...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Allergie
   
 
 
 

Bij allergie worden de antistoffen verstoord. In mijn omgeving ken ik veel zogenaamde allergiepatiënten. Meestal zijn ze aardig, lief, te lief zelfs. Hun verdedigingsreactie is te sterk en ik ben tot de ontdekking gekomen dat bij velen de oorzaak ligt in niet verwerkte agressie. Met hun werk en privé-situatie kunnen ze niet in het reine komen. Vandaar dat ze zich afzetten tegen veel stoffen uit hun omgeving, die veel cellen van het lichaam kunnen beschadigen.

Een privé-ervaring.

Ik heb een half jaar een relatie gehad met een allergiepatiënte. Haar problemen waren huismijt en graspollen. Voor haar was ik nummer één en ze gaf me altijd gelijk. Mijn 'ja' was haar ja. Iedere vorm van agressie wees ze af. Een relatie die me in het begin erg vleide, maar toch geen voldoening gaf. Ik daagde haar vaak uit om eens boos te worden. Het lukte niet, meestal ging ze huilen en werd daarna getroost.

Op een dag kreeg ze weer een aanval, met een allergie in de vorm van eczeem tussen de benen. We waren soep aan het eten. Ik herinner me nog als de dag van gisteren: de soep gooide ze over me heen en het bord liet ze kapot kletteren. Het was heerlijk voor haar en voor mij.

Ze werd ook lijfelijk agressief, als ik haar wilde troosten kon ik een schop krijgen. Er kwam toch weer een huilbui, maar nu heel anders. We hebben de hele nacht doorgepraat, over haar jeugd. Altijd het lieve meisje moeten zijn, het grote voorbeeld van ouders hoe lief een kind wel kan wezen. De broer die een belhamel was kreeg de klappen en 'kijk eens naar je zusje'. Lief zijn voor ooms en tantes die ze niet mocht. Haar moeder die domineerde, een incestervaring met een oom die geld had en waar de familie afhankelijk van was. Hij verstrekte regelmatig geld voor de zaak van haar vader.

Confrontatie met jezelf

Ze heeft er nooit met iemand over kunnen praten. Zij was er altijd voor de ander en nooit voor haar zelf. Niemand in haar omgeving heeft de allergie als signaal van onderdrukte agressie begrepen. Ze werd na de woede-uitbarsting erg ziek, veel koorts en allergieaanvallen. Na één week was ze opgeknapt. De relatie, die veel waardevoller, ook seksueel was geworden, heeft nog 3 maanden geduurd, waarin geen allergieaanvallen zich voordeden. Haar 'nee' was haar nee. Door haar allergieaanvallen te begrijpen is ze gegroeid. Die negatieve symptomen heeft ze omgezet in positieve kracht.

Ziekte weerspiegelt je gedachten, emoties en gevoelens en controle over je gezondheid. Ziek zijn is een signaal om weer gezond te worden. Ook bij haar was de allergie psychosomatisch tot stand gekomen door de geest. En manifesteerde zich als een echte ziekte. Zij gaf haar aanvallen de voorkeur boven een confrontatie aan te gaan met zichzelf en haar omgeving. Een vlucht dus. Ze kreeg een leuke baan elders aangeboden en het is haar verder heel goed gegaan.

Met deze privé-ervaring heb ik velen kunnen helpen. Ooit hadden wij een oppas die allergisch was voor katten. Voordat ze kwam oppassen nam ze altijd een pilletje in. Het was ook weer zo'n heel lief meisje. Een keer had ze vergeten een pilletje in te nemen en werd bij ons ziek en raakte in paniek. Een paar dagen later heb ik met haar gepraat over onderdrukte agressie en andere gevoelens die ze verstopte. Ik raadde haar aan de kwaal met de kwaal te bestrijden (net als in de homeopathie) door de katten te gaan knuffelen. Toen ze weer kwam oppassen bleef ik een half uur bij haar, zodat ze niet in paniek hoefde te raken voor de katten. 's Avonds toen we thuis kwamen had ze alleen nog rood doorlopen ogen en sniffelde iets. Ze heeft zich verzoend met de katten. De allergie is nu praktisch over.

