"Adem is zijn"

"De longen zijn de verbinding tussen hemel en aarde. Adem is leven, energie. Veel mensen weten niet wat ze met een goede ademhaling in huis hebben. Er komen allerlei stoffen mee vrij, wat belangrijk is voor je welzijn. Spanning en pijn kun je met goed ademhalen laten verdwijnen. Je brengt er je rechter- en linkerhersenhelft mee in balans. Haal je niet goed adem, dan blijven emoties en spanningen vastzitten."

Veel mensen halen geforceerd adem of hebben een snelle, oppervlakkige ademhaling. Melkzuren en zouten kunnen zich dan ophopen in spieren en organen. Melkzuren kunnen zich vastzetten in zenuwcentra en her lichaam vervolgens ziek maken. Cellen sterven af. Door goed to ademen komt energie vrij en worden cellen vernieuwd. Zeker bij schoonheidsspecialisten en andere vakmensen met lichaamsverzorgende of medische beroepen ziet Fred bet belang van een goede ademhaling. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor degenen die bij hen in de praktijk komen. Fred: "Als je met mensen omgaat, moet je goed in je energie zijn en dat kun je bereiken met je ademhaling. Voordat ik ga masseren plaats ik mijn vingertoppen tegen elkaar, adem vervolgens diep en rustig in door mijn open gesperde neus en beweeg zo mijn handen richting borst. Bij de uitademing gaan mijn handen weer rustig terug in hun eerste positie. Hiermee zet je je hele biochemie in werking: je hormonen, je uitstraling, alles wordt zo meegeregeld. Daarna wrijf ik de handen even flinks langs elkaar warm. Dat is om de magnetische energie op te wekken. Daar is niets bijzonders aan. Iedereen heeft het, zeker schoonheidsspecialisten en anderen die manueel bezig zijn. De handen zijn een instrument waarmee je de helpende hand biedt. Het is belangrijk dat je dat vanuit je hart doet en met volledige aandacht."

Manieren van ademhalen
Bij de yoga-ademhaling die Fred hanteert, wordt bijna altijd door de neus in- en uitgeademd. Buik, middenrif en borst doen hier alledrie aan mee. Bij de inademing wordt de neus wijd opengesperd, alsof je iets lekkers ruikt en die geur wilt opsnuiven. Op dat moment maken zenuwpunten vlakbij de ajna (voorhoofdchakra of derde oog) contact met de bekkenbodem. Het brengt boven en onder met elkaar in balans. Met de uitademing laat je alles los, maak je je helemaal leeg, maar bet mag niet geforceerd gebeuren. Dan volgt er een adempauze, die van belang is om bet gevoel van totale rust te ervaren. Dat doe je zo vaak als bet nodig voelt. Uitademen is volgens Fred erg belangrijk, want "als je goed bent uitgeademd, adem je vanzelf goed in." In her begin kan bet best lastig zijn om volledig adem te halen, zonder er heel bewust aan te denken. Het geforceerde meet er af. Dat kan worden bewerkstelligd door het zeggen of zingen van een mantra. Een mantra is een mystieke formule die bestaat uit 66n- of meerlettergrepige klanken en die telkens opnieuw herhaald wordt. Fred: "'So-Ham' is bijvoorbeeld zo'n mantra. In bet Sanskriet betekent her 'ik ben dat'. Bij de klank van `So' adem je in en op de `Ham' adem je uit. De `m' laat je dan even resoneren. Her brengt je bij jezelf. Gedachten die opkomen, laat je weer gaan. Op een gegeven moment lost de mantra op en kom je heel diep in je onderbewustzijn."

