anorexia nooit slechts ‚‚n manier om te genezen. Fysiek is er spraken van een innerlijk verzet om zich van meisje tot vrouw te ontwikkelen. Vaak wordt het 'vrouw- zijn' met name de seksuele consequenties daarvan als problematisch ervaren. Door niet te eten en seksualiteit te mijden, leeft men dan in de illusie dat op deze manier het leven een stuk lichter en zuiverder is.

Ten dele is het de wereld van Neptunus waar de anorexiapatiënt in leeft. Neptunus is de planeet van het teken Vissen. Vissen, het meest onaardse en meest ongrijpbare teken van de dierenriem, kan iemand van de realiteit wegtrekken. In deze wereld vol illusie van Neptunus kom je echter nooit zomaar terecht. Er is altijd sprake van een desillusie, waar men zich onbewust angstvallig aan vastklampt.

Angstvallig vasthouden aan een beeld dat men van zichzelf heeft, valt onder de planeet Saturnus. Saturnus die o.a. de mannelijke, verhardende denkwereld vertegenwoordigt is de tegenhanger van de Maan, die de vrouwelijke verzachtende gevoelswereld vertegenwoordigt. Met anorexia zou je kunnen zeggen dat het evenwicht tussen Saturnus en de Maan zoek is en getracht wordt in de wereld van Neptunus te leven omdat daar alles schijnbaar en de dualiteit tussen het vrouwelijke en het mannelijke niet bestaat.

Voeding

De danseres die aan anorexia nervosa dood gegaan is, at bijna geen vetten en koolhydraten, waardoor ze haar lijf en geest verwoestte. Vitamines en energie worden uit koolhydraten verkregen. Zij dronk veel koude zoete dranken, die via de urine ook nog veel mineralen wegspoelden. Na de voorstelling 's nachts ging ze zo af en toe veel eten. Kreeg er spijt van, stak haar vinger in haar keel en gaf over.

Probeer een anorexiapatiënte te laten koken en dan op zo'n natuurlijk mogelijke manier. Door zelf brood te bakken en het kneden met de handen krijg je contact met de aarde en het voedsel. De uiteinden van de zenuwen van de handen worden gemasseerd en werken door op de hersenen.

Laat ze zelf ook eens masseren. Er ontstaat contact met het sensuele en ze kunnen dan ervaren hoe mooi een gezond lichaam is.

Laat ze foto's bekijken van de derde wereld, een kind adopteren en daar zelf voor betalen. Beschouw ze niet als een kind, geef ze verantwoordelijkheden. Van fouten maken leer je alleen maar en laat haar daar ook verantwoordelijk voor zijn. Het hoort bij het leef- en leerproces.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Zoals bij rugproblemen: gemberomslagen. Om alles extra warm te houden over de katoenen omslag nog extra handdoeken leggen. De huid wordt goed rood en de gember gaat diep het lichaam in, alle organen, spieren en zenuwen worden doorbloed, De bloedvaten gaan open, zouten, zuren en stijfheid verdwijnen.

Massage

Lage bloeddruk, seksuele en menstruatiestoornissen, slechte stofwisseling, het loskomen van de ouderbinding, angst om volwassen te worden, kunnen door de metamorfosemassage gunstig beïnvloed worden en een verandering teweegbrengen. Masseer bij de metamorfosemassage ook de bijnier. Door de metamorfose en de bijniermassage wordt de hele hormoonhuishouding beïnvloed. De hormonen die vrijkomen worden direct in de bloedbaan afgescheiden om hun weg te vinden naar diverse organen.

De bijnier produceert een hormoon die de stofwisseling van voedingsstoffen beïnvloed. Bij anorexia is het belangrijk de bijnier extra te stimuleren. De onnatuurlijke alertheid en fysieke activiteiten, nervositeit, geen eetlust, koude handen en voeten, zijn het gevolg dat de bijnier in onbalans is.

Oefening

De serie voor een maag- en darmreiniging. Je weet dat de darmen de spiegel van de ziel zijn. Wanneer je darmen niet goed functioneren, doe je aan mentale en fysieke vergiftiging. Je vergiftigt niet alleen jezelf maar ook je omgeving, vooral als je door overmatig eten en niet eten je boekje te buiten bent gegaan, wordt je organisme langzaam vergiftigd. Maak een liter lauw water of groentenat met een afgestreken eetlepel zeezout. Het water moet zout bevatten anders wordt het afgevoerd via de blaas. Door de bewegingen die we straks gaan doen wordt het water afgevoerd via het rectum (anus). Dit reinigingsproces is maar eenmaal per jaar noodzakelijk.

Als je geen zout water wilt drinken zijn de oefeningen ook goed voor een betere spijsvertering na overmatig eten, je hoeft dan niet je vinger in je keel te doen om te braken. Ze openen je onderste maagklep, een vol gevoel verdwijnt snel.