Iemand met smetvrees heb ik ooit aangeraden zich niet dagelijks te douchen en met zeep te wassen, geen vreemde geuren meer te verspreiden uit spuitbussen, maar van haar eigen geur proberen te houden. Ze waste en verschoonde zich een week niet en werd veel zinnelijker op haar eigen lijf. Ze knuffelde ook meer haar kind, douchte zich niet direct meer na het vrijen. Yoga en het inzicht daarover hebben haar gered.

Teveel onder druk

Een zoon van rijke ouders die ik wekelijks masseerde had regelmatig hooikoorts. Heel voorzichtig vroeg ik aan zijn moeder of hij soms iets onderdrukte. Verontwaardigd zei de moeder: 'Hoe kom je erbij, hij is zo'n lieve sterke jongen, hij doet alles met plezier wat we aan hem vragen'.

Inmiddels was ik aan de weet gekomen dat de moeder niet zo gelukkig was met een relatie van haar zoon. Hij maakte het inderdaad uit. Ma koppelde een ander gewillig gevoelig meisje uit hun milieu. Zoonlief kreeg aanval op aanval. Totdat hij een vrije vrouw ontmoette op een tentoonstelling in mijn studio, die geopend werd door Henk van Ulsen, waar hij een fan van was. Dat meisje was bij mij op yoga en ik koppelde die twee. Haar ouders hadden gelukkig ook veel geld. Door de yoga was zij zeer zelfbewust geworden en de jongen kwam ook op yoga.

Tijdens de lessen gaf ik veel suggesties van 'vrij voelen, vrij zijn, niet afhankelijk zijn, dat geeft maar agressie en angst’ etc, etc. Ze zijn een paar geworden. De jongen heeft zelden of nooit meer last van hooikoorts. Hij heeft geen baan in de zaak van pa en tot verdriet van ma trekt hij meer naar de schoonouders. Begrijpelijk, want hij stond thuis teveel onder druk.

Dan is er nog zoiets als milieuallergie. Kom in verweer tegen de vervuiling van het milieu en je zult genezen. Begin bij jezelf: geen plastic zakjes weggooien of accepteren, glas in de glasbak, gebruik eens wat minder je auto, geen spuitbussen, etc, etc. Maak je eens boos op mensen die rotzooi op straat gooien, wijs ze er op en neem het risico dat zij ook boos worden; het helpt jou en hun zelf om inzicht te krijgen. Laat je geest niet vervuilen door lawaai. Mopper niet direct op je buren die lawaai maken, maar reik ze een alternatief aan. Zo van 'dat met minder lawaai de muziek veel mooier en intenser beleefd kan worden'.

Allergie voor geneesmiddelen en voedselallergie zijn overbekend. Deze vormen kunnen een biologische of erfelijkheidsoorzaak hebben. Bij een anorexiapatiënte heb ik meegemaakt dat ze voor voedsel allergisch was. De allergie werd gebruikt als machtsmiddel om dun te blijven of haar vinger in de keel te zetten en niet te eten. Ze stond vijandig tegenover eten. Na een bewustwordingsproces met yoga heeft zij zich met het voedsel verzoend. Ze heeft nu een lekkere mollige baby en geniet van het leven en het eten. Contactallergie ontstaat over het algemeen door een slechte spanning van de huid. Wanneer de tonus verhoogd wordt, verdwijnt de allergie.

Astrologisch aspect

Bij allergie is er sprake van een zwakke Jupiter en een onevenwichtige Maagd-bezetting. Jupiter laat iemand geestelijk groeien en zichzelf vrij voelen. Een Maagd als dierenriemteken bekijkt alles zo kritisch, dat er niets overblijft wat voor hem of haar goed genoeg is. De levensinstelling van een onevenwichtige Maagd kan voor een verstard of bekrompen denkpatroon zorgen, wat de energie van Jupiter niet ten goede komt. Dit uit zich dan vaak als een allergie.

