...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Alcohol
   
 
 
 
Alcohol is een roesmiddel dat geheel in onze cultuur is geïntegreerd. In tegenstelling tot drugs waar we dan ook meer moeite mee hebben dan met drinken wat we sociaal geaccepteerd hebben.

Drinken als dagelijks of feestelijk ritueel hoeft niet per se bezwaarlijk te zijn. Maar we moeten oppassen voor verslaving: dagelijkse rituelen worden gauw verslavend. In mijn gezin wordt alleen bij speciale gezellige en langduriger maaltijden alcoholische drank gedronken, en dan nog met mate. Liever een dan twee glazen per persoon. Want een glas bevat al snel 10 g pure alcohol en de lever kan maar 7 g per uur verwerken! Wie dus meer drinkt ruïneert op den duur zijn lever.

Een gewoontedrinker doet er goed aan regelmatig twee dagen geen alcohol te gebruiken om de lever wat rust te geven. Het is misschien even wennen, maar kruidenthee drinken met vrienden kan net zo gezellig zijn. Inderdaad, alcohol breekt het ijs wat makkelijker, figuurlijk gesproken, en maakt de tongen eerder los. Maar wie na de maaltijd, zelfs de volgende dag, goed werk moet leveren, kan het toch beter laten of op zijn minst minderen. Want de conditie gaat echt 50% achteruit.

In mijn jarenlange ervaring als masseur en yogadocent heb ik dikwijls goede resultaten geboekt met 'positieve' verslavingen als hardlopen, yoga (bijvoorbeeld de Kundalini ademhaling), meditatie of een of andere sport. Opvallend was trouwens dat er minder vrouwelijke alcoholisten zijn dan mannelijke. Zouden vrouwen dan toch intelligenter zijn?

Astrologisch aspect

Neptunus is de planeet van de vervaging, vertroebeling en verwijdering van de realiteit. Alcohol lijkt de wereld minder hard en wreed te maken of geeft het gevoel dat men meer is dan in werkelijkheid het geval is. Met een alcoholverslaving leef je in een wereld vol illusies van Neptunus die veel mooier en grootser is dan de werkelijke wereld. Zodra de roes over is en de aardse grenzen weer gevoeld worden, kan een gevoel van onmacht of desillusie iemand weer naar de drank doen grijpen om alle problemen schijnbaar te verzachten. Homeopathische geneesmiddelen

Ter voorkoming van of bij kater: Nux Vomica D6 tabletten.

Huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes

Bij alcoholvergiftiging en al na het gebruik van teveel alcohol de keel aan de buitenkant kietelen met een veer. Zo verwen je je keel weer even na een avondje teveel ‘innemen’. Het helpt echt! Verder kun je de dag beginnen met koud en warm douchen, dit wel een paar maal afwisselen. Uiteraard veel water drinken, en boomschorsthee om te ontgiften.

Het is een mythe dat je een zwaar ontbijt moet eten, dat belast je maag alleen maar extra. Beter is wat fruit te nemen, zoals een kiwi, vergezeld van groente- of fruitsap. Na een paar uur kun je dan ’s middags een goede lunch gebruiken. En als het kan overdag de frisse lucht in, buitenlucht snuiven en beweging. Liefst geen zware sporten maar een beetje stevig wandelen mag gerust. Voorts advies aan huisgenoten: geen verwijten, maar extra lief voor elkaar zijn en ook hier doet een goed gesprek wonderen, voor de dynamiek en voor de afleiding!

Massage

Pak de rechtervoet en betast op de zool de drukpunten die in verband staan met de lever en de gal. Geef de uiteinden van lever en gal een flinke druk van 3 kg. Je kunt overdag – bijvoorbeeld als je op je werk zit en je kousen aan moet houden - regelmatig de drukpunten van de rechterhand nemen en zo de lever stimuleren. In het midden van de voet zit de zonnevlecht, geef ook die een massage. Een licht gevoel van misselijkheid dat kan optreden, gaat snel over. Zie voor details op deze site Angst).

Het is best mogelijk dat in het begin een licht duizelig gevoel optreedt. Herhaal deze oefening in een frisse ruimte of buiten enige malen per dag. Het reinigt ook het bloed en de lever. Ook kun je ca. 20x per dag de Zonnegroet doen. Deze oefeningen noem ik 'positieve verslavingen'. Er wordt in het lichaam een stof vrijgemaakt die de vaten opent en het gevoel van welzijn verhoogt. Wie ze geconcentreerd en regelmatig uitvoert, zal bemerken dat alcohol daarna niet eens meer smaakt!

Mensen die bereid zijn te proberen je van je alcoholverslaving af te helpen, bedoelen het ongetwijfeld goed. Maar in wezen kan niemand echt iets voor je doen. Want je kunt het alleen maar zelf doen. Zorg dat je jezelf lekker voelt, en goed in je lijf zit. Houd geen spanningen vast, daarmee vergiftig je niet alleen jezelf maar indirect en zelfs direct je hele omgeving. Jij bent het middelpunt van alles en als jij je goed voelt, heeft dat zijn weerslag op je omgeving. Omdat jij dat uitstraalt.

Als jij je realiseert dat jij het middelpunt bent, realiseer je jezelf ook dat de wereld bestaat omdat jij bestaat. Daaruit vloeit dus voort dat als je de wereld wilt veranderen, je met het individu moet beginnen. Met jezelf. Als je de oefeningen hebt gedaan, voel je dan sterk en krachtig. Want gedachte is kracht. Dus creëer je je eigen welzijn, je eigen leefsituatie en zo je eigen 'meesterschap’.

 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......