Speciale technieken
Naast deze volledige ademhaling noemt Fred nog een aantal speciale ademhalingstechnieken. Zo is er de energieke vuurademhaling. Bij de inademing wordt de buik krachtig uitgezet en bij de uitademing krachtig ingetrokken. Dit wordt een aantal keren herhaald, al naar gelang de behoefte. "Hiermee masseer je de bijnieren, wat de productie van corticoiden beïnvloedt. Je krijgt er ook een adrenalinestoot mee." De verkoelende ademhaling is een mooi hulpmiddel bij bijvoorbeeld een verslaving of hongergevoel. Hiervoor wordt de mond getuit, waarbij de ingezogen lucht vanzelf gekoeld wordt. "De insulineproductie wordt hiermee in balans gebracht," legt Fred uit. "Je kunt deze techniek ook gebruiken als je het erg warm hebt of bij opvliegers. Bij menstruatiepijn werkt het pijnstillend als je bij deze ademhaling je aandacht naar het spanningsgebied brengt. Zwangere vrouwen die misselijk zijn, hebben ook baat bij de verkoelende ademhaling."

Versterken
Om het een en ander te versterken, combineert Fred de ademhalingstechnieken met verschillende houdingen. De leeuwenhouding in combinatie met ademen is voor mensen die communicatief met zo lekker in hun vel zitten of voor mensen die een beetje depri zijn. Fred doet `m voor: hij gooit zijn borst vooruit, spert zijn ogen wijd open en steekt zijn tong zo ver mogelijk uit zijn mond. Ondertussen gaat zijn totale ademhaling rustig door. "Hiermee laat je zien wie je bent, goed voor je zelfvertrouwen." Je lekker helemaal uitrekken, met de handen ten hemel gespreid, en daarbij natuurlijk de volledige ademhaling toepassen, verbindt de mens volgens Fred met de kosmos. "Spanning verdwijnt en je voelt je helemaal vrij." Ben je moe en moet je er nog even tegenaan, dan brengt de koetsiershouding (helemaal naar voren gebogen, ellebogen op de knieën en het hoofd laten hangen) in combinatie met ademhaling verlichting. Daarna goed uitrekken. Fred: "Ook handig voor schoonheidsspecialisten. Dat kunnen ze tijdens de vapozone of het masker doen. Als er nergens een rustige ruimte is waar ze even alleen kunnen zijn, is zelfs het toilet een optie om je even terug te trekken voor deze oefening."

Samen doen
"Kijk als vakvrouw goed naar je klanten, dan kun je zien of en waar ze spanning vasthouden. Met ademhalingstechnieken kun je - ook samen met de klant - deze spanning oplossen. Je geeft ze zo een extraatje mee." Maar Fred heeft nog meer tips voor in de stoel. "Gapen geeft ook een opluchting bij spanning. Laat de klant zijn of haar tong omkrullen en het puntje ervan tegen de achterkant van het verhemelte drukken. Daarbij goed door de neus ademhalen. Het gapen komt dan als vanzelf. En dan weer even uitrekken. Heerlijk!" Om even goed bij jezelf te komen is er het 'anker', een bewuste aanraking tijdens de volledige ademhaling. "Wrijf eens aan een oorlelletje of pak eens een pols. Dat kun jij bij je klant doen, of het haar of hem zelf laten doen." Nog een leuke aanvulling is het masseren van de vingers door de schoonheidsspecialist of door de klant zelf terwijl deze in de stoel ligt. En dan natuurlijk weer goed doorademen. "Iedere vinger relateert aan bepaalde organen en of emoties. Dit is pure reflexologie."

Fred zelf is het levende bewijs van een goede ademhaling. Met zijn 73 jaar oogt en handelt hij ongelooflijk energiek. Hij is van plan het nog lang niet op te geven. Heeft zichzelf beloofd 120 jaar te worden. Hoe hij dat gaat volhouden? "Als ik me klote voel, ga ik op mijn hoofd staan, mediteer ik of doe ik een serie zonnegroeten om mijn lichaam weer in balans te krijgen. Ontspanning is de sleutel van alles. Het leven is een feestje."

Bron: Schoonheidsspecialist - september 2003

 


media index