Voeding

Eet 's morgens veel fruit. Het lichaam slaat afvalstoffen op die allergie kunnen veroorzaken. Om die stoffen te elimineren, af te voeren, is veel fruit eten een noodzaak. Je hoeft geen honger te lijden. Je kunt net zo veel eten als je wilt. Het verteren van fruit gaat snel. Als je een zwaar ontbijt neemt, dan moet je heel veel energie gebruiken om het te verteren. Daar word je moe van. Een slecht begin van de dag.

In het ritme van de mens raak je de afvalstoffen 's morgens het beste kwijt en neem je van 12 tot 20.00 of 21.00 uur je voedingsstoffen op om te verteren. Dus als je voedingssupplementen neemt, dan altijd na 12 uur. De grondleggers van de Natuurgeneeswijze hebben deze manier van eten al meer dan 80 jaar geleden gepropageerd.

Ik ben een leerling van wijlen Dr. R.A.B. Oosterhuis. Onder zijn auspiciën heb ik naast mijn praktijk als masseur en Yogadocent jarenlang een reformhuis gedreven van de bond voor Natuurgeneeswijze. Hij adviseerde toen al geen dierlijke eiwitten en koolhydraten samen te eten en niet of weinig te drinken bij het eten. Dit gaat gisten en bevordert slijmvorming. Met echte boter is dit in mindere mate, want dat zijn vetten. Wanneer je erge allergie hebt, gebruik dan geen boter maar Eden-margarine. Hier zijn koudgeslagen oliën in verwerkt en wordt gemakkelijker verteerd. Dat kost minder energie, die je voor andere zaken kan gebruiken. Vooral bij voedingsallergie geen zuivel, andere voedingsmiddelen worden dan moeilijker opgenomen.

Homeopathische geneesmiddelen

Bij hooikoorts en allergie voor hond, huismijt en kat: Luffa hooikoortstabletten VSM. Graspollen D30 korrels (in maart mee beginnen). Huismijten D30 korrels (in juni mee beginnen). Haren hond D30 korrels (gedurende 3 maanden). Haren kat D30 korrels (gedurende 3 maanden). Hooyfree 3-maandenkuur: Weerstandkorrels - bevat: Histamine, Pollen. Hooyfree acuutkorrels: helpt direct, bevat Histamine, Pollen, Allium sepa, Euphrasia. Huis- tuin- en keukenmiddeltjes

Voor contactallergie de huid insmeren met echte terpentijn. Na een half uur wassen en schoonmaken met een halve citroen en als je het durft daarna weer in aanraking komen met het materiaal of stof waar je de problemen mee hebt. Om de afweer van je vijandige stoffen weer in balans te brengen: ga veel foto's bekijken van katten, graspollen, hooi, paarden, mesthopen etc, etc. Wordt desnoods ziek en sluit vrede met die stoffen. Was je met kamille en groene aarde-zeep. Als huismiddeltje wordt ook vaak uierzalf gebruikt. Doe dat nooit. Het doodt al je goede bacteriën en wanneer je die nodig heb kan schade aan je immuniteitssysteem zijn ontstaan. Voorts kan dit je on- of juist overgevoelig maken voor penicilline. Gebruik liever een crème met lichaamseigen stoffen, o.a. Biodermal.

