...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Agressie
   
 
 
 

Psychosomatisch aspect

Agressie is in principe een natuurlijke aandrift om vanuit je eigen wil tot inzicht, vernieuwing te komen. Agressie is op zichzelf even noodzakelijk als seksualiteit. Zonder positief geen negatief, zonder afbraak geen opbouw mogelijk. Zonder dood geen leven. De afbraak, het negatieve wordt pas nadelig waneer deze over het positieve, de opbouwende tendens gaat heersen in plaats van deze van dienst te zijn. In de negatieve gevallen is agressie vaak t te herleiden tot psychische en lichamelijke ontberingen, zoals hoge bloeddruk en vele, vele andere kwaaltjes. Het destructieve van agressie is de zelfvernietiging. Het opbouwende is de schoonmaak, het opnieuw beginnen, het vergeven, het herstellen van allerlei mogelijke kwaaltjes. Agressie komt voort uit angst.

Astrologisch aspect

Mars was de God van de oorlog. Agressie valt astrologisch gezien onder Mars. Als agressie op natuurlijke wijze naar buiten komt is het geen probleem. Problemen ontstaan meestal wanneer agressie wordt ingehouden. Waarna op een gegeven moment alle agressie ineens naar buiten komt. Ook kan het een probleem worden wanneer de agressie zodanig wordt ingehouden dat er galproblemen ontstaan. Een tekort aan gal, of gal die te lang wordt vastgehouden heft te maken met te weinig Marskracht. Mars regeert in het lichaam ook over het ijzergehalte in het bloed en de spierkracht in het lichaam.

De as Ram - Schorpioen heeft ook met agressie te maken. Ram = de wil tot vernieuwing, inzicht. Schorpioen = de vernietiging om tot nieuwe opbouw te komen (transformatie).

Voeding

Eet geen extreem yang-voedsel zoals eieren, vlees en zout. Alle agressie van het dier krijg je mee naar binnen. Fruit, noten en granen zijn yin en brengen alles in evenwicht. Ook suiker kan agressie opwekken. Met name witte suiker berooft het lichaam van kalk. En kalk heeft de mens nodig voor het vormen van geraamte en gebit en om zijn emoties vorm te geven. Een mens met kalkgebrek kan zichzelf niet goed in de hand houden en grenzen opleggen. Suiker onttrekt ook mineralen en vitamines aan het lichaam. Kinderen die teveel snoep ineens krijgen, worden vaak steeds lastiger en opstandiger. Dit gevoel van jezelf niet meer in de hand te hebben, wekt angst en dus agressie op. Suiker en snoep moeten dus zoveel mogelijk gedoseerd worden.

Homeopathische geneesmiddelen

Bij stress: Nux Vomica D6 tabletten. Bij prikkelbare, snel driftige mensen met droge huid: Sulfur D6 tabletten. Bij angst bij kinderen: Stramonium D12 korrels.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Thee van melisse en valeriaan. Warm bad met kamille-extract. Bij seksuele agressie: 's morgens en 's avonds met een koude handdouche, te beginnen bij de voeten, benen en geslachtsdelen afdouchen.

Massage

Voor alle soorten agressie, jaloezie en spanningen: een druk van 3 kg. aan de binnenkant van je oorlel. Dit kan op een weegschaal geoefend worden.

Oefening

Ga op de grond liggen met opgetrokken rechterbeen. Schop op de uitademing de voet de ruimte in. Een prima oefening om agressie kwijt te raken. Maak een beeld van wat je agressie heeft opgewekt. Dat kan hondenpoep op het trottoir zijn, ruzie met partner of buurman. Schop die voet vanuit het bekkengebied flink de ruimte in. Voer het dagelijks op van 10 tot 25 schoppen per voet en wissel van been. Denk erom de adem niet vast te houden, maar gooi de voet op de uitademing weg, waarbij hoofd en nek los moeten blijven. Roep er eventueel wat bij: Nee... ik wil niet... blijf van me af... hier heb je er nog een... Het zal je bevrijden van alle spanningen. Laat die bevrijding dan op je inwerken. Wees stil en voel... geen agressie meer. Luister naar de stilte binnenin je. Adem rustig door. Je voelt je opgelucht.

Meditatie

Na de oefening heb je al een bevrijdend gevoel gekregen en op je laten inwerken. Zoek nu een zittende houding met rechte rug en ga met je aandacht naar je schedel. Adem diep in en volg de ademstroom via de ruggengraat naar beneden. Vanuit het heiligbeen en de geslachtsorganen volg je dan de uitademing terug naar de kruin.

Dus bij de inademing trek je de ademstroom vanuit je schedel via de ruggengraat en langs alle wervels naar je stam. Daar maak je als het ware een vuurtje (kundalini, oerkracht) aan, waarvan je de warmte voelt. Volg die warmte in je rug bij de uitademing naar boven. Je seksuele kracht en de oerenergie worden gesublimeerd, vooral de seksuele agressie verdwijnt. Doe deze meditatie minstens 10 minuten en je zult bemerken dat bij de uitademing je rug en je ruggengraat veel warmer wordt.

Als je dit iedere dag doet stijgt die energie naar je schedel. Je zult dan het inzicht verwerven dat agressie, kracht en stilte elkaars tegenpolen zijn. Door de stilte binnenin je maak je een eind aan de gewelddadigheid in jezelf. Je krijgt ook het inzicht dat agressie een deel van jezelf is die je niet meer hoeft te onderdrukken. Er komt vrede en harmonie binnenin je.
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......