...
Fred van Beek | Yoga-, massage-, adem- en ontspanningstherapeut
© 2005 | Design: pittig.nu
  media mijn CV yoga? bij u thuis de praktijk feest voor de geest fred's shop stoelmassage blijf gezond...
 

Blijf Gezond Doe Het Zelf...
Van a tot z over hoe je je eigen lichaam sterk en gezond houdt.

Zwangerschapsbox 3CD + boek
Een complete begeleiding van zwangerschap tot na de geboorte. Met doeltreffende informatie.

 

Blijf gezond

  Acné
   
 
 
 

Fysiek: hormoonveranderingen in de puberteit met verhoogde talgproductie.

Psychisch: moeite met zelfacceptatie. Een hekel aan jezelf hebben.

Astrologisch aspect

Acné komt het meest voor in de puberteit. In deze periode wordt er een appel gedaan op het vermogen om relaties te leren leggen tussen man en vrouw. Dat dit voor veel jonge mensen een zware opdracht is, valt dan af te lezen aan de gezichten die rond die leeftijd onder de pukkeltjes kunnen zitten. Venus en Mars zijn de planeten die met het aangaan of afbreken van relaties te maken hebben. Bij iemand die tobt met acne zijn Venus en Mars niet in evenwicht. De huid wordt gevoed door het bloed wat door de nieren (heerser Venus) wordt gereinigd. Wanneer de nieren hun taak niet aankunnen, wordt het bloed onrein. Mars, de planeet die afbreekt en op niet zo'n zachtaardige manier vuil bloed opruimt, neemt dan de taak van Venus over. Hij laat op nogal agressieve manier de huid ontsteken en probeert via puistjes het onreine bloed te zuiveren en naar buiten te werken.

Voeding

Vooral geen varkensvlees, eieren en cacao. Veel rauwkost, fruit en gistproducten. Geen suikers en vetten. Suiker onttrekt mineralen en vitamines aan het lichaam. Bij een tekort aan vitamine B6 ontstaat neerslachtigheid. De lever mag niet geprikkeld worden, dus ook weinig of nog beter geen alcohol. Acne bij jongeren is ook een signaal: 'raak me niet aan'. De houding ten opzichte van de buitenwereld ondergaat in deze leeftijdsfase grote veranderingen.

Homeopatische geneesmiddelen

Eerst een reinigingskuur van 4 weken met Curcuma Pentarkan VSM. Daarna Sulfur D6 tabletten bij droge huid en Graphites D6 tabletten bij vette huid. Reinigen met Calendula emulsie van VSM.

Huismiddelen

Thee van aardbeiblad en brandnetel, sarsaparillawortel, graswortel, dat reinigt huid en bloed. 's Morgens en 's avonds een volle eetlepel Luvos Heilerde innemen. Dit is in reformzaken te koop. Wassen met een afkooksel van zemelen.

Massage

Het midden van de rug van de hand regelmatig masseren. Dat reinigt darmen en bloed en bevordert de bloedcirculatie in het gezicht. Stevig masseren in de binnenholte van de voet naar de hiel toe en de holte van de hand naar de duim toe.

Oefening

Krachtige buikademhaling: De voeten wat uit elkaar zetten, de knieën iets gebogen en met de handen op de knieën leunen. Inademend de buik krachtig uitzetten, uitademend de buik krachtig intrekken. Trek de buikwand naar de ruggengraat terwijl je de laatste lucht eruit perst en houd even vast. Het ritme opvoeren. Deze oefening geeft een bijzondere werking op de hormoonhuishouding en reinigt de darmen.