Massage

Zie de twee drukpunten in het oor. Het meest rechtse punt maakt het lichaam sterker. Het andere punt is om de verhouding te normaliseren tussen eigen afweerstoffen en de stoffen waar men allergisch voor is. In mijn praktijk heb ik goede ervaringen met metamorfosemassage. Magnetiseren

De linkerhand iets boven het centrum van de allergie plaatsen en met de rechterhand strijkbewegingen maken over het lichaam naar de voeten. Met de linkerhand straal je energie in, met de rechterhand haal je de afvalstoffen uit het energielichaam. Probeer iemand te vinden die dit dagelijks kan doen. Je kunt het ook zelf: leg je handen op je buik onder je navel. Inademend ga je met je vingertoppen over je lijf (bijna niet aanraken) omhoog. Boven je hoofd je handen afslaan als je uitademt. Een ander kan dat op deze manier ook voor je doen, maar dan op je rug. Doe dit gedurende 5 tot 10 minuten. Sluit daarbij je ogen en voel hoe het energielichaam gezuiverd wordt.

Oefening

De Kameel, en de opgerolde meditatiehouding. De Kameel: Zit op je knieën met je billen op de hiel of op je meditatiebankje. Kom bij de inademing op je knieën met je handen omhoog gestrekt en adem diep om je bloedsomloop te versterken en bij een volgende uitademing je handen in je lendenen steunen en je bekken wat naar voren veren. Je handen los laten en naar je enkels brengen of pak je meditatiebankje beet. Je handen kunnen ook boven je kuiten zweven als je niet verder kunt komen. Niets forceren, bekken wat naar voren drukken.

Deze houding, de Kameel, werkt diep in op je bekken en onderrug. Daar zit ook je kundalini, je slangenkracht, oerkracht, die je lichamelijk en geestelijk potent maakt. Adem door en voel wat er met je lijf gebeurt. Het wordt sterker zodat je ook mentaal sterker wordt. Daarna heel rustig terugkomen en in de opgerolde meditatiehouding gaan. Je onderrug wat masseren en ervaar dat de onderrug ontspant. En kom nog eens in de Kameel.

Door deze houding en de diepe massage van de adem, masseer je de bijnieren. Dat bijnierschorshormoon evenals de cortisone heeft een sterk werkende invloed op ontstekingen en afweerreacties. Deze stoffen maak je zelf aan en ze zijn dus niet schadelijk maar werken helend op je allergie. Ook de adrenaline, die de bijnieren vrijmaakt, is van belang want die zorgt voor een evenwichtige bloeddruk. Je kunt cortisone ook per injectie binnen krijgen, maar dat tast je bijnieren aan. Ook in crème verwerkt kan dit hormoon op den duur schadelijk zijn. Dus doe veel yoga en ademhalingen waarbij de bijnieren gemasseerd worden. De krachtige Vuurademhaling (zie Bloedarmoede) helpt de darmwerking te normaliseren. Bij een goede darmfunctie gaat de allergie over.

Meditatie

Kijk naar binnen en voel als je inademt hoe je je grenzen verlegt naar buiten. Je straalt energie uit en als je uitademt hoe die energie door je huid weer naar binnen komt. Je zet uit als een ballon als het inademt en je trekt je aandacht weer naar binnen als het uitademt. Laat dit proces enige minuten op je inwerken en merk dan op hoe je je energielichaam kunt waarnemen en hoe de donkere plekken in je huid lichter worden. Visualiseer de donkere plekken desnoods lichter. Het maakt het iets gemakkelijker, maar is niet nodig, je hoeft jezelf niet te manipuleren. Het wordt lichter binnenin je. Ook de donkere plekken in je lijf, als je maar blijft kijken en je nergens mee identificeert.

Je bent als mens op deze aardbol om gezond te zijn, geen allergie te hebben. Er wordt je niets aangedaan. Je laat je iets aandoen. Als je ruimte hebt en je voelt je vrij, dan raken alle pijlen die op je afgeschoten worden je niet. Je kunt niet verwond raken, daarom is die allergie niet nodig om je te verweren. Ga naar je stille plekje binnenin je. Doe niets meer, alleen maar kijken en luisteren. Niets vragen, alleen luisteren wat je innerlijke gids je te vertellen heeft.

 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......