Drink eerst op je nuchtere maag een glas zout water. In de heldenhouding komen, voeten iets uit elkaar, vingers in elkaar strengelen boven je hoofd. Inademen, armen strekken tot naast je oren, handpalmen omhoog en krachtig uitademend naar je linker flank veren. Je voelt hoe dat zoute water of het overtollige voedsel door je onderste maagklep naar buiten klotst. Inademend doorstrekken... en uitademend naar rechts... Nog een keer... Inademend strekken... en uitademend naar links veren. Het water of overtollig voedsel gaat naar je 12-vingerige darm. Doorstrekken omhoog... en naar rechts.... Langzaam inademen... je handen en armen doorstrekken... voel wat er gebeurd is bij je nek en bij je schouders.

Om het voedsel en het water weer door te laten stromen naar de dunne darm: de romp draaien, je bekken blijft naar voren. Inademen... en uitademend je romp naar links, armen mee laten zwaaien en kijk zover mogelijk mee over je schouders... Inademen en je romp zover mogelijk naar rechts, bekken naar voren, je aandacht naar je dunne darm... en voel dat de torsie naar links draait. Je spijsvertering wordt versneld. Het water stroomt door naar je neergaande dikke darm. Inademen... en uitademend naar rechts.

Om het water en voedsel verder te laten stromen door je dikke darm: je handen op je buik. Bij de inademing je buik krachtig uitzetten en bij de uitademing je buik krachtig intrekken. Doe dit zo lang als je kunt (vuuradem) maar minstens ‚‚n minuut. Je buik even vasthouden bij de inademing (dan is de buik bol) en bij de uitademing laat je je romp naar voren vallen... Iets door je knie‰n zakken... je darmen zijn nu krachtig gemasseerd.

Ook goed als je eens nieuwe energie nodig hebt, bijvoorbeeld bij opkomende verkoudheid. Het maakt je adrenaline (energiehormoon) vrij. Dan rustig in de hurkzit komen om het voedsel naar kartel- en endeldarm te laten stromen. Je voeten komen niet op de grond, mag wel... dan weer krachtig ademhalen. Even rusten, uitademen... en nog een keer, maar dan ook je anus openen als je inademt. Wanneer je zout water gedronken hebt, dan bestaat de kans dat je nu naar het toilet moet. Zo niet, drink dan nog een glas zout water en doe de serie dan nog eens. Maar dan zonder onderbrekingen tussen de oefeningen.

Meditatie

Met een rechte rug op bankje, stoel of in de lotushouding zitten, eventueel met je rug tegen de muur. Door deze zit wordt je bloedcirculatie iets afgeremd, zodat eventuele hartkloppingen verdwijnen. Langzaam je nek wat losdraaien en als je een gevoel krijgt om te gapen, gaap dan. Gapen is een spanningsbreker. Zodra je weerstand en je spanningen verdwijnen komt er energie vrij.

Kijk eens in het punt tussen je wenkbrauwen, je ogen sluiten. Beweeg je ogen eens alle kanten op, omhoog, omlaag, schuin omhoog en schuin omlaag, een hele cirkel. Houd je ogen gesloten en kijk in het punt tussen je wenkbrauwen. Visualiseer Geel... deze kleur werkt genezend voor anorexiaproblemen. En doe daarna een geluidmeditatie die alle centra's beïnvloed, openmaakt. oe...ooo...o...aaa...eee...iii...uuu. Verbindt al die klanken tot de n-klank en volg de stroom van de uitademing vanaf je stam omhoog naar je schedel. Bij de oe-klank ben je bij je stam op dezelfde uitademing ga je over naar de ooo-klank naar je navel. De o (korte) maag, de 'aaaaa' hart, de 'eeeee' keel en de 'iiiii' voorhoofdsholte en de hoge 'uuuuu' naar je schedel.

Deze 7 helende geluiden werken genezend op het hele organisme. Het geeft een fantastisch comfortabel gevoel. De energie die vrijgekomen is stuur je naar je bijnier. Daar zit ook het punt van de levenskracht.

Ervaar je lijf als je huis waarin je alles beleeft, je veilig voelt, het geeft je liefde en warmte waar je het nodig hebt. Leer van je lijf te genieten. Je zult merken dat je liefhebbende energie uitstraalt naar je omgeving. Je zult openbloeien en genieten van je lijf en je omgeving. Alle organen en je hele hormoonhuishouding worden positief beïnvloed en schenken je een nieuw volwaardig lichaam. Je bewustzijn is niet meer verstoord, geen remmingen in je denkvermogen. Je kunt helder en kritisch denken en voelen met je hart.

Door de klankmeditatie kun je oprispingen, hoofdpijn of diarree krijgen. Wees niet ongerust, het lichaam wordt nu gezuiverd, de energie gaat stromen. Je voelt je schoon en energiek na enige tijd. Wanneer je je vitaliteit herwonnen hebt zul je bijvoorbeeld meer van seks genieten, er bewuster mee omgaan en er meer plezier aan beleven.


 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......