Ademen

Bij de yoga-ademhaling wordt bijna altijd door de neus in- en uitgeademd. De luchtstroom komt dan langs het slijmvlies, de haren en de trilharen vangen de stofdeeltjes op. Bij de inademing wordt de neus opengesperd alsof je iets lekkers ruikt en wilt opsnuiven. Daarbij maken zenuwpunten contact met de bodem van het bekken. Bij de aanzet van de inademing de anus iets openen. Tussen de anus en de geslachtsorganen zit een musculaire knobbel die van zeer groot belang is. Ongeveer acht spieren buigen zich naar dit punt, waaronder een klier die de functie heeft de prãna (= levenskrachtvoorziening) te verzorgen. In de yoga is deze functie al eeuwen bekend. Er zijn drie manieren om adem te halen. Oefen die eerst afzonderlijk van elkaar. Bij de Volledige Ademhaling worden ze opeenvolgend en vloeiend verbonden uitgevoerd. Buikademhaling: zet bij de inademing de buik uit en de anus iets open. Bij de uitademing zakt de buikwand vanzelf in en sluit de anus zich.

Middenrifademhaling

Leg de handen opzij in de flanken met de duimen naar de rug toe en de vingers op de buik. Bij de inademing wordt de buikwand platter en zetten de flanken uit. Je voelt dan dat de handen naar buiten geduwd worden. Op een zachte 'sssss' adem je uit.

Hoge of borstademhaling

Leg beide handen op de borstkas. Bij de inademing zet je de borstkas uit. De schouders gaan vanzelf iets naar de mediaanlijn (ruggengraat) en de sleutelbeenderen komen vanzelf iets omhoog. De adem niet laten stokken in de keel. Bij de uitademing zakt de borstkas vanzelf weer in.

Volledige ademhaling

Hiervoor haal je a.h.w. de adem uit je stam. Het punt van de Volledige Ademhaling ligt twee vingers boven het schaambeen en vult ook de geslachtsorganen waarin de oerkracht (kundalini) ligt. Via de flanken komt de adem vanzelf naar de borst. Als je ingeademd hebt adem je direct weer uit. Neem bij de uitademing een adempauze tot je weer spontaan inademt. Adem is leven en ademen is een natuurlijk gebeuren. Op een gegeven moment gaat deze manier van ademhalen vanzelf en ben je gewaar dat het ademt in je lichaam. Bij de inademing zet het hele lichaam uit en bij de uitademing wordt het kleiner, stiller.

Door goed te ademen wordt het CO2-gehalte in het bloed in balans gebracht. Bij de uitademing verdwijnen gifstoffen, zouten en zuren uit de spieren. Je voelt je vrij en blij worden. Ter verduidelijking nog dit: de prãna, zuurstof en energie worden wel alleen opgenomen door de longen, maar openen andere centra.

Meditatie

Om de stilte te ervaren visualiseer je een druk marktplein met veel mensen en lawaai. Op het plein speelt een violist je lievelingsmuziek. Het geroezemoes wordt minder en de mensen gaan weg. Blijf kijken wat er gebeurt: binnen een paar minuten is alleen de violist over. Luister naar zijn spel. Dan stopt hij, pakt zijn viool en loopt heel langzaam weg. Je ziet hem steeds kleiner worden.

Luister nu naar de stilte op het plein c en binnenin je. Laat opkomende gedachten voorbijglijden als wolken in de lucht. Er is alleen maar Hier en Nu en Stilte. Als het zo stil blijft binnenin je, komt de interne secretie in balans. De hormoonhuishouding en de overmatige talgafscheiding komen tot rust. Je durft door je huid naar buiten te komen. Je bent meer dan wat begrensd wordt door je huid.

Adem in, expandeer je, zet je uit. Je voelt je één met alles, één met het Al, Al- Één. Je bent ook niet meer bang voor alleenzijn of voor je omgeving. Als je uitademt ga je naar binnen, naar de bron, het wordt heel stil. Vanuit die stilte wordt het lichter, helderder. Je komt door je huid naar buiten. Geniet van alles wat er gebeurt.
 

 


 

 
 

Yogalessen worden gegeven op

dinsdag om 10:00, 18:30 en 20:00 u.
woensdag om 18:30 en 20:00 u.
Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefles voor 10 euro! Privélessen op aanvraag.

Informatie, boekingen en correspondentie

Groepspraktijk Fred van Beek,

Uiterwaardenstraat 40,
1079 CA Amsterdam,
tel. 020-642 16 19
e-mail:info@fredvanbeek.com

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Voer hieronder je e-mailadres in

Aanmelden Afmelden......